avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitate plata cheltuieli intretinere in functie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitate plata cheltuieli intretinere in functie de cota indiviza...

As vrea sa stiu daca e obligatorie aplicarea conform legii a cotelor de intretinere in functie de cota parte indiviza...Ma refer in cazul meu concret la: cheltuieli curatenie , tarif administrare, cheltuieli administrative: indemnizatii cenzor si presedinte, lucrari reparatii, diferenta apa rece. Am inteles ca organele abilitate din primarii pot face control si aplica amenzi presedintilor de asociatii in cazul in care cheltuielile enumerate mai sus s-ar face raportat la numarul de apartamente. Daca membri asociatiei nu ar fi de acord cu aplicarea cotelor in functie de cota parte indiviza si au un document in acest sens...poate fi mai presus de " conform legii"?. Sta in picioare acest lucru in fata oricarui control?
Am inteles ca si aplicarea calculului conf.cota parte indiviza / apartament trebuie sa aiba in spate semnaturile tuturor membrilor asociatiei...Dar daca sunt 3 -4 apartamente cu suprafete peste 150 mp care nu sunt de acord deoarece sunt defavorizati ? Cum se aplica legea?
Cel mai recent răspuns: victor2005 , utilizator 22:21, 23 Noiembrie 2011
Membri unei asociati nu pot lua hotarari care sa contravina legii, in rest au deplina libertate. Ca atare, pentru aceste calcule, exista lege si norme care stabilesc modul de calcul pentru diverse utilitati, etc. Tot ce este incalcat vis-a-vis de aceste lucruri poate fi "raportat" la primarie.
Asa este, prevederile legale nu pot fi incalcate prin hotarari ale proprietarilor fie in AG, fie cu semnaturi pe tabel.
Legea se aplica, nu se discuta ca unuia convine si altuia, nu.
viorelh a scris:

Cum se aplica legea?


Legea se aplica fara exceptii si fara derogari,indiferent de suprafata apartamentelor sau de vointa unora dintre proprietari ,care interpreteza textul de lege in favoarea lor
Nerespectarea legii,concomitent cu cauzarea de prejudicii majoritatii proprietarilor permite sesizarea autoritatilor cu drept de control si in caz ca se confirma aspectele sesizate,pot fi aplicate sanctiuni prevazute de lege
Multumesc pentru raspunsuri....Legea este de multe ori ...stramba...va dau un exemplu concret: ...platesc din pricina cotei parti indivize curatenia pe luna 75 ron...atat imi revine.Sunt un cetatean corect...imi duc gunoiul ...nu fac mizerie pe scara sau la usa...In schimb...alti locatari din bloc...platesc in jur de 10 - 16 ron curatenia dar stau sacii , sacosele cu mizerie la usa acestora cate 24 ore...E corect? Deci legea...e stramba...La fel si cu reparatiile: S-a facut o amenajare in curtea blocului...o poarta de intrare in parcare automata...Ce vina au cei care au suprafete mari ? Trebuie sa suporte sumele cele mai mari din reparatie? poate e o reparatie la o coloana care nici nu trece prin partea sa de locuinta...Dar nu-i nimic asa e legea...deci platim...Legea e stramba...La fel cu indemnizatiile cenzorului si administratorului: lucreaza ei mai mult pentru mine? cu ce ma diferentiez eu fata de vecinii cu suprafete mici incat sa-l platesc eu mai mult? Sa nu ne mai miram...e ceva tipic noua, romanilor...Ca sa fac o parabola, iti cauti dreptatea in justitie...si iesi cel mai nedreptatit...clanurile mafiote sunt eliberate a doua zi dupa crime...pentru vicii de procedura...mergi in spital la tratament...dai o gramada de bani ...mai nou si in sistemul de stat si iesi...bine mersi cu inca doua boli...E drept? Nu e drept...dar asta e tara in care traim...ne meritam soarta pentru ca ne incapatanam sa mergem...asa inainte...acceptand legi strambe...
Este o intrebre care din start are un singur raspuns, de-altfel bine punctat de @Cristea Marina. Si asa multa lume zice ca este haos in ceea ce priveste calculul repartizarii costurilor in as. prop., iar daca ar fi la liberqa alegere, va garantez ca neintelegerile ar fi si mai mari.
La mine in asociatie avem 5 blocuri P+10 unde apartamentele sunt la fel, 2 camere, aceeasi SU, cu cpi 2,2727% identica - ei, la un moment dat pe lista de plata figura rubrica ”chelt. de apt.” in loc de ”chelt./ cpi” ... In urma unei reclamatii la primarie, nu mult a lipsit sa ne aplice o amenda frumusica pentru nerespectarea... bla, bla... Am incercat sa explic ca ”tot aia e”, dar nu am avut succes. Mi s-a dat termen ca la urmatoare luna de calcul sa fac modificarile respective si sa prezint dosarul lunii la dansii pentru constatarea conformitatii.
Sigur, nu mi-a fost greu sa fac nodificarea respectiva - dar v-am spus cum se intampla pe la noi.
Sigur ca ar fi loc de discutii in ceea ce priveste repartizarea unor cheltuieli pe cpi, SU si nu pe nr. de persoane, ca de ce asa si nu altfel, insa trebuie respectata o regula, care f. bine ar fi si regula hotarata si aprobata in AG, insa asta e, trebuie respectata regula prevazuta de lege si astfel am inlaturat orice urma de discutii contradictorii.
Va mai spun un lucru: foarte multe discutii si reclamatii pornesc de la proprietarii care nu cunosc prevederile legale si din acest motiv am rugat pe cei de la primarie ca in momentul in care primesc o reclamatie (de obicei omul merge in audienta, ca asa crede el ca va fi mai convingator), inspectorul de-acolo sa-l intrebe daca reclamatia pe care o face a fost adusa la cunostinta conducerii as. prop., daca a primit vre-un raspuns (eventual scris), eventual sa-l anexeze la reclamatie... Raspunsul lor m-a dezarmat: noi raspundem la orice reclamatie, fie ea intemeiata sau nu si nu ne intereseaza raspunsul asociatiei in aceasta privinta! Da, in aceste conditii omul poate reclama direct la Haga sau mai stiu eu pe unde!

Alte discuții în legătură

Am o întrebare în legătură cu repartizarea cheltuielilor ... Validelaiasi Validelaiasi Am o întrebare în legătură cu repartizarea cheltuielilor pentru administrare și cele pentru curățenie : În legea 196/2018 se face distincție foarte ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe cota indiviza maridan03 maridan03 Un proprietar al asociatiei vrea sa dea in judecata administratia pentru ca nu se respecta legea la calculul cheltuielilor pe cota indiviza deoarece aceste ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)