avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cine raspunde pentru inmatricularea unei masini furate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cine raspunde pentru inmatricularea unei masini furate?

Buna ziua!
In vara anului 2006 am cumparat o caravana, marca Fiat, inmatriculata , de la un domn din Pitesti. Masina era inmatriculata in judetul Arges. Dupa cum se stie, la schimbarea propietarului, masina este radiata din judetul vanzatorului si inmatriculata in judetul cumparatorului. Acest lucru l-am facut si eu........dupa ce masina a fost verificata de RAR si Politie am primit un talon de inmatriculare........:P si ce fericita eram ca mi-am indeplinit un vis, acela de a avea o caravana cu care sa fac turul romaniei si turul europei =D>.....Fericirea mea nu a tinut prea mult. Calatorind prin Europa, la o verificare in Italia a reiesit ca masina era furata.........naspa.........furata chiar de la ei..........Si uite asa m-am ales cu masina confiscata si cu un proces in Italia in care trebuie sa demonstrez ca am fost cumparator de buna credinta......#-o .......X-( daca nu risc o pedeapsa de la 4 la 12 ani de inchisoare.
Intrebarile mele sunt : :-/
1) cine se face vinovat de inscrierea unei masini furate, RAR-ul sau Politia?
2) cine ma despagubeste pe mine?
3) cine imi plateste cheltuielile de judecata in Italia?
Cel mai recent răspuns: carda , utilizator 15:27, 1 Aprilie 2010
dsy a scris:
Si uite asa m-am ales cu masina confiscata si cu un proces in Italia in care trebuie sa demonstrez ca am fost cumparator de buna credinta.

Nu cred, buna credinta se prezuma mai peste tot in lume.

Ar trebui sa va luati un avocat acolo, in Italia, sa vedeti daca exista cerere de chemare in garantie, pentru ca daca e (si banuiesc ca da) il puteti chema in judecata direct pe vanzatorul de aici, si veti putea obtine despagubirile dintr-o singura procedura. Daca nu, va trebui sa va judecati cu el aici.
Puteti chema in judecata si RAR si politia dar in Romania, nu in Italia.
Din punct de vedere penal eu zic ca veti fi achitata in Italia dar vedeti ca trebuie citat ca martor deocamdata vanzatorul masinii.Deci aveti grija cu procesul ca daca nu va aparati e posibil sa va treziti cu o hotarare de condamnare penala.
Sper ca ati facut dovada ca aveti toate actele in regula.
Va puteti judeca si cu statul italian dar va trebuie un avocat de acolo.Incercati sa consultati un avocat de acolo.Ati fost de buna-credinta din cate observ eu.

avocat Claudiu Lascoschi
Am impresia ca-n Italia e un proces civil, nu unul penal ...
Buna credinta are o importanta in sensul ca, dupa dreptul italian (Art 1153 CC) este posibil ca dobanditorul de buna credinta sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra bunului... chiar furat. Evident ca se prezuma, insa fiind vorba de un lucru furat... cine stie cum o fi pe acolo...
Io cred ca faptul ca masina deja a fost inscrisa in Romania, ca avea acte in regula (apropo, chiar erau actele in ordine?-cel putin aparent cred ca e asa, deoarece a trecut prin RAR in Romania) dovedeste cu prisosinta buna credinta... Totusi cautati-va un avocat italian... ca altminteri pierdeti masina...
De judecat cu statul italian... pentru ce?
In cazul in care pierdeti masina in Italia... e de gandit o actiune contra politiei sau a RAR-ului in Romania...insa nu stiu care-s sansele...
Mie mi se pare un pic mai greoaie chemarea in garantie a vanzatorului de aici... cred ca doar ar lungii procesul in Italia... (dreptul aplicabil este oricum cel romanesc) fara ca avantajele sa fie chiar asa de mari... (poate cheltuielile ar fi chiar mai mari!!!)
Persoana zice de inchisoare.Din moment ce acel bun s-a gasit in posesia ei este sau a fost suspecta de furt.Asta insa nu inseamna ca este vinovata.
Cu buna-credinta sigur ca are sanse bune.In procesul penal daca obtine o solutie buna sansele referitoare la buna-credinta care exista se maresc si mai mult.

avocat Claudiu Lascoschi
asa-i se vorbeste de inchisoare, insa nu stiu de ce am impresia ca acuzatia de furt e practic complet lipsita de orice fundament... ma rog... nu va fi deloc greu sa demonstreze contariul (contract de vanzare-cumparare, certificat de inmatriculare, etc...) Mai greu va fi cu recuperatul masina...
Despre cine va suprta cheltuielile facute... buna intrebare... Cred ca asta depinde de atatia factori (ce acte avea masina, erau originalele, copii f. bine facute, fara acte...) ca nu se pot face decat speculatii...

Alte discuții în legătură

Am cumpărat o mașină înmatriculată, care ulterior s-a dovedit a fi furată. cum este posibil să fie înmatriculată o astfel de mașină și ce pot face ca să-mi recuperez banii? ContSters463957 ContSters463957 Bună ziua vă scriu în speranța că voi primi un răspuns din partea unei persoane autorizate în acest domeniu. Am cumpărat în ianuarie 2018 un ... (vezi toată discuția)
Am fost înșelat la cumpărarea unei mașini din uk, de fapt era cumpărată în leasing. sunt șanse să-mi recuperez banii? henrimm henrimm Buna seara! De cateva zile ma confrunt cu o mare problema, Mai exact\" Am cumparat de o saptamana o masina adusa de cineva din UK, Am verificat masina la ... (vezi toată discuția)
Autoturism declarat furat din ungaria citroenc3 citroenc3 In ianuarie 2010 am cumparat un Citroen C3 de la un parc auto second-hand din Craiova. Am inmatriculat masina, iar saptamana trecuta au venit doi agenti de ... (vezi toată discuția)