avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal : Constituire de grup infractional ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal : Constituire de grup infractional ...

In data de 27 s-a inaintat propunerea de arestare preventiva pt 30 de zile in lipsa . In prealabil a existat o perchezitie domiciliara , cu un mandat de aducere si 2 citatii ...pt declaratii la sediul diicot ...acestea find refuzate de parintii invinuitului pe motiv ca el nu este de gasit iar ei nu pot il pot instiinta de existenta acestor citatii .

Intrebarea mea este : Cum se poate propune arestarea preventiva daca inculpatul nu a luat la cunostinta faptul ca este intr-un dosar , din moment ce este in stainatate ?
Pt ca se presupune ca se sustrage.
Exista si mandat european, si mandat international, nu asta e problema. Daca va fi gasit vinovat, va fi pedepsit.
Sincer, era mai bine daca era de gasit, astfel se putea apara.
cod procedura penala

Arestarea inculpatului


Art. 148: Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

(1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

(2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.




In speta este vorba de alin .1 litera ''a'',in opinia mea.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
andymaurul, utilizator
Un alt aspect , intregul dosar e constituit pe interceptari telefonice ......

Dupa cat timp , fapta comisa se prescrie ?

Ce inseamna mandat european, si mandat international ?

Ms !
Daca exista indicii ca se afla intr-o tara din Europa,vor emite mandat european de arestare care va fi putea pus in aplicare in orice tara europeana cu care avem incheiata conventie de extradare.Aceeasi situatie in cazul mandatului international ,valabil in tari din afara Europei .

In ceea ce priveste probatoriul administrat in cauza...nu ne putem pronunta pe ceea ce nu cunoastem cu privire la acest dosar.
Art. 77 modificat prin Legea nr.224/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala defineste mandatul european de extradare ca fiind decizia judiciara emisa de autoritatea judiciara competenta a unui stat membru a Uniunii europene in vederea arestarii si predarii catre un alt stat membru, a unei persoane solicitate in vederea efectuarii urmaririi penale, a judecarii sau in scopul executarii unei pedepse sau a unei masuri privative de liberate.

Mandatul international se extinde pt tari in afara Uniunii Europene si cu care avem incheiate tratate de extradare.

Cu alte cuvinte, il vor gasi si in gaura de sarpe.

Alte discuții în legătură

Ma poate retine preventiv? nikolos nikolos Dosarul unui accident privind art 178 alin 2 si 184 alin 2 si 4 cp cu 5 plangeri pe parte civila va ajunge la procuror unde voi fii chemat cu avocatul pt ... (vezi toată discuția)
Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)
Aparare impotriva arestarii preventive oltul oltul care este cea mai buna aparare in cazul proceselor de arestare preventiva? dc voi fi citat (ca complice) si voi fi dus la judecator.... daca zic ca am ... (vezi toată discuția)