avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire de la plata penalitatilor conform legii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire de la plata penalitatilor conform legii 175/2010

Pe scurt situatia e urmatoarea:
Impreuna cu mama mea pensionata pe caz de boala si cu fratele meu avem, toti trei, un venit pe cap de familie de aproape 800 lei.

Din pacate eu cu fratele meu nu am avut in ultimii 2 ani venituri constante si am acumulat o datorie la intretinere de aproape 7.000 de lei (restanta si penalitati).
Mentionez ca penalitatile sunt de 0,2 % pe zi de intarziere.

In cuprinsul listei de intretinere in dreptul rubricii restante nu scrie decat "cote de contributie: 7000 lei", nu se specifica cat e restanta si cat penalitate.

Am aflat luna aceasta de legea 175 si le-am solicitat verbal dlui administrator si presedintelui:

- ca doresc sa beneficiez de aceasta lege si sa-mi spuna dansii ce documente tb sa prezint asociatiei pt a dovedi ca nu avem venituri mai mari de 1.000 lei pe cap de familie

- sa-mi specifice cat reprezinta fiecare datorie insa fara sa-mi arate vreun document mi-au zis ca sunt juma juma. Sincer nu stiu ce documente sa cer in scris asociatiei ca sa aflu exact cat e suma restanta si cat e penalitatea.

- luand de bune afirmatiile lor, le-am spus ca doresc sa platesc, conform noii legi, o parte din suma restanta si intretinerea la zi (500 de lei penalitati din totalul de 3500 si 200 intretinerea la zi). Dansiil mi-au raspuns ca ei nu-mi incaseaza suma respectiva decat daca se trece pe chitanta o parte din suma ca plata penalitati. Si ca oricum fara normele de aplicare ei nu aplica nicio lege. Si cam aici s-a terminat discutia.

1. Ce ma sfatuiti sa fac fiindca dorim sa beneficiem de aceasta lege insa administratorul si presedintele hotararasc dupa bunul lor plac si ne refuza plata conform noii legi?

2. Cum sa procedez ca sa fac plata restantei si intretinerii la zi, fara plata penalitatilor?

3. Si ce sa facem in situatia in care asociatia refuzand sa incaseze sumele de bani reprezentand restanta si penalitati , se va mari restanta, dar mai ales penalitatile si astfel datoria totala se va mari?

4. Este posibil ca prin normele de aplicare la aceasta lege 175 (am citit pe net comentarii despre acest subiect ca e o lege populista si ca se va corecta situatia prin aceste norme) sa ni se inrautatesca situatia, adica sa nu mai fim scutiti de plata penalitatilor pt restantele avute?

Le multumesc anticipat celor ce vor avea rabdarea de a citi acest mesaj si desigur celor care vor avea amabilitatea de a da unele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
dcatalin0790, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:12, 25 Septembrie 2010
Dupa cate imi dau seama, la asociatia Dv. veti intampina o reticenta foarte mare la rezolvarea problemei.

Eu nu stau sa judec de ce nu ati platit pana acum, dar Dv. va trebui in primul rand sa dovediti ca aveti acel venit de 800 lei/persoana. Tocmai aici e o problema. Faptul ca va stiu vecinii sau administratorul ca nu aveti un serviciu permanent...nu este o dovada pentru ca, dincolo de rea-vointa presedintelui sau administratorului, si ei trebuie sa prezinte acele documente la furnizori pentru a fi scutita si asociatia de penalizarile de la acestia referitoare la apartamentul Dv.
Dar cred ca sunt doua lucruri pe care ar trebui sa le stiti si sa le faceti:
- sa cereti presedintelui in scris sa va fie prezentata o situatie pe luni de zile cu restanta la cote si penalizarile aferente (de altfel aceasta situatie trebuie s-o prezinte si in instanta in cazul ca v-ar chema in judecata pentru recuperarea restantelor - deci trebuie sa stie s-o faca!
- sa mergeti la primarie si sa cereti lamuriri cu privire la aplicarea acestei legi si...totodata sa faceti si reclamatie ca presedintele nu vrea sa aplice legea.


