avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul fara plata dupa CIC...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul fara plata dupa CIC...

m-am intors la lucru in 23.06.08 dupa terminarea concediului de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani.
acum , dupa aproape 1 luna si jumatate am nevoie sa imi iau 1 luna de concediu fara plata (am inteles ca e voie sa imi iau chiar un an - pana implineste copilul 3 ani)

cu cat timp inainte trebuie sa anunt?
cum sa fac cererea?
pot sa iau acum 1 luna si peste cateva luni alta luna de concediu fara plata?
influenteaza asta decontarea de cate Casa de asigurari de sanatate a concediului si operatiei care as vrea sa o fac la sf. anului?

multumesc
Cel mai recent răspuns: simu , utilizator 11:08, 14 Ianuarie 2011
Pentru ingrijirea copilului in virsta de pina la trei ani este necesar, potrivit Codului muncii ca acesta sa prezointe un grad de handicap.
Cit priveste concediul fara plata ( pentru nevoie personale) potrivit art/ 148 alin. 2 din Codul muncii durata acestuia se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, iar aceasta perioada nu constituie stagiu de cotizare in sistemul asiguirarilor sociale.
cred ca nu m-am facut inteleasa...


am nevoie de 1 luna de concediu fara plata conform Contractului colectiv de muunca la nivel ... art 62.0 lit 1: Art. 62. - (1) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. (1), nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

se poate sa iau doar o luna nu un an intreg...?
Puteti lua o singura luna de concediu fara plata, in baza art.62 alin.1 din CCMN pe anii 2007-2010.
CCMN prevede durata maxima de concediu fara plata care se poate lua dupa terminarea C.I.C.
Pentru Mama3,
Mai intai ar trebui sa precizati daca sunteti angajata a unei societati comerciale sau a unei institutii publice pentru ca legislatia aplicabila e diferita de la un caz la altul… Plus ca sunt categorii profesionale care au reglementari speciale.
Presupunand ca sunteti angajata unei societati comerciale, potrivit art. 54 din Codul muncii – Legea nr.53/2003 cu modificari si completari ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru interese personale.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prin art. 61 alin (3) precizeaza ca salariatii au dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale.
Durata suspendarii CIM in cazul intereselor personale este cea aprobata de angajator iar aprecierea asupra oportunitatii acestora ramane la latitudinea angajatorului. Consider ca pentru acest an de concediu fara plata nu veti beneficia de stagiu de cotizare.
Dumneavoastra ar trebui insa sa invocati ( daca doriti 1 an de concediu fara plata) prevederile art. 62 din ,,Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010” publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a din 29 ianuarie 2007:

,,(1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.”
Succes !
Cu stima,
Radu
Iar daca doriti concediu fara plata in fractii de cate 1 luna, subscriu la cele scrise de Elis. Aprecierea asupra oportunitatii acestora ramane la latitudinea angajatorului.
Radu

Alte discuții în legătură

Referitor la intrebarea de ieri , ...scuze dar nu m-am lamurit zsolti zsolti Referitor la concediul fara plata inca un an dupa CIC. Vreau sa mai stiu daca art.148 C.muncii >acestea la randul lor , abroga (anuleaza) drepturile pe care ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata biamaria biamaria Buna ziua ! De cateva saptamani fratele meu lucreaza cu contract de munca in strainatate.In tara lucra in domeniul sanitar.Acum este in concediu fara plata.Pe ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata brigite brigite Daca cineva a fost angajat in luna iulie 2010 poate sa solicite concediu fara plata din luna noiembrie 2010 si daca da pe ce perioada maxima? va multumesc (vezi toată discuția)