avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandat de arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandat de arestare

se emite un mandat de arestare european cand un om are de executat o pedeapsa de un an si 10 luni ? fapta de art.215
va multumesc

daca pedeapsa este cu executare, sentinta este definitiva si condamnatul se sustrage executarii pedepsei, se emite mandat european de arestare daca exista indicii ca nu se mai afla in tara.
In cazul dvs. se va cere extradarea.
Instanţa poate emite un mandat european de arestare doar pe baza unui titlu preexistent, care va putea fi un mandat de arestare sau un mandat de executare a pedepsei aplicate sau o hotărâre judecătorească prin care a fost aplicată o măsură de siguranţă privativă de libertate.
Astfel, potrivit art 65 din legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.
(1) În cazul în care un mandat de arestare preventivă sau de executare a pedepsei nu poate fi dus la îndeplinire, întrucât inculpatul ori condamnatul nu se mai află pe teritoriul României, instanţa care a emis mandatul de arestare preventivă sau instanţa de executare, după caz, la propunerea procurorului sesizat în acest scop de către organele de poliţie, emite un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării, care se transmite Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în vederea difuzării prin canalele specifice.
(2) Mandatul de urmărire internaţională în vederea extrădării conţine toate elementele necesare identificării persoanei urmărite, o expunere sumară a situaţiei de fapt şi date privind încadrarea juridică a faptelor, precum şi solicitarea de arestare provizorie în vederea extrădării.
(3) Semnalarea introdusă în Sistemul Informatic Schengen echivalează cu un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării.
Apoi, potrivit art.88 al. 1 din aceeasi lege,
(1) În situaţia prevăzută la art. 65 alin. (1), se emite un mandat european de arestare ori de câte ori nu a intervenit, potrivit legii române, prescripţia răspunderii penale sau a executării pedepsei ori amnistia sau graţierea, şi este îndeplinită, după caz, una dintre următoarele condiţii:
a) pedeapsa prevăzută de lege este de cel puţin un an, dacă arestarea şi predarea se solicită în vederea exercitării urmăririi penale ori a judecăţii;
b) pedeapsa sau măsura de siguranţă privativă de libertate aplicată este de cel puţin 4 luni, dacă arestarea şi predarea se solicită în vederea executării pedepsei sau a măsurii de siguranţă privative de libertate.
Daca exista un mandat de executarea pedepsei inchisorii de 1 an si 8 luni si cand informatii ca persoana condamnata se afla in una din tarile Uniunii Europene se emite mandat european de arestare; in cazul in care nu este o tara membra UE se emite mandat de urmarire internationala.
Buna seara am și eu o întrebare la dumneavoastră ajutatima cu un răspuns soțul meu are un dosar penal conducere fără permis momentan a fost căutat acasă de organele de politie spunând că are mandat de doi ani cu executare el este plecat din tara se poate sal de-a i urmărire va rog ajutatima cu un răspuns va multumesc

Alte discuții în legătură

Mandatul european catalina1992 catalina1992 in cat timp persoanele fugite (care se sustrag de la pedeapsa de 4ani pt trafic de droguri de mare risc dupa sentita data de inalta curte de casatie si ... (vezi toată discuția)
Urmarire internationala dyenutza dyenutza am si eu o rugaminte la dumneavoastra...am o cunostinta care a luat o pedeapsa de 4 ani cu executare pt furt calificat...si a reusit sa plece din tara pana sa ... (vezi toată discuția)
Mandat de arestare europeana claudiaionete claudiaionete explicatimi concret ce reprezinta un mandat de arestare europeana ,ce libertate de miscare are respectiva persoana,si daca in acest timp poate sa redeschida in ... (vezi toată discuția)