avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum va primi pedeapsa???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum va primi pedeapsa???

buna dimineata....o persoana cercetata in acelasi dosar, fiind incadrata la mai multe articole din c.p cum va primi pedeapsa? cum decid judecatori pedeapsa?va primi cate o pedeapsa pt fiecare articol, apoi se va face media aritmetica???? nu inteleg...:(
va primi o pedeapsa pentu fiecare infractiune, pedepse care se vor contopi in cea mai grea, la care se poate adauga un spor.
Nu medie aritmetica. Se aplica pedepse pentru fiecare infractiune si se executa pedeapsa cea mai mare.
Atunci când o persoană este judecată pentru mai multe infracţiuni se cheamă că există un concurs de infracţiuni.Adică, pentru niciuna dintre infracţiunile comise deacelaşi infractor , nu există o hotărâre definitivă de condamnare.
Astfel, regulile aplicabile unei asemenea situaţii sunt următoarele: se stabileşte pedeapsa pentru fiecare dintre faptele concurente, şi se aplică pedeapsa cea mai grea dintre ele, care poate fi sporită până la maximul special prevăzut de lege , iar dacă instanţa consideră acest maxim ca fiind insuficient, poate adăuga încă un spor, de până la 5 ani.Această metodă se numeşte cumul juridic, iar ceea ce întrebaţi dvs. se numeşte cumul aritmetic.În legislaţia noastră penală nu se aplică această metodă decât anumitor situaţii, dar ar excede sfera subiectului ca să vă explic acum .
va multumesc pt raspunsuri....
si acum urmeaza alte intrebari:
- sporul acesta se aplica doar daca judecatorul considera ca pedeapsa e prea mica?
- spre exemplu daca din concursul de infractiuni cea mai mare pedeapsa este de 5 ani, pe aceasta o va executa? fiind posibil ca judecatorul sa ii aplice si sporul respectiv...sa inteleg???
- sporul acesta in ce conditii se aplica, adica ce factorii ii pot determina pe judecatori sa adauge sporul?
- care ar fii art. la care se poate adauga acest spor?
- sunt des intalnite cazurile la care se adauga acet spor?
Acest spor, care este de fapt variabil, nefiind stabilită decât limita superioară, putând fi deci şi mai mic de 5 ani, se apreciază prin raportare la gradul de pericol social al faptei-faptelor prevăzute de legea penală , săvârşite de inculpat, la gravitatea acestor fapte , în concret.
Se are în vedere multitudinea infracţiunilor aflate în concurs, stăruinţa , perseverenţa faptuitorului în a comite acelaşi gen de infracţiuni , intervalele de timp la care acestea sunt săvârşite, etc.
Sporul fiind deci facultativ, el se aplică şi în funcţie de alte criterii, la individualizarea judiciară a pedepsei se are în vedere şi existenţa circumstanţelor atenuane , cât şi a celor agravante.
Vedeţi art. 33-36 din Codul penal.
ªi încă ceva, faptul că o pentru o anumită infracţiune legea penală prevede nişte limite de pedeapsă, nu trebuie ca pedeapsa să fie aplicată strict în aceste limite.de aceea , în procesul de individualizare judiciară a pedepsei, se au în vedere acele criterii despre care v-am spus , iar instanţa va aprecia , conform probatoriului exitent, va avea în vedere circumstanţele personale( adică cele care se referă la inculpat, la conduita acestuia în viaţa socială, la serviciu, în familie), cât şi cele reale( cele care se referă la faptă - modul de săvârşire, timpul , locul săvârşirii, etc) .În funcţie de toate acestea are loc individualizarea pedepsei , iar în caz de concurs, cum spuneam, sporul este facultativ.
Pe lângă pedepsele principale se pot aplica şi pedepse complementare şi /sau măsuri de siguranţă.

Alte discuții în legătură

Doua dosare penale florea1705 florea1705 Buna ziua, Anul trecut am circulat cu o alcolemie ce depaseste limita legala si dosar penal.Mam ales si cu un dosar penal pentru ultraj. Nu am mai avut ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu executare - contopire cu alta pedeapsa adelam31 adelam31 sotul meu are o pedeapsa de 3 ani de executat pt inselaciune, iar decizia definitiva s-a emis in timp ce era arestat in alt dosar cu o fapta total diferita de ... (vezi toată discuția)
Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)