avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită investire cu formula executorie
Discuție deschisă în Executare silită

investire cu formula executorie

Contractul de credit bancar, care are mentiunea "prezentul contract reprezinta titlu executoriu", pentru a putea fi executat si inainte de cererea de incuviintare a executarii, mai trebuie investit cu formula executorie, conf. art. 374 C.pr.c.?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:05, 20 Noiembrie 2010
obligatoriu trebuie investit in camera de consiliu cu titlu executoriu.. fara aceasta investire nu se poate pune in executare silita
Executorul a obtinut incuviintarea executarii silite a unui contract bancar, fara ca acesta sa mai fie investit cu formula, in baza mentiunii ca acesta reprezinta in sine titlu executoriu.
Vi se pare in regula?
practica nu e unitara in acest sens. la fel se intampla si cu bilete la ordin.. unii judecatori accepta sa fie puse in executare fara investire altii nu....
Va citez dintr-o Decizie a Tribunalului Teleorman/2008 -incuviintarea executarii silite:
"Potrivit art.120 din O.U.G nr.99/2006 „Contractele de credit sunt titluri executorii”.
Conform art.374/1 Cod procedura civila „ înscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fara investirea cu formula executorie”.
Conform art.371/1 Cod procedura civila, executorul judecatoresc trebuie sa depuna la instanta pentru încuviintarea executarii silite cererea si titlul executoriu.
În solutionarea unei cereri de încuviintare executare silita, instanta trebuie sa verifice caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, precum si calitatea partilor.
Fiind îndeplinite aceste conditii, instanta încuviinteaza executarea silita, fara a încerca sa verifice , într-o procedura necontencioasa, aspecte care privesc validitatea contractului de credit.
Debitorul se poate apara împotriva unei executari silite pornite în baza unui titlu executoriu neconform cu legea, sau conventia partilor, pe calea contestatiei la executare reglementata de art.399 Cod procedura civila." (sursa:jurisprudenta.com).
cermak gruianu a scris:

În solutionarea unei cereri de încuviintare executare silita, instanta trebuie sa verifice caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, precum si calitatea partilor.



Cum mai poate fi o creanta certa, atata timp cat este prescrisa prin trecerea unui termen de 4 ani de la ultima recunoastere (ultima plata)?
Instanta nu ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu cand s-a cerut incuviintarea executarii?

Alte discuții în legătură

Poprire salariala -credit ifn mariusgsl mariusgsl O angajata a societatii noastre are inregistrate debite la plata ratelor catre SC COFIDIS IFN SA. Ni s-a trimis o adresa prin care ni se solicita ... (vezi toată discuția)
Toate actele autentice sunt titluri executorii? ContSters61634 ContSters61634 Spre deosebire de codul de procedura civila (conform art. 374), inca in vigoare potrivit caruia un act poate fi executat dacă este învestit cu formula ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)