Eu am sa va spun si parerea mea. Aceasta lege e data si e facuta in "doru' lelii", probabil croita pentru cateva cazuri specifice ale parlamentarilor initiatori...si cu asta basta! Da, legea e populista, incurajeaza restantele si pe de alta parte asociatiile vor avea o soarta grea pe parcursul acestui an pentru ca oamenii isi vor amana plata intretinerii stiind (cei carora li se potrivesc conditiile legii) ca pot sa nu fie penalizati.
Ironia sortii este ca tocmai cei pentru care este creata legea - adica persoane cu restante mai mici sau mai mari din trecut - nu sunt admise sa se califice pentru a li se aplica legea de catre administratori si presedinti de asociatie....pe motiv ca nu au norme de aplicare. Pentru ca in lege nu scrie care restante, lasand loc unor interpretari stupide, fara a se gandi la scopul generos, in fond, al acestei legi.

Legea 175/2010 este o amnistie de plata a penalizarilor tuturor restantelor.
Dar asta este propria mea interpretare si nu o pot extinde si la ceilalti administratori si presedinti. O lege care asa cum a fost scrisa si aruncata pe piata face mai mult rau decat bine, creaza tensiuni in plus de care chiar nu era nevoie in asociatiile de proprietari.

Aveti totusi o speranta destul de slaba, sa lasati sa fiti dati in judecata in acest an, dar nu mai tarziu de acest an...si la judecatorie asociatia va fi silita sa renunte la penalizari.
LEGEA 175/2010 ,va face mai mult rau decat bine. Atata timp cat este o asociatie care nu beneficiaza de alte surse dacat cotelele care le colecteaza si cu care se platesc facturile la utilitati,de care ati beneficiat si dv.,nu mi se pare corecata aceasta lege.Furnizori de utilitati percep penalizari pentru neplata la termen a facturilor.Daca dv. cu un venit mediu de 800 lei/luna nu ati platit c/val.utilitatilor de care ati beneficiat si ati creat probleme asociatiei ,care la randul ei nu a platit facurile mi se pare aberanta aceasta lege,deoarece penalitatile le vor plati membrii asociatie care nu au nici o vina,care poate au venituri mai mici decat dv. si care si-au platit intretinerea ,iar acum vor fi obligati sa plateasca ceea ce dv.ati creat prin neplata. Daca sa ajuns la o datorie de 7.000 lei o vina o are si asociatia deoarece trebuia sa va actioneze in instanta dupa 3 luni de neplata indiferent de suma.Platiti-va intretinerea deoarece aveti aceasta posibilitate. Ganditi-va ce se poate intampla daca in asociatia dv. nu vor mai dori sa plateasca inca 10-15 locatari. Nu stiti? Va spun eu .Vi se va taia utilitatile.Cine va fi de vina? Eu am un venit mediu de 500 lei/luna si-mi platesc intretinerea,deoarece beneficiez de utilitati,sunt obligatiile mele si nu doresc ca asociatia (locatarii) sa plateasca pentru mine .
Intr-adevar nu prea am cale de dialog cu oamenii astia.

Am incercat in seara asta sa depun o cerere scrisa in care am cerut sa mi se comunice situatia completa pe ultimii 3 ani cu restanta la cote si situatia penalitatilor insa am primit un refuz categoric de a mi se inregistra cererea.

O voi trimite prin posta cu confirmare de primire si voi completa cererea mea initiala cu solicitarea de a fi scutit de plata penalitatilor conform Legii 175/2010, la care voi anexa dovezi (cupon de pensie, somaj si adeverinta de salariu) cu privire la venitul net de cel mult 1000 lei.

Pb mea este ca nu stiu care este perioada pt care trebuie sa dovedesc acest venit net:
- anterior intrarii in vigoare a legii
- de la intrarea in vigoare pana cand fac cererea de scutire
- doar la momentul efectuarii cererii de scutire
- sau tb sa avem un venit net de cel mult 1000 lei pt toata perioada de 12 luni

Si daca reticenta asta continua nu ar fi mai bine ca sa-i dau eu in judecata inainte de expirarea celor 12 luni??

Mai ales avand in vedere faptul ca la casieria asociatiei nu mi se accepta sa platesc ce doresc eu (adica parte din restanta si intretinerea curenta) ci ceea ce doreste asociatia, adica o suma de bani ce reprezinta parte din restanta si penalitati, exclusa fiind intretinerea curenta.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
dcatalin0790, utilizator
Intr-adevar, de platit, trebuie sa platiti incepand cu cele mai vechi sume neachitate, nu ceea ce doriti Dv.
Problema venitului este, in interpretarea mea ca atunci cand va duceti sa platiti o anumita suma de bani, sa zicem din 5000 lei puteti plati 2500 lei, sa-i achitati fara a plati penalizari la ei, daca demonstrati in acel moment ca venitul Dv. este, la data la care platiti, de sub 1000 lei. Nu se poate pretinde administratorului sau comitetului executiv sa ia la puricat veniturile pe caprarii de-a lungul timpului si nici nu mai conteaza daca inainte ati avut 2000 lei /persoana, daca acum aveti 800 lei si aveti aceasta oportunitate.

