avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbarea numelui prin obtinerea cetateniei italiane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbarea numelui prin obtinerea cetateniei italiane

am obtinut cittadinanta italiana prin care am revenit la numele dinainte de casatorie .Avand pasaport cu domiciliul in strainatate pasaportul expira si e pe numele de casatorie.Cu o declaratie di partea autoritatilor italiene(primaria) ca sunt acceasi persoana in certificatul de razidenta si in cartea de identitate italiana se poate solicita pasaport cu domiciliul in strainatate ,bineinteles cu numele inscris in certificatul de casatorie ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
MARIA10, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARIA10 , utilizator 16:18, 9 Octombrie 2010
MARIA10 a scris:

Mi-a fost concesa cittadinanza italiana

Ati solicitat informatii , scriind pe un sit din Romania , motiv pt care ar fi indicat sa scrieti in limba romana, daca nu va este prea greu.Astfel va vom putea da informatii!
[ link extern ]
In Italia regula esta ca femeia casatorita isi pastreaza numele "de fata". Certificatul de casatorie arata starea civila a persoanei - adica, nu e obligatoriu sa umbli de nebuna sa schimbi toate actele dupa casatorie...
Sigur ca exista si "variante" dar pentru certitudine trebuie sa va adresati autoritatilor italiene cu atributii in domeniu.

Mai sunt si alte chestiuni in discutie: sunteti casatorita cu un cetatean italian sau cu un roman? Casatoria a fost incheiata in RO sau in Italia...

Avand cetatenie italiana veti avea pasaport italian - banuiesc... Asadar, poate e bine sa lasati numele "de fata"...

Practic, aveti actele care sa dovedeasca si calitatea de "casatorita"...
sa treceti numele din certificatul de casatorie pe noul pasaport.
@athe,
Raspunsul dv este categoric – ca de obicei – si tot ca de obicei, lipsesc argumentele.

De ce, in acest caz, sunteti asa categorica? Aveti si argumente (macar in “lumina” pct-ului 2.4. din regulamentul de postare* ), mai ales ca discutati despre o persoana care – in mod sigur – are doua cetatenii? Iar daca ramane numai cu cea italiana…
Stiti dv raspunsul la intrebarile pe care le-am scris mai sus?

*
2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens (de exemplu: „Cota de participare la profit a salariatilor este considerata venit asimilat salariului?” „Da” ).
Sugestia este sa contactati cel mai apropiat oficiu consular romanesc, bineinteles daca sunteti interesata sa obtineti in continuare un pasaport romanesc.
Daca inainte de obtinerea cetateniei italiene au avut loc evenimente de stare civila care nu au fost inregistrate in Romania, trebuie sa efectuati mai intai demersurile necesare pentru inregistrarea acestora. Daca detineti acte de stare civila romanesti conforme cu statutul civil actual, este recomandabil sa inregistrati schimbarea de nume in Romania prin inscrierea de mentiuni pe marginea actelor de stare civila (info de pe website-ul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date):
"INSCRIEREA DE MENTIUNI IN ACTELE DE STARE CIVILA ROMANE PRIVIND SCHIMBARILE DE NUME SI / SAU PRENUME EFECTUATE DE CETATENII ROMANI IN STRAINATATE
In cazul in care solicitantul este in posesia atat a pasaportului emis de autoritatile straine, pe noul nume, cat si a documentului prin care s-a aprobat schimbarea numelui si/sau prenumelui in strainatate, cel in cauza are posibilitatea sa depuna o cerere de inscriere a mentiunii de schimbare a numelui de familie si/sau prenumelui, in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala, la:
- primaria care are in pastrare actul pe marginea caruia urmeaza sa se opereze mentiunea de schimbare de nume si/sau prenume, ori
- la misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al Romaniei din statul de resedinta.
Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
1. originalul documentului de schimbare a numelui si/sau prenumelui, emis de autoritatile straine, in original si fotocopie (o copie va ramane la cerere si cate o copie la fiecare dintre actele de stare civila in baza carora au fost emise certificatele ce urmeaza a fi schimbate) sau fotocopie legalizata de misiunea diplomatica;
2. traducerea legalizata a documentului, in original si fotocopie (o copie va ramane la cerere si cate o copie la fiecare dintre actele de stare civila in baza carora au fost emise certificatele ce urmeaza a fi schimbate); traducerea se va face la misiunea diplomatica ori oficiul consular de cariera al Romaniei din tara de resedinta a solicitantului sau la un notar strain, in acest din urma caz trebuind sa fie aplicata Apostila, conform Conventiei de la Haga la 05.10.1961 cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, sau la un notar public roman;
3. fotocopia certificatului de nastere si/sau casatorie al persoanei pentru care se solicita inscrierea mentiunii;
4. fotocopia pasaportului emis de autoritatile romane sau, dupa caz, straine.
Cererea de inscriere a mentiunii se poate face in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala. Procura va fi data in aceleasi conditii ca si la punctul 2. In procura este necesar sa se faca referire, in mod expres, la faptul ca persoana imputernicita ii reprezinta pe solicitanti atat in vederea depunerii documentelor pentru inscrierea mentiunii, cat si pentru ridicarea noilor certificate de la oficiile de stare civila unde sunt inregistrate actele de stare civila ale acestora."


Nu am idee in ce masura ati putea sa va schimbati din nou numele in Italia... banuiesc ca nu este posibil sa amendati certificatul de naturalizare.

Alte discuții în legătură

Schimbarea nume si prenume, persoana majora, cu dubla cetatenie trandafir7 trandafir7 Buna ziua, Eu sunt cetatean roman si american. Am un nume foarte romanesc, sa zicem Tudorita Fulga Iorgu (Acesta nu este numele meu, dar este similar in ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi schim numele de familie kkkeler kkkeler Salut La mine e putin diferit, majoritatea isi schimba numele de familie in cazul aparititei unui divort. Sunt cetatean roman dar sa o iau de la ... (vezi toată discuția)
Vreau sa schimb prenumele nimsyy nimsyy Buna ziua, as dori cateva informatii referitoare la schimbarea prenumelui; mai exact as vrea sa mai adaug un prenume la cel deja existent, intrucat nimeni(in ... (vezi toată discuția)