avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ECHIVALENTUL STUDIILOR MILITARE IN VIATA CIVILA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ECHIVALENTUL STUDIILOR MILITARE IN VIATA CIVILA

AS DORI SA STIU DACA POT OBTINE UN ACT DIN CARE SA REIASA CA STUDIILE EFECTUATE LA SCOALA DE OFITERI SIBIU (PROMOTIA 1990) AU UN CORESPONDENT IN VIATA CIVILA. UNITATEA MILITARA DE LA CARE AM PLECAT NU MI-A PUTUT DA NICI O LAMURIRE IN ACEST SENS. VA MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: borcanm , utilizator 14:53, 31 Octombrie 2010
apreciez ca in situatia in care ati fost ofiter echivalarea este studii universitare de lunga durata.

pentru o clarificare in acest sens ar trebui sa va adresati ministerului educatiei!!!
SCOALA A FOST DE 3 ANI SI PE ATUNCI SE STIA CA REPREZINTA ECHIVALENTUL PREGATIRII DE SUBINGINER, PROFESOR DE SPORT SAU ISTORIE...NICIODATA NU AM STIUT EXACT. AM AUZIT LA ALTE PERSOANE DIN STRUCTURI SIMILARE CA AU PRIMIT LA INCETAREA RAPORTURILOR DE SERVICIU O LISTA CU PROFESIUNI PE CARE LE-AR PUTEA DESFASURA CONFORM PREGATIRII.
Formulati o cerere prin care solicitati echivalarea stagiului efectuat in functii militare conform specializarii obtinute in urma absolvirii studiilor efectuate in institutii militare cu studiile absolvite in institutiile civile de invatamant. Adresati- o Directiei de Management Resurse Umane din cadrul Ministerului de specialitate, in cadrul caruia se afla unitatea la care ati lucrat.( presupun ca este vorba despre Ministerul Apararii Nationale).
stiam ca pentru a avea gradul de ofiter incepand cu sublocotenent erau necesare studii superioare de lunga durata.
Sper ca urmatoarele informatii sa va ajute, cu toate ca in opinia mea va vor adanci si mai mult nelamurirea, tin sa precizez ca nu am pregatire juridica insa ma aflu in aceeasi dilema si va voi impartasi din experienta mea. Problemele sunt urmatoarele in acest caz:
Ministerul Muncii prin Clasificatorul Ocupatiilor din Romania(COR) recunoaste numai 9 grupe majore ocupationale fiind singura tara din Uniunea Europeana care face acest lucru, la nivel european acest clasificator recunoaste un numar de 10 grupe majore, grupa lipsa din legislatia romaneasca fiind tocmai Grupa Majora:0 unde nivelul de instruire este 0, in aceasta grupa este incadrata armata. Uniunea Europeana obliga toate statele membre sa implementeze standardul ISCO-08 care contine cele 10 grupe, cu toate ca Ministerul Muncii recunoaste obligativitatea implementarii acestui standard refuza aceasta, banuiala mea este tocmai Legea Unica de Salarizare este cauza lipsei grupei:0, nu avansez nici o explicatie de ce, pot doar sa fac speculatii, insa mai devreme sau mai tarziu acest standard se va implementa. Asimilarea functiilor din armata sa facut coreland functii din armata cu unele din viata civila cu toate ca este strict interzis, citez:
"Armed Forces
As in ISCO-68, jobs in the armed forces should be classified in a separate major group 0 'Armed forces', even if the jobs involve tasks and duties similar to those of civilian counterparts."
De asemenea probleme sunt si la Ministerul Invatamantului unde exista obligatia implementarii standardului ISCED, aici s-a implementat insa total aiurea, in opinia mea ar trebui sa va incadrati in grupa Tertiary Education 5A, insa Ministerul Invatamantului nu recunoaste aceasta grupa in structura de invatamant, deci iar aveti o problema.
Alta problema in opinia mea este modul de echivalare al studiilor din armata, cu toate ca marea majoritatea ofiterilor au scoli militare cu o durata de 3 ani sunt clasificate ca studii superioare, eu cred ca acestea ar trebui clasificate ca studii superioare de scurta durata insa cum am scris mai sus Ministerul Invatamantului nu mai recunoaste aceasta forma de invatamant, ar fi trebuit sa fie grupa 5B.
Pentru a vedea o echivalare orientativa, cautati pe net "Ordin nr. 1037/2008" insa nu va bazati pe acest ordin deoarece nu cred ca MApN va respecta aceste incadrari deoarece dupa cum puteti sa observati in anexa cu grilele de salarizare propuse pentru Legea Unica de Salarizare de MApN aceste forme de studii nu se regasesc, probabil au ei unele secrete :)).
Trebuie facuta cerere de recunoastere a studiilor la DMRU, pe site-ul acestei institutii gasiti ce trebuie facut pentru aceasta.
Lipsa de transparenta, profesionalism si incapatanarea institutiilor publice duc la astfel de abordari si incalcari ale legilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
gabrielu, utilizator

Alte discuții în legătură

Studii medii? angizah angizah Va rog frumos dati-mi o solutie. Am o persoana care a absolvit 4 ani de liceu dar nu are diploma de bacalaureat .Are un certificat de absolvire a liceului ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile efectuate cu scolarizarea mea rududoo rududoo Buna seara, Am absolvit Academia Tehnica Militara, si sunt in activitate de 4 ani . Legile adoptate de Guvern in anul 2010 au anulat motivele care au stat ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii militare cu studii civile dori57 dori57 Am terminat in august 1983 Scoala de ofiteri activi tancuri si auto(arma auto)cu durata de 3 ani.In anul 2001 (iunie)mi-am incetat activitatea. Cu ce ... (vezi toată discuția)