avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita obligatorie locuinta

Asigurarea obligatorie pentru locuinte are un pret standard? Poate impune o banca unde sa o inchei? Se pot da deja amenzi pentru necontractarea unei asemenea polite? Se poate alege valoare de despagubit?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:46, 15 Februarie 2011
Buna seara
Tariful asigurarii obligatorii a locuintei este de 20 euro si sunteti asigurata pentru suma de 20000 euro doar pentru riscurile naturale(inundatii,cutremur, alunecari de teren).Polita se incheie la una din cele 13 societati de asigurare care formeaza PAID.
Intrati pe site-ul lor si va alegeti societatea unde vreti sa va incheiati polita de asigurare.
Conform Legea nr.260/2008, proprietarii de imobile cu destinatia de locuinta, sunt obligati sa o asigure, intermen de 5 zile lucratoare de la data autentificarii titlului de proprietate. Tot aceasta lege stabileste valoarea asigurata de 20000 EUR pentru locuintele construite din caramida/beton si 10000 E pentru cele din alte materiale inferioare.Prima anuala este fixa=20 eur pentru locuintele de 20000EUR.Polita de asigurare inpotriva dezastrelor(numita PAD), poate fi incheiata la unul din participantii grupului PAID, autorizat sa incheie o astfel de polita.
Banca va fi interesata sa aveti o asigurare mai cuprinzatoare decat PAD-ul obligatoriu si din acest motiv, va va indica un asigurator care si-a adaptat asigurarile PAD, cu un supliment care sa cuprinda atat celelalte riscuri in afara de dezastre, cat si la o valoare mai mare decat cei 20000 EUR.
Nu inteleg cum functioneaza asigurarea in cazul meu:
obligatorie 20 000 eur
valoare credit 30 000 eur
valoare evaluata apartamanet ipotecat, pentru care se incheie polita: 75 000 eur.
Banca spune ca noi vom beneficia de diferenta intre soldul ramas la credit si 75 000 eur in caz de producere risc.
Chiar si daca e adevarat, ar trebui sa luam noi decizia daca vrem sa asiguram imobilul peste valoarea creditului, mai ales ca pretul lui de piata e de aprox. 60000 eur doar.
Va rog, unde gresesc in rationament? Multumesc.
Rationamentul nu este gresit, dar poate fi pagubos, desi nu pare:">
-In caz de producere dezastru, imobilul devine un morman de moloz.
Cum se rezolva problema financiara, daca asigurarea ar fi fost facuta la:
-30000 E(val.maxima credit, acesta ramanand numai 25000 la data dezastrului)
Banca primeste cei 25000 datorati, iar dv. 5000 (desi se pare ca ati platit cel putin 35000E, adica avansul 30000+ 5000rate)
-75000E (val.imobil evaluare/acceptare asigurator),
Banca primeste cei 25000, iar dv. 50000 (adica:75000-25000), va acopera cei 35000 platiti si aveti si un mic capital pentru un inceput de a va rezolva problema locuintei.
O cale de mijloc ar fi sa solicitati asigurarea la valoarea de piata:
-60000.E
In acest fel, economisiti prima platita pentru diferenta de valoare (75000-60000=15000) iar in momentul nedorit, dar posibil, sa va recuperati macar cheltuielile(60000-25000=35000)
Unde trebuie sa aveti atentia marita:
Asigurarea obligatorie PAD nu acopera alte riscuri in afara celor 3 dezastre.Cu alte cuvinte, daca polita facultativa (cea de 75000 sau 60000) nu cuprinde aceste riscuri(incendiu, ploi torentiale,furtuna/grindina, etc) in cazul producerii lor, nu primiti despagubire.Banca in general, este interesata numai pentru dauna totala,cand dispare bunul asigurat si trebuie sa-si acopere creditul acordat.Dv. sunteti indreptatit sa negociati polita cu asiguratorul, care nu are conditiile batute in cuie si poate adapta polita si in avantajul dv., respectiv de a primi despagubiri si in cazul daunelor partiale (pentru reparatii)
Cotatiile de prima sunt relativ acceptabile, asa ca o economie de prima aferenta unei asigurari cu valoare mai mica, nu justifica situatia disperata posibila in caz de necaz.
Daca nu inchei asigurarea obligatorie, se dau amenzi? Nu mi se pare normal...

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintei MARIA_O MARIA_O Buna ziua in cazul in care o persoana are un credit imobiliar pt care este obligata sa incheie o polita facultativa de asigurare a locuintei, reinnoita ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta ipotecata ady492 ady492 Am un credit ipotecar si in contractul de credit se specifica ca banca plateste prima de asigurare facultativa a locuintei pe toata durata creditului ,daca ... (vezi toată discuția)