avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate pentru cetatean strain
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate pentru cetatean strain

Am plecat din Romania in 1981, cind mi-am pierdut cetatania. Bunicii mei au avut mai multe ternuri care le-au lasat celor 3 copii ai lor, incluzind tatal meu. Toti trei sint decedati, cel mai recent tatal meu acum 2 ani. Tatal meu a decis sa patreze numai 2 loturi in Branesti, pentru restul propritatiilor a renuntat in favoare verisoarei mele. Matusa mea nu a avut copii si ia lasat totul verisoarei, iar unchiul meu a avut numai un copil (verisoara mea) caruia ia lasat toate terenurile, cu exceptia celor 2 loturi in chestiune. Inainte de a muri, tata, matusa si verisoara mea au renuntat la dreptul lor de proprietate pentru acele 2 loturi din Branesti. Deci in momentul de fata cele doua loturi sint mostenire de la tata, trei sferturi pentru mine, un sfert pentru mama care este in viata. Mama mea n-are nici un fel de probleme sa renunte la dreptul ei de proprietate in favoarea mea. Eu am toate actele in original si notarificate pentru toate transferile mentionate. Presupun ca titlul de proprietate este inca la primaria din Branesti, in numele buniciilor, si este de asemenea inchiriat la o ferma agricola in exchange for produce.

Intebarea mea este cit te complicat ar fi sa obtin titlul de proprietate numai in numele meu, ca cetatean strain? Am planuri sa fiu in Bucuresti in viitorul foarte apropriat pentru o saptamina si asi dori sa obtin acest titlu de proprietate, sau, cel putin, sa incep procesul si eventual sa-l completez remotely from San Diego, California, perhaps through a power of attorney to a third party. Este posibil?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor si va rog sa-mi scuzati greselile gramaticale si combinatia cu cuvinte in engleza unde nu am stiut echivalentul in romaneste. VN
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:03, 5 Iunie 2008
In primul rind trebuie sa vedeti daca pe numele tatului dv. exista sau nu reconstituit terenul de care faceti vorbire. In baza certificatului de decas al acestuia si al actelor de stare civila ale dv si ale mamei dv., plus anexa 24 de la Primarie puteu dezbate succesiunea acestuia, inclusiv pentru terenuri, urmind, ca in calitate de mostenitori legali sa culegti mostenirea tatului dv., chiar daca sunteti cetatean sstrain. Succes
Mama trebuie sa mearga la Primaria ultimului domiciliu al tatalui dvs. si sa solicite un act in vederea deschiderii succesiunii. pe acel act se va metiona toata averea ramasa dupa tata, titlurile de proprietate, etc.

Sa va interesati daca, in timpul vietii, tatal a solicitat acel pamint si a depus ceva acte? Dupa parerea mea , ar fi trebuit sa fie un act eliberat de primarie Potrivit legii fondului funciar, L.18/1991. ce vreti sa spuneti ca, in timpul vietii , tatal a renuntat la acel pamint? ca nu l-a mai administrat nimeni si Primaria l-a dat la alte pers. in folosinta ( cum a firma de care vorbiti)I

Any way, trebuie sa stabiliti cu un avocat an appoitment, sa aveti copii dupa actele dvs , sa le lasati la studiu si el va va sfatui ce sa faceti p[entru a avea acte pe pamint.Dar procedura e de durata.
Pentru mostenirea de care beneficiati, mama poate renunta la calitatea de mostenitor ( ar fi bine sa aiba o casa doar pe numele ei) si sa dati o declaratie la notar de acceptare expresa a mostenirii.
Dupa ce veti avea actul de proprietate ( procedura de depunere a dosarelor pentru eliberarea titlurilor de proprietate s-a incheiat de mult, dar eu vad mereu titluri eliberate acum )
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Ideea e ca e cetatean strain si va mosteni teren... in anumite conditii de reciprocitate.
Ar trebui analizat in ce baza si-a pierdut cetatenia, tratate cu SUA sau tara al carei cetatean o fi acum...

Sunt analize de facut.
Poate ca delirez, da`parca exista ceva ...cum ca si strainii ar putea dobandii dreptul de proprietate insa numai prin mostenire legala...
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
ContSters56778, utilizator
Nu delireaza nimeni, uite aici, Constitutia:

Art. 44: „(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.

(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.

(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

Alte discuții în legătură

Retrocedare la cetatean strain ronin2325 ronin2325 Tatal meu (cetatean roman)a mostenit prin testament un teren.Dupa decesul tatalui meu, eu (cetatean german) am facut cerere de restituire a terenului conform ... (vezi toată discuția)
Cetatean american cu permis sedere poate cumpara teren intravilan in ro? Informed Informed Buna ziua, Am postat azi o intrebare sub numele \\"Informed\\"…. intre timp am gasit legea cu privire la dreptul de proprietate asupra terenurilor ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate - cetatean moldovean mirustefi mirustefi Buna! Cetatenii moldoveni pot dobandi in prezent terenuri in Romania? Are vreo legatura dreptul de sedere cu asta? Multumesc! (vezi toată discuția)