Daca peste 4 luni mai faceti rost de bani si doriti sa mai platiti 1000 lei, in acel moment trebuie sa dovediti ca atunci aveti venit sub 1000 lei. De ce asa? E simplu, poate intre timp se intampla o minune si va creste venitul, iesind din conditiile legii.

Scuzati-ma, dincolo de faptul ca incerc sa am o interpretare obiectiva, observ la Dv. o atitudine destul de agresiva fata de administratie, ceea ce este de mirare la o persoana care mult timp nu a platit intretinerea si acum se grabeste sa plateasca, cu un bonus acordat de lege.

Nu mi se pare corect din partea Dv. sa amenintati cu judecata o asociatie care nu v-a deranjat cu procesele, dupa cate imi dau seama, si care, in fond, chiar nu stie cum sa procedeze in cazul acestei legi aiuritoare.
Va asteptati la clementa si la o atitudine binevoitoare fata de Dv., care ati ignorat poate ani de zile ca exista un administrator care luna de luna va astepta un semn de bunavointa si de respect fata de ceilalti vecini sa veniti sa achitati cate ceva din cote, vecini care in fond au platit din banii lor si consumurile Dv. si ale familiei Dv.?
Nu stiu ce e in casa Dv. si in buzunarul Dv., dar sunt administrator si cunosc un pic aceasta lume a blocurilor. Cred ca ar trebui sa aveti o atitudine mai concilianta.
dcatalin0790 a scris:

Intr-adevar nu prea am cale de dialog cu oamenii astia.

Am incercat in seara asta sa depun o cerere scrisa in care am cerut sa mi se comunice situatia completa pe ultimii 3 ani cu restanta la cote si situatia penalitatilor insa am primit un refuz categoric de a mi se inregistra cererea.

O voi trimite prin posta cu confirmare de primire si voi completa cererea mea initiala cu solicitarea de a fi scutit de plata penalitatilor conform Legii 175/2010, la care voi anexa dovezi (cupon de pensie, somaj si adeverinta de salariu) cu privire la venitul net de cel mult 1000 lei.

Pb mea este ca nu stiu care este perioada pt care trebuie sa dovedesc acest venit net:
- anterior intrarii in vigoare a legii
- de la intrarea in vigoare pana cand fac cererea de scutire
- doar la momentul efectuarii cererii de scutire
- sau tb sa avem un venit net de cel mult 1000 lei pt toata perioada de 12 luni

Si daca reticenta asta continua nu ar fi mai bine ca sa-i dau eu in judecata inainte de expirarea celor 12 luni??

Mai ales avand in vedere faptul ca la casieria asociatiei nu mi se accepta sa platesc ce doresc eu (adica parte din restanta si intretinerea curenta) ci ceea ce doreste asociatia, adica o suma de bani ce reprezinta parte din restanta si penalitati, exclusa fiind intretinerea curenta.

Scutirea penalitatilor se face strict de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Efectele legii nu se aplica retroactiv.
Insa, aveti grija ca, pentru a fi scutit exista o conditie de baza, sa achitati integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Cat despre refuzul de a va incasa banii, puteti sesiza departamentul specializat din cadrul primariei de care apartineti.

Si este corect sa va aparati drepturile, atata timp cat alte persoane savarsesc abuzuri de acet gen.

Alte discuții în legătură

Legea175/16.07.2010 - scutirea penalitatilor la intretinere alice77 alice77 Buna ziua. din nefericire din luna februarie sunt in somaj, situatie care ma impiedica sa-mi achit datoriile la zi la intretinere, drept urmare am acumulat ... (vezi toată discuția)
Legea 175 privind penalitatile galmi galmi Buna ziua, In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am ... (vezi toată discuția)
Platesc penalitati sau nu? sorin_iacob87 sorin_iacob87 Cred ca toata lumea a auzit de legea 175/16.07.2010 ..ei bine si eu doresc sa pot beneficia de aceasta lege dar ma lovesc de foarte multe bariere din partea ... (vezi toată discuția)