avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie militara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie militara

Va rog frumos sa-mi raspundeti: Tatal meu in luna decembrie a luat o pensie de 2.230 lei. In luna ianuarie pe fluturasul de pensie scrie 1.608 lei. In data de 19 ianuarie am primit un plic de la Casa de pensii sector 4 in care mi-au trimis: Decizia nr. xxxxx privind recalcularea pensiilor in baza Legii nr. 119&2010. Precizez ca decizia sus-mentionata are acelasi numar cu cea din 2002 cand tatal meu a iesit la pensie pe caz de boala (a facut un accident vascular cerebral hemoragic tot din cauza serviciului).
In Decizie se precizeaza total stagiu de cotizare realizat 37 ani, 5 luni si 5 zile din care ca militar 27 ani, 10 luni si 16 zile.
Mai jos in Decizie scrie: Avand in vedere cele constatate, in baza art. 7 al. 1 din Legea 119..., se emite decizia de pensie prin care se stabilesc , cu incepere de la data de 01.01.2011, urmatoarele drepturi:
- stagiul complet de cotizare cf. Legii 119 din 2010, 20 ani
- .....
- total pensie bruta: 1824 lei.
Dupa care imi spune ca pot contesta decizia cf art. 87(1) din Legea 19 din 2000 sau art. 14 (1) din HG 735 din 2010.
Precizez ca nu am primit acasa nicio adeverinta din care sa reiasa pe unde a lucrat. Adevarul ca de pe Decizia primita reies anii care i-a lucrat in minister. 27 ani, 10 luni si 16 zile. Dar pe langa Decizie am primit si un biletel in acelasi plic pe care scria:
PRECIZARI:
a. Recalcularea s-a efectuat din oficiu pe baza salariului mediu pe economie pentru perioadele de militar..... respectiv salariul minim pe economie pt. perioadele de civil.
b. Cererea de recalculare insotita de documentele doveditoare se poate depune in termen de 3 ani de la 28.12.2010, regularizarea sumelor cuvenite urmand a fi efectuata incepand cu data de 01.01.2011.

Va rog sa-mi spuneti asta este decizia finala? este deja recalculata?
Daca este decizia finala de ce pe langa decizie mi-au trimis si acest fluturas?
mai pot sa depun contestatie? credeti ca voi avea castig de cauza? Va rog frumos sa-mi raspundeti!

Cel mai recent răspuns: cata_strophik2010 , utilizator 12:55, 23 Ianuarie 2011
Conform prevederilor legale tatal dvs trebuia sa faca o cerere la CMJ pentru ai elibera o adeverinta cu veniturile realizate. Dupa eliberarea acelei adeverinte trebuia facuta o cerere de recalculare a pensiei care se depunea tot la CMJ. In situatia in care in adeverinta eliberata nu se regaseau veniturile pe anumite perioade era necesar sa faca o contestatie la acea adeverinta, tot la CMJ. In situatia dvs recalcularea s-a facut din oficiu la venitul mediu brut pe economia nationala. Trebuie sa mergeti la CMJ pentru a cere elibraea acelei adeverinte cu veniturile( daca nu s-a facut cerere), totodata sa faceti demersuri sa obtineti toate documentele cu perioadele lucrate si veniturile realizate de tatal dvs in unitatile militare sau ca civil in institutii civile, daca este cazul, si sa contestati decizia de pensionare in termen legal.
Ce i s-a intimplat tatalui dumneavoastra ni s-a intimplat tuturor celor care beneficiem de pensii militare. Intrati pe site-ul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere, unde veti culege multe informatii referitoare la tot ceea ce ni se intimpla; se discuta mult si la TV in diverse emisiuni, daca veti urmari, veti intelege tot ce acum va este nalamurit. Pe site-ul mai sus mentionat veti gasi si modele de contestatii, din care puteti alege si adapta situatiei tatalui dumneavoastra. Si pensia mea a scazut de la 1519 la 1081. Pe linga lipsa de temei juridic si nelegalitatea recalcularii pensiei, pe linga supararea pricinuita de intirzierea sosirii acelor adeverinte, cel mai mult m-a suparat faptul ca, asa cum scrie si in precizarea atasata noii decizii de pensie recalculata, perioada de timp lucrata in civilie( in cazul meu 18 ani) a fost calculata din oficiu la salariul minim pe economie din anii respectivi. Nu aveau dreptul sa faca astfel, din moment ce la dosarul meu de pensie se afla o copie a cartii de munca in care sint scrise salariile din acea perioada. Asta denota rea credinta din partea casei de pensii a MAI si dorinta expresa de micsorare a cuantumului pensiei, nu a fost o lipsa a dovezilor de venituri salariale. Nimeni nu va poate garanta ca raspunsul la o eventuala contestatie va fi favorabil, dar am incredere ca in tara asta, unde nu se mai tine cont de munca si cotizatiile depuse de noi zeci de ani si unde s-a instalat lipsa de respect pentru virsta noastra, mai exista oameni de bine care sa judece cinstit astfel de situatii. Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa trecem cu bine si sa suportam mai usor umilintele la care sintem supusi in acest moment.
Va multumesc tare mult! Tatal meu a facut o astfel de cerere pe care a depus-o la personal (Politia Capitalei). Acolo a fost indrumat s-o depuna. Nu am primit nimic pana in prezent. Decizia am primit-o prin posta la data de 19.01.2010. Am inteles ca pot contesta in 45 de zile. Cred ca de la data primirii prin posta? Nu? O sa incerc sa fac demersuri pentru a obtine aceste adeverinte in timp util pt. a contesta. Si daca le primesc si din adeverinta reies tot anii care sunt precizati si in decizia primita? Care ar fi motivele pe care as putea sa le invoc in contestatie? As vrea sa nu ramana asa. Tatal meu sufera foarte mult pe tema asta. Imi este teama pentru el.
ATENTIE!
Hotararea 735/2010
Art. 14. -
(1) Impotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate in instanta, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va rog daca aveti posibilitatea sa ma lamuriti ce se intelege prin termenul de 30 de zile, de cand incepe sa curga acest termen?
De la data care este scrisa pe decizie, respectiv in cazul meu 27.12.2010 sau data mentionata pe plicul in care a fost decizia, respectiv 19.01.2011.

Am fost cumva pacaliti, in sensul ca adeverintele sau inaintat de la Politia Capitalei - Financiar direct la Casa de Pensii si cei deacolo mi-au trimis decizia, iar tatalui meu si altora nu li s-au trimis adeverintele in timp util tocmai ca sa nu mai avem timp pentru a contesta?

Alte discuții în legătură

Pensie militara grad 3 de invaliditate stelian07 stelian07 In urma recalcularii pensiilor in baza legii 119/2010 mi-a scazut pensia cu cca. 25 %. Stagiu realizat ca militar cca. 8 ani, iar anterior cca. 11 ani stagiu ... (vezi toată discuția)
Hg 735/2010: recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie militara + pensie civila claudiu20092 claudiu20092 Buna ziua Tatal meu trebuia sa se prezinte la CMJ sa depuna adeverinta pentru recalcularea pensiei, insa nu a fost. In luna Ianurie a primit o pensie mai ... (vezi toată discuția)