avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... perioada prescriptie inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

perioada prescriptie inselaciune

vreau sa stiu care este pedeapsa maxima ce poate fi aplicata intr-un caz de inselaciune cu prejudicii pana in 3.000 euro, cu uz de fals si identitate falsa.
similar, care este termenul de prescriptie intr-un caz ca acesta (la cat timp dupa savarsirea faptei se stinge cauza)?


Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 21:16, 18 Septembrie 2023
Inselaciunea savarsita prin folosirea de calitati mincinoase sau alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. In acest caz faptuitorul raspunbde atat pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma agravata prev. de alin.2 din art. 215 cod penal aflata in concurs cu infractiunea de uzurpare de calitati oficiale sau exercitarea fara drept a unei profesii, fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Sanctiunea consta in inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Nu stiu sa existe vreun termen de prescriptie.
In speta de fata, presupunand ca fapta e incadrata la infract prev de alin. 2, art. 215, pedeapsa cu inchisoarea este de 3-15 ani, iar fapta se prescrie (banuiesc ca e vorba de prescriptia raspunderii penale) in 10 ani de la data savarsirii, daca pedeapsa prev de lege este mai mare de 10 ani si nu depaseste 15 ani.
Mai e un termen special prev de art. 124 CPenal, care se calculeaza: 10+5=15 ani.
Banuiesc ca va intereseaza prescriptia pt fapta de inselaciune, pt cealalta fapta (uzul de fals) aflata in concurs cu prima curge un alt termen de prescriptie.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
multumesc si inca o intrebare: ce inseamna, concret, prescriptia?
hornea alina a scris:

Sanctiunea consta in inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Nu stiu sa existe vreun termen de prescriptie.

Vai doamna avocat!!!! Cum asa?

angelique555:
Pentru definitii privind prescriptia , cauta pe Google !
Prescriptia raspunderii penale in speta ta , intervine dupa 10 ani de la data savarsirii infractiunii !

as avea si eu nevoie de un ajutor:practic,o prietena a mea,in anul 1999, in luna iulie-august, a inselat mai multe persoane promitindu-le locuri de munca in italia.suma totala a fost de 2700 dolari. a fost condamnata in 2008 la 2 ani de detentie. a fost arestata in 27 ian in italia si urmeaza sa fie adusa. fapta ei intra in prescriere? daca nu intra ce sa fac? este si foarte bolnava [are acte doveditoare]. cine poate sa imi dea un sfat?

Alte discuții în legătură

Prescriere raspundere penala extazz extazz Termenul de prescriere a raspunderii a unei fapte penala se socoteste de la savarsirea ei sau si pe timpul cat este procesul pe rol?Multumesc.Daca intra in ... (vezi toată discuția)
Prescrierea faptelor in noul cod penal rodica1985 rodica1985 Buna ziua! Am fost condamnat definitiv la 4 si respectiv 5 ani inchisoare pentru 2 fapte de furt calificat savarsite in 2006,iar condamnarea a fost pronuntata ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca savarsesti aceeasi fapta in perioada de incercare? troncut troncut Ce se intampla daca ai doi ani si jumatate cu suspendare pt conducere cu alcoolemia peste limita legala iar in acesasta peroada pers respectiva a mai comis ... (vezi toată discuția)