avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este legala oprirea unui autovehicul in vederea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei?

Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca pentru a fi oprit, este necesar sa fi incalcat o regula de circulatie. Respectivii agenti au constatat ca am toate documentele in regula si as dori sa stiu in baza carei legi mi-au cerut sa fac testul alcool? Personal m-am simtit jignit asteptand la rand impreuna cu alti 2 soferi care nici ei nu incalcasera nici o norma rutiera, sa suflam intr-un aparat pentru a fi lasati sa circulam mai departe. Inteleg ca in cazul unei incalcari a normelor rutiere sa se stabileasca daca soferul este sau nu influentat de alcool, dar ce se intampla acum de fapt? Asta inseamna ca zeul politist poate sa te opreasca din 10 in 10 m sa-ti verifice alcoolemia ?
Cel mai recent răspuns: micael108 , utilizator 23:14, 24 Iulie 2011
Da. E legal sa va testeze. Nu trebuie sa va simtiti jignit. Dumneavostra ati fost in regula dar altii mai circula si dupa mai multe paharele iar politia nu-i poate depista decat pe aceasta cale. Si astfel va protejeaza si pe dumneavostra.
V-as ruga sa-mi spuneti si legea care prevede acest lucru pentru ca eu nu am gasit-o. Multumesc!
Dar stiri despre cei spulberati pe trecerea de pietoni sau pe trotuar ati gasit?
Daca ii testau si pe acei conducatori auto care au produs respectivele accidente poate nu aveam asemenea tragedii.
Fiti mandru ca sunteti un conducator auto responsabil!
O astfel de actiune nu poate avea loc din 10 in 10 m , ea este facuta in baza uneii
acţiuni pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice şi substanţelor ori produselor stupefiante şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în traficul rutier.

Potrivit legislatiei in materie , politia rutiera organizează şi conduce acţiunile pentru asigurarea respectării regulilor de circulaţie, prevenirea accidentelor şi fluidizarea traficului rutier, precum şi a respectării altor dispoziţii legale date în competenţa sa.
Din raspunsurile si "retorica" dvs inteleg ca de fapt nu exista specificat in lege ca pot fi oprit pentru a fi testat in vederea stabilirii alcoolemiei. Tot asa de bine ar putea sa ma opreasca sa ma intrebe daca nu doresc un pahar cu apa sau daca am tensiunea in limite normale. Deci in afara de al (1)art 182/H.G.R1.391/2006, care prevede conditiile in care se face oprirea nu exista alt articol care sa le permita domnilor agenti sa-mi "masoare greutatea". Inseamna ca ce au facut astazi e un abuz?

Alte discuții în legătură

Alcoolemie 0.12 permis suspendat? Raluka1985 Raluka1985 Buna ziua, Sotul meu a fost oprit in trafic dupa ce bause un pahar de bere iar la etilotest a iesit alcoolemie 0.12 . Politistul a retinut permisul pentru 90 ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand nu am incalcat nici o lege ? t_yahia t_yahia Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca [i]politia[/i] conducand, [b]fara sa fi incalcat vreo lege[/b]? #-o ([i]de exemplu un filtru de ... (vezi toată discuția)