avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... certificatul masinii si vechiul proprietar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

certificatul masinii si vechiul proprietar

buna ziua,am o problema la care asi dori sa gasesc rezolvarea cat mai repede posibil!In urma cu 3 ani sotul meu a vandut masina,a fost la RAR cu cel care urma sa cumpere masina......au facut contractu de vanzare cumparare..etc...totul ok....noul proprietar avea la dispozitie intre 30 si 60 zile pentru a schimba numele pe certificatul masinii,insa nu a facut-o!!
Acum dupa atata timp cei de la politie nu vor sa-i mai dea certificatul masinii.si l-au consiliat pe noul proprietar sa-l dea in judecata pe vechiul proprietar(sotul)..pentru ce nici eu nu inteleg!!:">
Ma poate ajuta careva??un sfat cu ceea ce ar trebui sa fac?
Multumesc anticipat!
p.s.
problema mai e una ca noi nu suntem in Romania!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:03, 29 Iunie 2010
obligatia dvs ca vanzator era sa o radiati de la financiar.
cat aveti un contract de vanzare si ati radiat-o, nu mai aveti obligatii fata de cumparator.
ce cauta certificatul la politie?
Sotul trebuia (conform legii) completeze rubrica "Înstrăinat către....(numele cumpărătorului), data şi semnătura,". Astfel noul propietar era obligat sa faca actele in termen de 30 de zile fiind pasiv de amenda (chiar mai mult) daca circula cu actele in neregula.
Talonul a fost retinut pentru ca se considera expirat dupa ce trec cele 30 de zile de la instrainare.
Certificatul RAR este o procedura de autentificare a atuturismului se si face numai pentru masina, nu are legatura cu radierea.
Pentru radiere trebuia, asa cum spune colega sa mearga la administratia financiara (cu contractul) sa o scoata de pe rol.
Daca indepliniti conditiile de mai sus, nu are cum sa va dea nimeni in judecata :O
Faptul ca nu sunteti in tara este o mare problema, va trebui ca sotul sa vina in tara sa discute cu functionarii de la politia rutiera pentru a gasi o solutie benefica ambelor parti.
Multa bafta!
L.C.
Certificatul fiscal de la administratie (care dovedeste ca sunteti la zi cu plata impozitului pentru masina respectiva) l-ati dat cumparatorului? Avea nevoie la inmatriculare...
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
Laura Ciobeica, moderator
multumesc frumos pentrul raspunsuri,am uitat sa scriu ca masina a fost radiata..deci sotul nu mai are nici o treaba......cumparatorul avea tot ceea ce-i trebuia ca sa inainteze spre inmatriculare etc......dar nu a facut-o iar acum nu mai poate scoate certificatul masinii fara sotul meu ,deoarece timpul a expirat(3ani) si chiar nu stiu cum se procedeaza in Ro!
Daca a fost facuta si procedura cu talonul nu cred ca aveti aveti vreo obligatie. Poate doar sa va solicite cu amabilitate ajutorul :D. Politistul a facut oare :O o "gluma" pe seama noului "nepropietar"...
Problema dvs este ca noul proprietar nu si-a indeplinit sarcinile legale de a inamtricula autoturismul pe numele sau in termen de 30 de zile si in momentul in care certificatul de inmatriculare a fost retinut pentru una din abaterile stabilite prin art. 112 - (1) din OUG 195/2002 nu-l poate recupera decat proprietarul care este trecut in certifactul de inmatriculare sau o persoana imputernicita de acesta.
Deci, pentru a putea recupera CI de la politie trebuie sa dispara motivul pentru care a fost retinut si totodata pentru ridicarea lui de la politie sa se prezinte titularul sau eventual sa faca o procura pentru o alta persoana.
In ceea ce priveste formalitatile de radiere - inamtriculare, sau mai nou transcrierea dreptului de proprietate, trebuie sa se refaca toate documentele intrcat a trecut atat timp iar fisa de inmatriculare cu viza de la financiar este valabila o perioada limitata. Nu ati spus nimic de impozitul pe care trebuia sa-l platiti la zi, intrucat, radierea de la financiar se face numai dupa ce autoturismul a fost transcris pe numele noului proprietar iar de la inmatriculari a fost eliberat certificatul de radiere care trebuie sa ajunga la circa financiara a vechiului proprietar. Ceea ce nu cred ca s-a facut in situatia dvs.
Parerea mea este ca daca nu puteti sa veniti in tara puteti sa trimiteti o procura speciala care sa imputerniceasca pe cumparator sa ridice CI de la politie cat si sa faca toate demersurile pentru transcrierea masinii pe numele sau - cu achitarea tuturor taxelor la zi.

Alte discuții în legătură

Radiere masina catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema caci nu mai inteleg nimic. Am vandut acum cateva luni un autoturism catre cineva. Am facut ... (vezi toată discuția)
Obligatia unei instante de a inmatricula un autoturism faranumeeu faranumeeu Buna, In urma cu ceva timp am cumparat un autoturism si pe care nu l-am inmatriculat pe numele meu la politie deoarece ulterior l-am vandut altei ... (vezi toată discuția)
Auto maier maier buna ziua. in urma cu 6 luni am vandut un autoturism dacia (1000 E). nu am incheiat contract de vanzare cumparare. cartea de identitate a ramas la ... (vezi toată discuția)