avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 118/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 118/2010

Astazi 30 iunie a aparut in MO , dupa ora 15,00 , Legea 118/2010, in care ART.10(1) -Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.Eu am depus dosarul de pensionare dimineata , deci inainte de aparitia MO si am numar de inregistrare de la Casa de Pensii.Pot sa ma astept la neacceptarea dosarului, avand in vedere ca data depunerii este 30 iunie?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:42, 2 Iulie 2010
Daca indepliniti conditiile, veti primi decizia de pensie si drepturile aferente acesteia. Legea nr. 118/2010 intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial (art. 78 din Constitutie).
Legea are efecte numai pentru viitor, nu retroactiveaza . .astfel incat, cererile depuse pana la intrarea in vigoare a legii vor fi solutionate potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii cererii.

Legea nr.118/2010 se aplica situatiilor aparute de la data intrarii in vigoare a ei.
Va multumesc, pentru raspunsuri, dar nu prea am inteles.
Daca Legea spune ca cu data de 30 iunie se sisteaza inscrierea la pensie(eu tocmai in 30 iunie m-am inscris), chiar daca trec cele trei zile pana sa intre legea in vigoare, dosarul poate sa nu fie acceptat, avandu-se in vedere termenul expres mentionat in art.10?
Salariile bugetarilor care vor fi reduse cu 25% de la 1 iulie dupa cum spune Legea, intra in aceeasi discutie si atunci folosind-ma de aceeasi logica, inteleg ca normal ar fi sa treaca cele 3 zile de la publicare, conf art 78 din Constitutie si ele sa fie reduse practic cu 3 zile mai tarziu?
Art 78 din Constitutie ar fi valabil si ptr aceasta masura, totusi nimeni nu a anuntat acest lucru.De aceea situatia mi se pare neclara si in ceea ce priveste termenul de inscriere la pensie si ma intreb daca nu e la latitudinea Caselor de Pensii.

I
Daca Legea spune ca cu data de 30 iunie se sisteaza inscrierea la pensie
unde scrie in lege ca la data de 30 iunie se sisteaza inscrierea la pensie
Salariile bugetarilor care vor fi reduse cu 25% de la 1 iulie dupa cum spune Legea
unde scrie in lege ca la data de 01.07.2010 se reduc salariile
Asa cum vi s-a comunicat, legea intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in MO
In cazul Dvs:
" Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pensie anticipata partial nemmo nemmo Sunt nascut la data de 28.10.1950 stagiu de cotizare: 35 ani As dori sa ies la pensie anticipata partial. In conditiile actualei legislatii , cand pot ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata florixx florixx Tatal meu este nascut pe 23 iulie 1950, anul acesta in iulie trebuia sa iasa la pensie anticipat, daca a depus dosarul pe 24 iunie mai poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata cu 18 ani grupa 2-a claudiu26 claudiu26 As vrea sa stiu daca se poate la ce varsta poate mama sa primeasca pensionarea anticipata ,avand in vedere ca are o vechime totala de 22 de ani si 11 luni, din ... (vezi toată discuția)