avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arest preventiv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arest preventiv

Este legal daca s-a dispus retinere pentru 24 de ore la ora 02:00 noaptea ca mandatul de arest preventiv care s-a dispus in aceeasi zi la ora 18:40 sa fie dat pentru 30 de zile? In cod scrie ca se scade perioada retinerii din cele 30 de zile, ceea ce in acest caz nu s-a intamplat. Nu ar fi trebuit ca mandatul sa fie dat pentru 29 de zile?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: mari30 , utilizator 21:46, 6 Octombrie 2011
Daca organul de urmarire penala a dispus retinerea invinuitului/inculpatului pentru 24 ore iar ulterior instanta de judecata a admis propunerea de arestare preventiva a acestuia ,aceasta perioada este de 29 de zile deorece se scade-computa- o zi-ordonanta de retinere.Probabil este vorba de o greseala de redactare.
Va multumesc pentru raspuns.
Din pacate nu este o greseala de redactare, sunt mai muti inculpati in cauza si celor pentru care s-a dispus retinerea in ziua anterioara celei in care s-a dat mandatul de arestare li s-a dat mandat de 29 de zile, iar celor pentru care s-a dispus retinere dupa ora 00:00 adica in aceeasi zi cu data mandatului de arestare li s-a dat mandat de 30 de zile. Tocmai au expirat cele 30 de zile si s-a dat prelungirea mandatului tot pentru 30 de zile. S-a facut o cerere de revocare a mandatului, a fost respinsa, motivarea nu a fost facuta deocamdata. S-a invocat acest lucru si la recursul impotriva prelungirii masurii care de asemenea a fost respins. Ce se mai poate face?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
mari30, utilizator
Ramane sa vedeti motivarea instantei de recurs.
Da,trebuia emis pt 29 de zile.
In recurs se va indrepta acest aspect.
Dar nu il pune liber.
S-a invocat acest aspect la recursul impotriva prelungirii masurii arestarii preventive, poate instanta de recurs (care a judecat prelungirea masurii arestarii preventive) sa indrepte aceasta greseala care s-a facut la dispunerea initiala a masurii? Cele 30 de zile au fost deja executate. Chiar speram sa aiba o sansa sa fie pus in libertate.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Mentinerea arestarii inculpatului Ilincav Ilincav Potrivit art. 300 alin. 1 si 2 C.p, in situatia in care inculpatul este trimis in judecata in stare de arest, instanta verifica legalitatea acestei masuri [b] ... (vezi toată discuția)
Se libereaza sau nu ? doberv doberv ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins ... (vezi toată discuția)