avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in Romania desi sunt rezident al altui stat al UE?

ma poate lamuri cineva dak pot da de carnet auto in romania desi am rezidenta in alt stat. mentionez ca ma voi stabili in romania . iar in tara respectiva nu ma mai intorc. multumesc
Cel mai recent răspuns: Costicămugurel , utilizator 23:07, 12 Noiembrie 2023
daca aveti domiciliul in Romania sau/si sunteti cetatean al UE puteti obtine permisul de conducere in tara...
sigur este in ordine sa dau aici de carnet?scuzati dak va deranjez.
Mai jos sint redatae art. 23 si 24 di OUG 195/2002 cu complrtarile ulterioare.


Art. 23 – (1) Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni sau care au rezidenţa normală în România, pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente să le examineze.
(2) Pentru scopurile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin rezidenţă normală se înţelege locul unde o persoană locuieşte în mod obişnuit, adică cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic, datorită unor legături personale şi profesionale sau, în cazul persoanelor fără legături profesionale, datorită unor legături strânse între acestea şi locul în care locuiesc.
Art.24. - (1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală sau, în cazul celor aflaţi la studii în România potrivit art.231 alin.(1), de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ .

Daca sinte-ti in sit de mai sus va urez bafta.
multumesc frumos...
NU puteti "da de carnet" in Romania cand aveti rezidenta in alt stat UE.

De exemplu daca sunteti in Italia sau Spania sau alta tara UE, trebuie sa faceti scoala acolo, nu in Romania, chiar daca mai aveti buletinul de Romania. In Romania va vor pune sa semnati un formular in care declarati ca nu aveti alta rezidenta in momentul respectiv. Daca declarati falsul, puteti avea consecinte neplacute.

Va sfatuiesc sa va analizati situatia si sa va hotarati ce si cum in functie de cat mai stati in strainatate. Daca peste o luna va intoarceti definitiv in Romania, renuntati la rezidenta straina, abia atunci va inscrieti pentru carnet in Romania.

Daca mai stati in strainatate un an, doi, trei sau nu aveti un termen clar, faceti carnetul in strainatate si cand veniti in Romania ii faceti recunoasterea.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere obtinut in romania cu rezidenta in germania almeueumie almeueumie Buna,ma numesc Gabriel si sunt nascut in Sibiu.Am cateva probleme la care nu gasesc raspunsuri.In anul 2011 m-am angajat (temporar sau sezonier,nu cunosc exact ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis italian francisc72 francisc72 Asi vrea sa schimb permisul italian in cel romanesc si am auzit ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am residenta normala in italia.Normal ca am dar de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere viorella_m viorella_m Buna ziua tuturor! Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania. In anul 2007 am obtinut in Romania ... (vezi toată discuția)