avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Interpretare art.103indice 1 Lg 31/1990
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Interpretare art.103indice 1 Lg 31/1990

La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii.
Intrebarea mea este, prin "dobandirea proprilor actiuni" se intelege dobandirea unor actiuni de la unul/unii dintre actionarii sai, nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 12:03, 2 Iulie 2011
Corect. Nimeni in afara de actionarii din registrul actionarilor nu mai poate sa detina actiuni ale respectivei societati.
Deci, societatea cumpara actiunii de la unii dintre actionarii sai. Corect?
Nu prea am inteles explicatia dvs ...:(
Da.
Ok, multumesc. Dar ce ati vrut sa spuneti prin "Nimeni in afara de actionarii din registrul actionarilor nu mai poate sa detina actiuni ale respectivei societati"?

Intreb pentru ca urmeaza sa mai intre un actionar in SA.
Actiunile sunt documentele care dovedesc participarea la capitalul unei societati. Acestea sunt detinute in mod normal de persoanele juridice si fizice care si-au respectat obligatiile prin subscriere.
Societatea are dreptul sa dobandeasca actiunile propri si le poate obtine de la cei care le detin. Particularitatea este ca aceste actiuni trebuie obtinute in urma unei oferte de cumparare adresate tuturor actionarilor. Adica fiecare actionar trebuie sa primeasca dreptul de a-si vinde actiunile. O oferta adresata doar unui numar restrans de actionari (ca sa zicem asa, alesi pe spranceana) este ilegala. Oferta trebuie facuta pana la o anumita data, fiecare actionar poate sa isi exprime vointa sau dorinta. Actionarii au astfel optiunea de a vinde. Societatea va prelua apoi actiunile de la fiecare ofertant, proportional cu numarul de actiuni oferit de acesta.
Daca urmeaza sa mai intre un actionar atunci acesta fie intra direct in tratative cu ceilalti si cumpara la pretul de intelegere de la cine vrea el, fie va cumpara de la societate din actiunile propri detinute, la pretul cerut de societate.

In cazul dobandirii actiunilor de pe o piata reglementata (de la bursa) nu mai este necesara respectarea acestei proceduri. Societatea cumpara actiunile oferite pe piata la preturile de tranzactionare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
kappauser, utilizator

Alte discuții în legătură

Sa cumpara actiuni de la actionarii sai si se reduce capitalul social adela05 adela05 Buna ziua! Am publicat in MO o AGEA prin care un se aproba ca un SA sa cumoere de la doi dintre actionarii sai 2% (la o valoare mai mare decat valoarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni catre societate (sa). adela05 adela05 Am o HAGEA a unui SA prin care 2 actionari vand catre SA 2% din capitalul social. Dupa ce depun AGEA la ORC, trebuie sa astept 2 luni (art 208 lg 31) si apoi ... (vezi toată discuția)
Stabilirea impozitului pe venit in cazul retragerii partilor sociale de o persoana fizica nicolaeelena nicolaeelena In anul 2006 am intrat ca persoana fizica, intr-o societate cu raspundere limitata- SRL cu un numar de parti sociale reprezentate de actiuni la 4 firme ... (vezi toată discuția)