avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... are vreun drept pentru a reclama profanare de morminte?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

are vreun drept pentru a reclama profanare de morminte?

Am o ruda care a fost casatorita. Sotul ei a decedat. Acesta avea niste bunici care au murit cu mult inaintea lui (au aprox. 50 de ani de cand au decedat). Atat el cat si bunicii au fost ingropati in cimitir, dar nu exista o administratie a cimitirului si fiecare persoana este ingropata unde se vrea. De curand mi-a murit sotul pe care l-am ingropat in locul bunicilor mai sus mentionati, deoarece se aflau in apropierea parintilor mei. Crucile pe care le-am gasit in acel loc le-am pus in groapa sub sicriul sotului. Acum aceasta ruda a mea doreste crucile bunicilor. Cat timp se pastreaza crucile in cimitir ?! X-(Nu pot sa ma inteleg cu ea. #-oVa rog , ce ma sfatuiti?:(( Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 17:38, 7 Noiembrie 2010
Nu ati procedat corect intrucat acele cruci nu va apartineau.
In mod normal ar fi bine sa va impacati si sa restituiti obiectele care nu va apartin.
Mare este gradina lui Dumnezeu....
Art. 319. - Profanarea de morminte

Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.


Infractiunea presupune intentia necinstirii ramasitelor pamantesti, ceea ce nu cred ca este cazul aici. In rest va incadrati la furt calificat! (art. 209 CP).
eumarian a scris:

'Infractiunea presupune intentia necinstirii ramasitelor pamantesti, ceea ce nu cred ca este cazul aici. In rest va incadrati la furt calificat! (art. 209 CP).

Furtul se savarseste cu intentia insusirii pe nedrept a bunului aflat in posesia partii vatamate. Nici vorba de furt aici. Nu exista nici intentia specifica furtului si nici actiunea prin care bunul sa ajunga in posesia faptuitoarei.
@ r.gabi Cum sa-i restituie crucile daca sunt asezate sub sicriul sotului?
@ardeleanu_ana Doamna, nu exista o solutie juridica la problema d-voastra pentru ca aici esenta ei cam excede juridicul. Din unghiul de vedere al legii civile ati savarsit o fapta care i-a produs altuia un prejudiciu si sunteti obligata sa-l reparati. Insa de vreme ce este evident ca prejudiciul principal este de natura spiritual-morala iar cele doua cruci nu se mai pot recupera ci doar inlocui ar trebui sa incercati o intelegere propunand sa faceti alte cruci pe cheltuiala d-voastra si sa acoperiti toate celelalte cheltuieli privind serviciile religioase.
Persoana a luat respectivele obiecte si le-a folosit la propriul spatiu (sub sicriu). Prin urmare le-a folosit schimbandu-le destinatia. Folosirea data lor nu pare la prima vedere sa aiba valoare economica, dar de ce nu le-a aruncat alminteri?

Alte discuții în legătură

Profanare mormant? ingropare decedat peste alt loc de veci! AlinaăaaaaaaA AlinaăaaaaaaA Buna ziua , bunicul meu a fost inmormantat in Peciu Nou alaturi de tata si bunica ,cele trei morminte fiind lipite . Practic in stanga este bunica 1998 mijloc ... (vezi toată discuția)
loc de veci Vasile Radu Vasile Radu In urma cu un an de zile am cumparat un loc de veci, cu acordul bisericii, pentru a construi un cavou. Pentru aceasta am chitanta care dovedeste ca am platit ... (vezi toată discuția)
Distrugere monument funerar nicolae100 nicolae100 buna ziua am o problema delicata nu stiu daca cineva sa mai intilnit cu asa ceva in anul 2005 cumnatul meu a murit intrun accident de munca sora mia ea facut ... (vezi toată discuția)