avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am?-mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am?-mostenire

Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 copii. Unul dintre copii (tatal meu) a decedat si el. Si am mai ramas, eu, bunicul si unul dintre copii (unchiul meu). Nu a fost facuta nici o succesiune, nici dupa bunica, nici dupa tatal meu. As vrea sa stiu ce drepturi am eu, daca vom da acum drumul la succesiune. Ce procent imi revine mie, ce procent unchiului si ce procent bunicului?
Am uitat sa precizez ca este vorba despre casa si pamanturile bunicilor mei.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Buna ziua!
Din partea de bunuri ce i se cuvenea bunicii dvs. (masa succesorala), sotului dansei(bunicul) i se cuvine cota de 1/4, iar celor doi copii (tatal dvs. si unchiul dvs.) li se cuvine cota de 3/4 impreuna.
Asta inseamna ca fiecaruia dintre cei doi copii li se cuvine cota de 3/8 (3/4 impartit la 2 = 3/8).
De pe urma tatalui dvs., la mostenire veti veni dvs (in calitate de singur copil) si mama dvs. (presupunand ca traieste inca. Nu spuneti nimic despre dansa).
In masa succesorala ramasa de pe urma tatalui dvs. vor intra atat cota de 3/8 din masa succesorala ramasa de pe urma bunicii, cat si restul bunurilor pe care le-a dobandit tatal dvs. in timpul vietii.
Din toate aceste bunuri, dvs. primiti 3/4, iar mama dvs. cota de 1/4.
Puteti face ambele succesiuni deodata.
Pentru costuri, va recomand sa intrebati la un notariat, succsiunile fiind de competenta dansilor. In cazul in care exista neintelegeri intre mostenitori, succesiunea se va dezbate in instanta, caz in care puteti angaja avocat.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Va multumesc mult pentru raspuns! Da, mama mea traieste insa pe apartamentul parintilor mei s/a facut contractul dupa decesul tatalui, deci doar mama este trecuta ca proprietar.
va multumesc inca o data ptr raspuns.
Mama dumneavoastra nu intra la mostenire, ci veniti doar dumneavoastra, prin reprezentare in locul, gradul si drepturile tatalui predecedat.
Art.736 Cod civil prevede: "Moştenitorul care nu vine la moştenire datorită predecesului, comorienţei, renunţării sau nedemnităţii este înlocuit, prin efectul reprezentării, de către descendenţii săi în funcţie de proximitatea gradului de rudenie.
"descendent" =fiu/fiica

Doar in cazul in care mai aveti vreun frate sau vreo sora vin si acestia la mostenire. Altfe, aveti dreptul la 1/2 din mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Veronica, a murit bunica si apoi tatal. Ce reprezentare? se reprezinta numai cei predecedati, de unde reiese ca tatal a murit inaintea bunicii?

Nu putem sti ce drepturi aveti caci e neclara toata speta... Cum adica mama sta in apartamentul ambilor parinti dar care e cumparat dupa decesul tatalui? Pai... atunci nu mai e apartamentul ambilor ci numai al mamei sau cum?

Cu mostenirea dupa bunica, au trecut zeci de ani, depinde de acceptarea mostenirii, depinde daca puteti dovedi... la fel dupa tata... Daca tatal nu a acceptat mostenirea dupa mama lui, nu a mostenit nici el nimic. Daca dv. nu ati platit impozit pe bunurile tatalui, nu le-ati aranjat, nu le-ati folosit, ati pierdut acest drept.
Bineinteles, depinde si cat timp a trecut de la decesul tatalui.
Bunica a murit prima, acum 22 de ani. Dupa ea nu s/a facut nici o succesiune. Apoi a murit tatal meu, acum 11 ani. nici dupa ce a murit el nu s/a facut nici o succesiune. Acum mai suntem in viata eu, bunicul si fratele tatalui meu. Si unchiul meu vrea sa faca succesiune dupa bunica mea, mama lui. Si pe mine ma intereseaya ce drepturi am eu de acolo, si ce drepturi au unchiul si bunicul.

Apartamentul a fost cumparat cand ambii parinti traiau insa nu s/a facut contractul ptr ca tatal meu s/a imbolnavit in acea perioada . Apoi tatal meu a murit si abia dupa vreun an , sau doi sau 3, mama a facut contractul cu cei de la care cumparasera apartamentul.

Mi/e teama ca unchiul vrea sa faca ceva astfel ca eu sa raman fara nimic din casa si pamanturile bunicilor mei.

Mai exista o mostenire de la o matusa a ttlui meu si a unchiului meu. Si ea a decedat, cand era inca si tatal meu in viata. Ea a lasat toata averea unchiului meu si tatalui meu. Nici dupa ea nu s/au facut succesiuni. Banuiesc ca acum eu cu unchiul suntem mostenitori. Ea nu a mai avut pe nimeni.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici. 2 din 6 copii ai acestora sunt decedati Ica23 Ica23 Buna seara. Am cateva nelamuriri legate de o succesiune ce dorim sa o dezbatem. Parintilor mei le-a ramas “mostenire” (buncii au impartit tot ce aveau in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)