avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Excludere asociat din SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Excludere asociat din SRL

Buna ziua,

Va supun analizei o speta interesanta, cred eu, pt care va solicit un punct de vedere:

X, Y si Z sunt frati si asociati intr-un srl: X cu 18% (e si administrator) iar Y si Z cu cate 41%.

X sustine (cu acte) ca Y si Z l-au exclus fraudulos din societate.
Astfel, X a descoperit ca nu mai este asociat si administrator in societate atunci cand a fost la banca si a fost anuntat despre aceasta de catre un functionar bancar care a spus ca din ultimele acte ale societatii X nu mai are nicio calitate.
X s-a dus de indata la registrul comertului de unde a scos un certificat constatator din care reiesea clar ca in societate ramasesera doar Y si Z (unul din ei fiind si administrator).
Solicitand copii de pe actele de modificare ale actului constitutiv, X a constatat cu stupoare ca acestea contineau propria lui solicitare de a se retrage din societate si de a-si cesiona partile sociale insa semnatura de pe acte nu era a lui X.

Urmatorul drum l-a facut la politie unde i s-a spus clar de catre politist ca poate face plangere penala si ca actiunea penala, odata inceputa, nu se stinge ca efect al vreunei eventuale renuntari a lui X la plangere.

Asa cum am zis, cei trei asociati sunt frati, motiv pt care X ar rea sa solutioneze aceasta situatie fara repercursiuni penale impotriva lui Y si Z.

Cu toate acestea, vorbim de un SRL – o societate de persoane – in care increderea reciproca a asociatilor este esentiala si odata pierduta este afectata insasi existenta societatii.

Prin urmare X intentioneaza sa deschida o actiune civila prin care sa solicite instantei sa constate ca el este asociat si administrator al societatii chiar daca in certificatul constatator de la reg com acesta nu mai apare cu nicio calitate. (aici va intreb ce fel de actiune civila s-ar potrivi: in pretentii?)
X doreste sa aduca ca probe actele societatii asa cum erau ele inainte de excluderea sa frauduloasa din societate.
Astfel, daca paratii Y si Z se opun actiunii lui X si depun in instanta actele falsificate, X va cere inscrierea in fals.

Intrebare:
Credeti ca aceasta strategie a lui X estea cea mai buna in speta? Ce alte solutii mai vedeti aici?



Multumesc mult pentru ajutor si implicare.

Alte discuții în legătură

Procura cu drept de administrare oanamustatea oanamustatea buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu o problema si anume, daca X si Y detin o SRL care devine inactiva. X pleaca in strainatate si face o procura cu drept de ... (vezi toată discuția)
Raspundere lichidare firma niculaucarmen niculaucarmen o societate a fost declarata insolventa. societatea a fost cesioanta de catre administratorul X care a provocat starea de insolventa a societatii. noul ... (vezi toată discuția)
Actiune in raspunderea administratorului la srl frumuselu frumuselu Societatea este SRL Administratorul X este schimbat din functie la cererea acestuia cu administratorul Y. Dupa un an de zile, societatea SRL prin ... (vezi toată discuția)