avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare penala -recuzare si stramutare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare penala -recuzare si stramutare

Intr-un dosar penal in legatura cu infractiuni economice, s-a dispus NUP de catre Parchet.Instanta a intors insa dos.pe art.278 alin .8 lit b din C.p.p. Dupa intoarcerea dosarului la Parchet, se ocupa un alt procuror , dar acelasi politist care nici macar nu mai lucreaza la servic. economic , ci la rutier.
Se poate face recuzarea politistului, sau chiar stramutarea cercetarii penale ( deci dosarul este inca la Parchet)?
Cel mai recent răspuns: ContSters185920 , utilizator 11:40, 18 Ianuarie 2011
Conform Art. 49 alin 4 din C. pr. p , organul de urmarire penala care a efectuat urmarirea penala, este incompatibila sa procedeze la refacerea acesteia, daca refacerea este dispusa de instanta.
Din ceea ce relatati, pare un caz in care puteti face cerere de recuzare.
Sunt situatii in care persoanele incompatibile neavand cunostiinta de existenta unui caz de incompatibilitate in persoana lor,nu fac declaratii de abtinere sau,desi cunsoc ca sunt incompatibile,omit voluntar/involuntar sa faca declaratie de abtinere
Pentru ambele cazuri legea a creat o institutie de drept procesual penal si anume recuzarea
In aces caz la cererea partii interesate persoana incompatibila,poate fi recuzata
In cursul urmaririi penale ,cererea se adreseaza organului de cercetare a carei recuzare se solicita,fie procurorului
Multumesc pt raspunsuri. Inca o intrebare as mai avea in legatura cu recuzarea inspectorului ce se ocupa de cercetarea penala. Aceasta se poate face si prin fax, catre procuror, avind bineinteles confirmarea de primire?
alexandra.a1404 a scris:

Multumesc pt raspunsuri. Inca o intrebare as mai avea in legatura cu recuzarea inspectorului ce se ocupa de cercetarea penala. Aceasta se poate face si prin fax, catre procuror, avind bineinteles confirmarea de primire?


Recomandabil este sa mergeti personal si sa va sustineti si oral cererea scrisa pe care o depuneti.
In caz ca dupa efectuarea cererii de recuzare, nu se intampla nimic, in sensul ca se foloseste acelasi inspector de politie, ce se mai poate face?

Alte discuții în legătură

Rezolutia procurorului infirmata in instanta bukinst bukinst AM urmatoarea speta. Intr-o plangere penala s-a dat NUP de procurorul de caz ( prim procuror) iar la contestatie seful ierarhic (prim procurorparchet ... (vezi toată discuția)
Pot cere stramutarea unei cercetari penale? justlegal justlegal Pe siteul ICCJ am vazut ca o cerere de strămutare trebuie să se refere la o singură cauză şi trebuie să conţină: a) denumirea instanţei pe rolul ... (vezi toată discuția)
Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)