avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transformare SRL in SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transformare SRL in SA

Cum transform un SRL in SA ? Indrumati-ma! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:25, 7 Aprilie 2008
Cu calm si cu rabdare :).

Mai intai convocati adunarea generala avand pe ordinea de zi schimbarea formei juridice in SA. Mare atentie la majoritatea de vot, legea prevede unanimitate daca actul constitutiv nu prevede altceva.

Va trebuie minim 2 actionari si un capital social de minim 90.000 de RON. Daca nu aveti capitalul social minim, trebuie sa faceti si majorare de capital - prin aceeasi hotarare. Asociatii isi pot pastra cota de participare, dar o sa intram in detalii numai daca e cazul.

Cu hotararea de modificare, actul constitutiv actualizat, certificatul de inregistrare original si declaratia pe sediu model 2 mergeti la RC si inregistrati mentiunea. Asta presupunand ca nu sunt incidende prevederi speciale, de ex avize la inmatricularea societatii.

Va recomand si ghidul ONRC: [ link extern ]
Inainte de orice, trebuie sa indeplinesti 2 conditii minimale cu privire la capital: sa fie 90.000 lei sau mai mult si asociati - minim 2 persoane, conf. art. 10 din Legea 31/1990.
In rest, e ca orice modificare a statutului societatii: 1.hotarare AGA, 2.act aditional sau act constitutiv actualizat care sa prevada tot ceea ce dispune art. 8 din Legea 31, si 3.cererea de inscriere mentiuni la ORC.
Eu vreau ca asociatul unic sa se retraga, actionarii fiin cu totul alte persoane.
Oho... pai atunci e mai complicat si nu cred ca iese dintr-o singura operatiune. Mai intai, ca sa intre asociatii din viitorul SA iti trebuie majorare de capital. Asociatul unic o decide (la 90.000 + detinerea sa), dar se abtine de la a subscrie. Subscriu ceilalti actionari.

Dupa asta se decide transformarea in SA si retrage fostul asociat unic. Are si motiv legal acum.
mili_muh a scris:

Eu vreau ca asociatul unic sa se retraga, actionarii fiin cu totul alte persoane.

Pai asociatul unic vrea ?

Alte discuții în legătură

Transformare s.a in s.r.l. danaconta danaconta Cum trebuie procedat de catre un S.A cu pana la 50 actionari, care doreste aceasta transformare? (vezi toată discuția)
Schimbare statut din srl in sa AndreeaIg AndreeaIg Buna ziua! Se poate face trecerea de la SRL la SA? Daca da,cum? Si de asemenea exista posibilitatea ca partile sociale din firma sa fie transferate ... (vezi toată discuția)
Sa - capital social anche anche Va rog mult daca se poate sa ma ajutati, iata pe scurt problema mea: un SA are capitalul social subscris si varsat in 1996 de 400.000.000 lei, adica 40.000 ... (vezi toată discuția)