avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011

Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.
Toata lumea stie ca , potrivit art.298 alin.3 C.mun., Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, va fi abrogat la data de 31 decembrie 2010 .
Citind pe forum am descoperit foarte multe zvonuri legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011 ? ... Oare care este adevarul in aceasta privinta?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
doar maria-sa guvernul poate stii ce surprize ne pregateste......:worthy:
dar asta nu inseamna ca n-am sa va urmaresc! :thumbup:
:offtopic:

@ freeelis: rog sa modificati art 296 cu art. 298 alin.(3) Codul Muncii!
1. Avand in vedere ca mai sunt nici patru saptamani ar fi trebuit sa apara modificarile legislative aferente.
2. Acestea vor aparea in ultimul moment, vor fi incomplete, vor crea confuzii si un haos general.
3. Zvonurile aparute se datoreaza interesului general de a sti cum sa procedeze incepand cu noul an calendaristic dar si nepasarii guvernului care nu este interesat de bunul mers al lucrurilor.
4. In aceasta situatie, il intreb pe colegul @freeelis: de unde sa stim adevarul? Cred ca nici guvernantii nu il stiu.
5. Nu s-a publicat nimic oficial in legatura cu reducerea atributiilor ITM si cu modul cum vor proceda angajatorii de acum inainte.
ctynn, mersi pentru atentionare .. am rectificat ....:coffee:

Valeriu,
1. Referitor la atributiile ITM-ului exista instructiuni de lucru in acest sens....
2. Referitor la obligativitatea de a avea sau nu IRU nu exista acte normative in acest sens.
3. Pe un topic din Forum am citit despre desfiintarea ITM-urilor (un zvon) ... nici in acest sens nu exista vreun proiect de act normativ ... mai mult se doreste transformarea inspectorilor de munca in functionari publici cu statut special ....exista un proiect de act normativ in acest sens.
Da, exista un proiect pe legea 188/1999 dar si in legea 108/1999 republicata exista articolul 16 alin.(2) ce a fost "praf in ochi" pentru inspectorii de munca si anume:
"inspectorii de munca sunt independenti fata de orice schimbare guvernamentala si de orice influenta neprevazuta din afara."
Nu mai comentez deoarece chiar nu mai are rost.
Nu se pune problema desfiintarii ITM-ului ca institutie, obiectivul nr.1 va ramane in continuare "identificarea muncii nedeclarate" doar ca desfiintarea compartimentului de evidenta muncii presupune desfiintarea a catorva posturi (cam multe). Problema este vis-a-vis de situatia acestor persoane: o trimitere in somaj a catorva mii, redistribuirea lor in alte insitutii sau chiar in cadrul corpului de control al ITM-ului sau renuntarea de bunavoie a acestora fata de cele ce le ofera statul roman ca angajator la ora actuala.
Exista o strategie pe anii 2010-2012 ce se refera la activitatea inspectiei muncii pe parcursul acestor ani, o gasiti pe site-ul ministerului muncii dar deocamdata oficial, nimic mai mult. cel putin din cate am mai aflat si eu.
Sa tinem cont de faptul ca pana pe 30 decembrie mai sunt cateva saptamani.....
Sa auzim de bine!!

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Oug nr.123/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Publicata in Monitorul Oficial nr.888/30.12.2010 , [b]abroga de la 01.01.2011 Legea nr.130/1999 - republicata, cu exceptia articolelor 2-16 care se abroga de ... (vezi toată discuția)
Carnete de munca si posturi AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru am doua intrebari 1) Carnetele de munca vor mai trebui completate pe hartie sau vor fi in format electronic din 2011? Si trebuie urmat inca vreun curs la ... (vezi toată discuția)