avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cauze care inlatura prescriptia raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cauze care inlatura prescriptia raspunderii penale

Care sunt cauzele care inlatura prescriptia raspunderii penale? Este vorba despre anumite acte sau altceva?
Desfasurarea procesului penal sau o eventuala sentinta intrerup cursul prescriptiei?
Dar actul de trimitere in judecata?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:26, 9 Septembrie 2011
Cauzele care înlatura raspunderea penala sunt : amnistia si prescriptia raspunderii penale
Daca va referiti la intreruperea prescriptiei, CP spune

Art. 123. - Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.


Deci sentintele, rezolutiile de incepere a urmaririi penale, arestarea samd intrerup cursul prescriptiei.

Dar exista prescriptia speciala a raspunderii penale, care o inlatura pe aceasta oricate intreruperi ar interveni, in urma depasirii cu inca jumatate a termenului de prescriptie, cf art. 124 CP.
Este vorba despre sentintele definitive sau de cele date de prima instanta?
Potrivit dispozitiilor art. 123 C.pen., cursul termenului prescriptiei se intre­rupe prin indeplinirea oricarui act care potrivit legii trebuie comunicat invinui­tului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal (de ex.: actul de punere in miscare a actiunii penale, arestarea preventiva, perchezitia domi­ciliara sau corporala, prezentarea materialului de urmarire penala s.a.).
Intreruperea cursului prescriptiei va opera fata de toti participantii la savarsirea unei infractiuni chiar daca actul de intrerupere s‑a facut doar fata de unul ori unii dintre acestia (art. 123 al. 3 C.pen.). Cum intreruperea ar putea inter­veni de nenumarate ori s‑ar ajunge ca termenul de prescriptie sa nu se mai im­plineasca niciodata.

Pentru a nu se ajunge la o astfel de situatie, in lege s‑a pre­vazut ca prescriptia va interveni daca se implineste o data si jumatate termenul de prescriptie prevazut pentru infractiunea savarsita, calculat de la data comiterii infractiunii (art. 124 C.pen.) (spre ex.: un termen de prescriptie de 10 ani se va implini, oricate intreruperi ar interveni, dupa 15 ani). O astfel de prescriptie este cunoscuta in doctrina penala si in legislatie sub denumirea de „prescriptie speciala”.
Dupa ce a inceput judecata ce alte cauze mai pot intrerupe cursul termenului prescriptiei? O sentinta data de prima instanta poate face acest lucru?

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptei dupa rejudecare dupa extradare viopoi viopoi Sunt in executarea unei pedepse de 7 ani si sunt pe fond dupa admiterea in principiu a cererii de rejudecare pe 522 ind 1 cpp.Mi-a admis si judecarea in baza ... (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderi penale - uz de fals - inainte de a ramane definitiva ? laurentiu_nl laurentiu_nl Cum se calculeaza exact prescriptia raspunderi penale? Stiu ca incepe in momentul cand a avut loc fapta (martie 2005), dar cand se termina acest termen de ... (vezi toată discuția)