avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT LA APARTAMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT LA APARTAMENT

Tatal meu a avut un apartament cumparat de el. A cunoscut o femeie si a vandut apartamentul. Impreuna cu aceasta au cumparat un alt apartament . Pe contractul de cumparare este trecut fiecare ca si necasatorit (pentru ca inca nu se casatorisera), au cumparat in indiviziune si in parti egale. Peste cativa ani s-au si casatorit. Daca se intampla ceva cu tatal meu ce drept am eu la apartament. Cat anume imi revine???
Cel mai recent răspuns: Ana Mocanu , utilizator 11:18, 11 Noiembrie 2010
1/4 din 1/2.Restul apartine sotiei tatalui dvs.
Adica faptul ca apartamentul a fost cumparat inainte de casatorie nu are nici o treaba? Adica se imparte cu sotia? Dar in caz contrar, daca moare ea???
Ei nu au copii impreuna, iar eu sunt sin alta casatorie. , unicul mostenitor al lui...
Sotia tatalui dvs. mai are rude?Frati, parinti, nepoti ?Deorece sotul supravietuitor va veni la mostenire in concurs cu acestia, cota sa din mostenire (din 1/2) va varia (1/3,1/, 3/4) in functie de clasa din care acesti mostenitori fac parte.

In lipsa rudelor din cele patru clase, sotul supravietuitor culege intreaga masa succesorala lasata de sotul decedat.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
In acest moment, cei doi (tatal dvs. si sotia dansului) detin fiecare cate 50% din apartament.
In cazul decesului tatalui dvs.: sotia va avea 50% (partea dansei) + 1/4 mostenire ca sot supravietuitor, adica 12.5% => total 62.5%, dumneavoastra (impreuna cu ceilalti copii ai tatalui dvs., daca mai sunt) mosteniti 3/4 din partea tatalui, adica 37.5%.
necasatoriti fiind, ei au cumparat in cote egale acest apartament. la decesul tatalui, cota acestuia e mostenita de dvs impreuna cu sotia acestuia. din jumatatea lui, sotia mosteneste 1/4, iar dvs 3/4 (jumatatea lui e bun propriu)
in timpul vietii, tatal dvs va poate vinde intreaga lui cota
daca decedeaza sotia lui inainte, tatal dvs o mosteneste, cota de mostenire difera functie de clasele de mostenitori cu care tatal vine in concurs

Alte discuții în legătură

Succesiune AriaAlexandra AriaAlexandra Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote succesiune Mitika56 Mitika56 Tata-l meu, recasatorit cumpara apartamentul in care locuieste cu noua sotie, sotia dobandeste prin mosterie un apartament de la parintii sai. Sotia moare (nu ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)