avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas si salariu (fara restrictii)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas si salariu (fara restrictii)

Buna ziua am o intrebare:

Sunt student in anul 3 , am 22 ani si am sunat la casa de pensii sa intreb daca pot beneficia de pensia de urmas dupa urma lui tata si in acelasi timp sa pot lua si salariu fara restrictie.Eu asa am auzit ca datorita noii legi a pensiei pot lua si pensie de urmas si salariu .Adica nu mai exista acel articol cu 1/4 ...
Doamna de la casa de pensii mi-a spus ca nu este adevarat si ca nu am voie sa iau si pensie si salariu si sa citesc legea 263/2010 art.86 alin 2. care suna asa:


Art. 86. — (1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de
urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de
gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș,
indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului
susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau
a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare
dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este
obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul
salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Dar eu nu sunt sot banuiesc ca nu intru in acest articol eu sunt fiul decedatului...Mi-a mai spus ca am voie sa primesc maxim 7 milioane salariu daca m-as angaja facand o socoteala la articolul cu "35%"...
Va rog mult sa ma lamuriti ...
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
ionut_negoita89, utilizator
Cel mai recent răspuns: beta88 , utilizator 20:25, 3 Mai 2011

Gasiti raspunsul aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Iata si raspunsul CNPAS:
Sunt student am 24 de ani si beneficiez de o pensie de urmas,recent mam angajat intr-o companie,mai pot beneficia de aceasta pensie de urmas?

Da, daca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani, indiferent de veniturile din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie.
18-02-2011 16:28


1. Cred ca functionara de la Casa de Pensii nu a fost atenta la intrebarea dvs.

2. Legea 263/2010 spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

3. Mergeti la Casa de Pensii si completati cererea de obtinere a pensiei de urmas.

4. Poate ne anuntati si pe noi dupa ce rezolvati problema.
Pensia de urmas o primesc inca din timpul liceului si acum ca sunt la facultate , eu intreb in cazul in care m-as angaja sa stiu daca trebuie sa anunt si sa renunt la pensie sau o pot primi fara sa stau cu frica ca incalc legea si oricand pot da toti banii inapoi..
1. Nu ati citit cu atentie art.118 din Legea 263/2010 care spune ca puteti cumula pensia de urmas cu orice venit din salarii, indiferent de cuantumul acestuia.
2. Nu veti restitui nici un leu din pensia de urmas din aceasta cauza.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Uitati-va ce mi-a mai raspuns o doamna avocat:

"Legea prevede ca pana la 26 de ani poti beneficia de pensie de urmas daca continui studiile,nu face precizarea daca si lucrezi,dar interpretând prevederile pt sot cam ar rezulta ca nu poti cumula ambele.
Poti sa ceri pensie,dar daca cineva te paraste ca esti si angajat,va trebui sa restitui toate sumele. Esti student la zi?"

Sunt student la zi oricum ...

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sau salariu? luluc luluc buna ziua, Iau pensie de urmas in valoare de 559 lei. Doresc sa ma angajez. Pot lua in paralel pensia si salariul sau trebuie sa renunt la una dintre ele? ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie de urmas - salariu georgiannaa georgiannaa buna ziua! primesc o pensie de urmas. De o luna m-am angajat am un salariu pe cartea de munaca de 1220 ron, in mana iau 850 ron, iar pensia este de 350 ron. As ... (vezi toată discuția)