avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Opozitie la executare BO
Discuție deschisă în Executare silită

Opozitie la executare BO

Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate?
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 08:25, 9 Aprilie 2011
DA, pe calea contestatiei la executare, faceti dovada ca ati achitat suma pentru care sunteti executat, actiunea ramanand fara obiect .SUCCES
Depinde impotriva cui faceti opozitia. Daca faceti impotriva beneficiarului initial al BO-ului puteti invoca aceasta exceptie personala, daca BO-ul a fost transmis prin gir, nu puteti invoca o astfel de aparare.


Totusi, inteleg ca daca titlul executoriu este reprezentat de un BO sau CEC, cadrul procesual corect este doar opozitia la executare. Nu pot folosi CE deoarece nu am ce sa invoc legat de actele de executare silita. Mai inteleg din ce am citit (practica judiciara, doctrina) ca impotriva unui titlu ex. cum e BO nu pot face aparari pe fond in cadrul unei CE
Deci, pot sau nu pot invoca in cadrul opozitiei la executare aparari legate de plata creantei atestata de BO?
i) Contestatia la executare - in cazul BO-ului, cand se invoca aparari de fond, este inadmisibila.potrivit art.399, alin.(3) din Codul de procedură civilă, în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţă judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare apărări de fond împotriva titlului executoriu, dacă legea nu prevede în acest scop o altă cale de atac. Astfel, in speta de fata, dacă prima condiţie, referitoare la titlul executoriu care să nu fie o hotărâre judecătorească este îndeplinită, cea de-a doua nu este însă aplicabilă întrucât există dispoziţii legale speciale şi exprese care arată „care este calea de atac împotriva executării silite a biletului la ordin.
ii) - biletul la ordin este titlu de credit negociabil, instrument de plata care constata obligatia asumata de debitor de a plati la vedere sau la scadenta fixata beneficiarului sau la ordinul acestuia o suma de bani determinata, el putand fi transmise prin gir, reglementarea acestor operatiuni fiind stabilita prin lege speciala, respectiv Legea nr.58/1934 asupra Cambiei si Biletului la Ordin si Norma Cadru BNR nr.6/1994 emisa in aplicarea legii de catre B.N.R..
Conform legii speciale, Biletul la Ordin constituie un titlu complet, formal si abstract, cu totul autonom fata de scopul sau cauza, care a determinat emiterea sa.
Raportul fundamental preexistent, care a determinat emiterea titlului de credit nu este mentionat in titlu, iar titlul nu este subordonat vreunei conditii si are ca obiect exclusiv plata unei sume de bani .
Asadar, faptul platii obligatiei ce a dus la nasterea BO-ului poate fi opusa celui pentru care s-a emis acel BO.
Aceasta exceptie personala nu poate fi opusa giratarului ( celui caruia BO i-a fost transmis prin gir) ma intemeiez aici pe prevederile pct.107 din Norma Cadru BNR nr. 6/1994 privind comertul facut de institutiile de credit cu Cambii si Bilete la Ordin, potrivit carora “Transmiterea cambiei prin gir nu implica si transmiterea raporturilor materiale care au dat nastere raporturilor cambiale, inclusiv a raporturilor intre tragator si tras ce decurg din raportul cambial fundamental si a raporturilor dintre giranti si ceilalti semnatari ai cambiei, deoarece documentul care constata obligatiile cambiale nu cuprind si aceste raporturi”.
Atunci cum pot invoca aparari pe fond impotriva unui titlu ex. provenind dintr-un BO?
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
Irina S., utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs ??? maque maque Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit in care nu exista acest mod de garantare papati papati Buna ziua, sunt 3 BO emise de o societate comerciala si avalizate de asociati, completate de catre banca si cerute a fi executate impotriva avalilor, deoarece ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin girat si pus in executare danic danic Va rog sa ma ajutati cu o speta legata de un bilet la ordin: Astfel, A emite un bilet la ordin catre B, iar B il gireaza catre C. Ulterior A isi achita ... (vezi toată discuția)