avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... posibilitate cumparare uscatorie bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

posibilitate cumparare uscatorie bloc

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete cu dormitorul meu, prin despagubire a tuturor locatarilor?
Cel mai recent răspuns: libra_oradea , utilizator 19:37, 2 Iunie 2011
Cu acordul a 2/3 din proprietari exista posbilitatea schimbarii destinatiei spatiilor comune din imobil,conform L nr 170/2010
Da, este posibil, toti locatarii detin cota indiviza din spatiile de folosinta comuna ale blocului (inclusiv uscatoria), dar este necesar sa se prezinte toti la notariat pentru a semna contractul de vanzare cumparare a cotelor respective catre dvs.
Art. I. – Articolul 45 din Legea cadastrului şi a publicităţii
imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, cu modificările ulterioare,
se completează cu cinci noi alineate, alin. (3) – (7), cu următorul
cuprins:
„(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2) şi prin derogare de
la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea,
organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, încetarea
destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu
mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate
de două treimi din numărul coproprietarilor
.
Art de lege se refera la schimbarea destinatiei (il fac spatiu comercial, il fac sediu de birou..il inchiriaza etc)...NU LA INSTRAINARE !!!
Ptr a se instraina un bun aflat in coproprietate va trebi ca toti proprietarii de apartamente din respectiva scara sa se prezinte la notar si sa semnezeactul de vanzare-cumparare.
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca...se cam refera si la instrainare...

Alte discuții în legătură

Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la bloc? Marirom Marirom Uscatorul (spatiu proprietate comuna) folosit de proprietarii de pe o scara dintr-un bloc cu mai multe scari le apartine doar acestora sau tuturor ... (vezi toată discuția)
Cumparare "uscatorie" la bloc IDANUT IDANUT Locuiesc la parterul unui bloc intr-un apartament de doua camere(in acte) in imediata vecinatate a uscatoriei (o camera) pe care am inclus-o in apartament ca a ... (vezi toată discuția)
Cum pot dveni proprietarul spatiului ,singurului uscator aflat in bloc,ca totul sa fie legal ADOCATA ADOCATA Pe scara noastra de bloc ,se afla o singura camera,uscator,la etajul 4. a-si dori ca aceata camera sa devina proprietatea mea,fiind lipita de apartamentul ... (vezi toată discuția)