avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LEGEA SPORURILOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LEGEA SPORURILOR

Sunt interesat in mod direct despre tot ceea ce cuprinde LEGEA SPORURILOR ,SCHIMBAREA NORMELOR MUNCII IN CE MOD SI DE CATRE CINE SINT AUTORIZATE SCHIMBAREA SAU MODIFICAREA NORMELOR MUNCII.
Sunt interesat daca exista : LEGE SI CARE ANUME CARE PROTEJEAZA ANGAJATUL SAU ANGAJATII FATA DE PATRONAT IN MOMENTUL RESTRUCTURARII SI MAI ALES DACA POATE FI ATACATA DECIZIA TINAND CONT IN MOD EXPRES CA SOCIETATEA PRACTICA COLABORARI CU ANGAJATI IN CONVENTIE (MAI MULT SAU MAI PUTIN ACOPERIT LEGAL)
SOLICIT RASPUNS LA :--------NEGOCIERE SALARIU IN BAZA LEGALA
..........ACOPERIRE JURIDICA LA CEEA CE DENUMESTE FISA POSTULUI
..........SPORURI SI BONUSURI CONFORME LEGII IN VIGOARE A STATULUI ROMAN
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:06, 29 Noiembrie 2008
:offtopic:
Nu mai scrieti cu majuscule, este foarte greu de citi si , in plus, este impotriva regulamentului de postare.

1. Art. 157 alin.1 din Codul muncii prevede ca : Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora.
In alin.2 al aceluiasi articol se dispune ca : Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.
2. Art. 155 din Codul muncii are urmatorul continut : Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
CCMN pe anii 2007-2010 :
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.
(4) Sporurile prevăzute la alin. 3, lit. a) şi b), nu se includ în salariul de bază şi nu se mai acordă după normalizarea condiţiilor de muncă în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi şi unităţi pot fi negociate şi alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi străine, dacă aceasta nu este cuprinsă în obligaţiile postului etc.).
Art. 42. - (1) Adaosurile la salariul de bază sunt:
a) adaosul de acord;
b) premiile acordate din fondul de premiere, calculate într-o proporţie de minimum 1,5% din fondul de salarii realizat lunar şi cumulat;
c) alte adaosuri convenite la nivelul unităţilor şi instituţiilor.
(2) Alte venituri sunt:
a) cota-parte din profit ce se repartizează salariaţilor, care este de până la 10% în cazul societăţilor comerciale şi de până la 5% în cazul regiilor autonome;
b) tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă şi alte instrumente similare acordate conform prevederilor legale şi înţelegerii părţilor.
(3) Condiţiile de diferenţiere, diminuare sau anulare a participării la fondul de stimulare din profit sau la fondul de premiere, precum şi perioada pentru care se acordă cota de profit salariaţilor, care nu poate fi mai mare de un an, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi, după caz, instituţie.

Legislatia in domeniul relatiilor de munca, sanatatii si securitatii muncii este adoptata si modificata prin: legi, ordonante, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrilor etc.
De asemenea, prin contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, grup de unitati, ramura sau la nivel national se pot stabili drepturi şi obligaţii ale angajatorilor şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cele convenite în procesul de negociere.




Consultatiile date pe forum nu constituie "legea", nu se poate raspunde simplu cu DA sa NU, asa ca trebuie sa cititi actele normative si apoi sa cereti angajatorului sa le respecte. De aceea "elis" ti-a indicat corect unde sa cauti si sa te documentezi. Succes!
Multumesc mult de tot pentru informatiile primite ,informatii care de fapt vor fi in folosul mai multor colegi si de ce nu si in general celor direct interesati.
:) ... oricand veti mai avea nevoie de un sfat sau de o parere puteti posta pe forum ... :)
Buna ziua!
Va ropg sa ma ajutatio si pe mine intr-o problema: doresc sa angajez pe cineva cu salariu fix si comision din vanzari.Doresc ca acest comision sa apara in contractul individual de munca.Exista o posibilitate legala privind acest lucru?Unde poate fi incadrat acest comision, la adaosuri, sporuri... Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza minim brut al salariatului angarat in ramura transporturi alcibiade alcibiade Comparand prevederile din cele doua CCM-uri prezentate in continuare, v-as ruga sa va exprimati opinia argumentata privind [b]salariul de baza minim brut al ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime filofteia radu filofteia radu am lucrat 20 ani la o societate unde primeam 20%spor de vechime,societatea s-a inchis si am ramas in somaj,la o luna de zile m-am angajat la alta societate ... (vezi toată discuția)