avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit

Daca gasesti pe un teren (nu este sit arheologic si nici zonă cu patrimoniu arheologic reperat) cu detectorul de metale (cu toate autorizatiile necesare) un obiect metalic ce pare a fi din aur si vechi si nu il anunti in 48 de ore si nici nu il predai in 10 zile, de ce poti sa fii acuzat? De furt (art.208,209 alin2 lit a C.p.) sau de insusirea bunului gasit (Art.216 C.p.) eventual si nerespectarea regimului unor bunuri(Art.2801 C.p.)?
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 09:40, 1 Aprilie 2011
Insusirea bunului gasit nu e. Cine l-a pierdut, dacii sau romanii?:)) Este vorba despre un furt deoarece orice bogatie a solului apartine statului, chiar daca este si pe propritate persoanala.
Daca gasesti o mina sau un obuz neexplodat ramas de la ultimul razboi - poti fi acuzat de nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Asta daca mai apuci...
Se poate gasi si aur (negru). Totul este sa "intepi" conducta petroliera fara sa se "prinda" cineva. In acest sens este buna in dotare, pe langa un detector de metale si o camera de infrarosu, de tipul celor folosite de armata, cu operare nocturna.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
ContSters184021, utilizator
Cine este proprietarul terenului pe care s-a gasit bunul? Legea privind protejarea patrimoniului cultural national mobil(182/2000) indica destul de clar ca este contraventie si vi se confisca bunul. Nu poate fi nici infractiunea de furt, nici infractiunea de insusirea bunului gasit, dar poate fi infractiunea de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si numai daca sunt indeplinite conditiile mentionate in art. 280 cod penal roman.
Studiati Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, cu modificarile facute de Legea 488/2006.
din punctul meu de vedere constitutia se refera la bogatiile exploatabile ale solului nu si la comoara (tezaur). Ce daca imi ingrop lantisorul de la gat si il gaseste careva dupa ce eu mor e furt?

Alte discuții în legătură

Detinerea detectorului de metale luciani_2006 luciani_2006 Cine are dreptul sa detina si sa utilizeze detectoare de metale? Am citit in presa despre nenumarate confiscari si amenzi acordate persoanelor fizice care au ... (vezi toată discuția)
Utilizarea detectorului de metale werepairit werepairit Buna ziua, Care sunt demersurile necesare pentru a utiliza in totala legalitate detectorul de metale la iesirea din cladirea detinuta de societate? Ma ... (vezi toată discuția)
Bogat sau sarac ? Russ Russ Buna ziua, In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V\'a putea el sa vanda fara ... (vezi toată discuția)