avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Furnizare proprie
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Furnizare proprie

Buna seara,
Primul lucru care trebuie sa-l stiti este ca inca sunt minor. Pe viitor vreau sa deschid un site dar, inainte de aceasta vreau sa ma asigur ca nu incalc vre-o lege. Pagina web consta in furnizarea de materiale audio dar, atasarea acestor materiale nu va fi facuta de catre un utilizator oarecare ci de autorul acelui material. Ideea site-ului este de a oferii artistilor de muzica promovare gratuita, mentionez ca inregistrarea pe site este gratuita si nu sunt prezente promovarii de cont contra cost. Utilizatorii nu au permisiune de atasare de fisiere pe host, in schimb isi pot atasa o legatura externa a materialului audio.
As dorii sa stiu daca am voie sa public un astfel de site pe Internet sau daca imi trebuie un drept / autorizatie de a face acest lucru. Daca din randurile prezentate de mai sus ceva este nepermis, gresit, va rog spuneti-mi.

Multumesc, o seara placuta.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
DragomirMihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: DragomirMihai , utilizator 01:23, 18 Martie 2011
Depinde de TOS-ul hosting-ului.

Ca sa dau un exemplu in State companiile de gazduire nu permit linking catre material ce ar duce la copyright infringement(peste 90% nu permit astfel de comportament).

Chiar daca iti faci propriile conditii pe care user-ul trebuie sa le accepte , in genul "Imi asum toata raspunderea ca am dreptul de distributie a materialelor postate" , cei de la care ai gazduirea nu stau la discutii si iti vor inchide site-ul fara sa te anunte. (vorbesc din experienta)

Sunt companii ce permit warez/torrent/pirated/illegal content linking catre site-uri externe , dar acestea au gazduire foarte scumpa, prin urmare poate vezi si de ce majoritatea trackerelor de torente au anunturi cu "donati pentru a plati gazduirea".

Prin urmare nu ai dreptul . Daca user-ul X vine si posteaza o melodie , incalci drepturile de autor ale artistului, iar pentru a obtine "autorizatie" sa distribui astfel de materiale , cred ca este o alergatura mult prea mare si nu se merita.

O gazduire off-shore ar rezolva problema, evident la un pret destul de mare.

Daca ai alte intrebari , please ask .

O zi buna
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
zeustl, utilizator
Buna seara,
Multumesc mult pentru detalii dar, probabil nu ati inteles bine, scuzati-ma ca va spun, materialele audio nu vor fi postate de catre niste simpli utilizatori, or sa fie postate de autorii lor, spre exemplu un artist oarecare indifirent de genul sau muzical, intra pe site isi face cont gratuit si isi posteaza propriile creeatii.

Multumesc, o seara placuta !
In cazul acesta , daca userii detin drepturi de autor nu ar trebui sa fie probleme.

Singurul lucru de care ai nevoie este un TOS bun .
Deasemenea trebuie sa faci in asa fel incat sa te asiguri ca materialul audio postat este al artistului respectiv.
Da, asta este cel mai important; altfel vei avea reclamatii de la proprietarii de drept ai materialelor respective.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
BX, utilizator
Nu stiu ce inseamna TOS, dar din punct de vedere juridic colegii de mai sus nu au dreptate. Tot ce ai nevoie este sa-ti faci un site cu tot ce trebuie (hosting, domain) si sa obtii autorizatiile necesare pentru difuzarea muzicii pe site.
Daca muzica nu poate fi descarcata ci doar ascultata (streaming) atunci e nevoie doar de o autorizarie pt streaming gratuit de la UCMR-ADA.
Intrati pe site-ul www.ucmr-ada.ro la sectiunea utilizatori - tonuri de apel/internet si o sa gasiti cererea si licentele pentru descarcat.
Atentie pt ca in curand se pare ca foarte curand si CREDIDAM (artistii interpreti) si UPFR (producatorii de fonograme) vor avea o metodologie colectoare si dreptul de a percepe un tarif. La momentul asta doar UCMR-ADA (autori) are o metodologie valida, iar ca site-ul dvs sa fie legal aveti nevoie de o autorizatie pentru utilizarea muzicii pe internet.

Alte discuții în legătură

Taxa drepturi de autor pentru muzicã ambientalã Crinisor Crinisor Buna ziua, pt difuzare muzica ambientala, am platit taxe la UCMR-ADA si CREDIDAM. Mi-a mai cerut sa platesc si la ei UPFR-ul. Pe site la ORDA mai apar si ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru difuzarea muzicii ambientale borihu borihu Bună ziua. Avem un hotel de trei stele și plătim pentru difuzare muzica ambientala la Credidam, Ucmr-Adă. UPFR, la TVR și acum a venit UPFAR-ARGOA. Ne ... (vezi toată discuția)