avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare indemnizatie de crestere a copilului

Am semnat un contract de muncă pentru un post administrativ (office manager) fara a exista o fisa a postului. Seful, nefiind un bun platnic al impozitelor si darilor catre stat, aveam eu insami grija sa se efectueze platile pentru obligatiile bugetare. Pentru mine si pentru alti colegi ai mei angajati cu contract de munca. In tot acest timp nu au fost depuse niciun fel de declaratii (CAS, de Somaj, Sanatate, ITM etc.) decat fisele fiscale, doar efectuându-se platile la buget. Dupa X ani de munca m-am casatorit (nefiind inregistrată nici schimbarea de nume). Iar dupa inca un an am ramas insarcinata. Am depus la locul de munca concediile prenatale impreuna cu cererea de concediu prenatal si de concediu pentru crestere a copilului de 2 ani. Nici nu stiu daca acestea au fost vizate macar. Chiar daca am avut acest concediu, am mers la birou pana in luna a 9 (fiind platita cu salariu normal) inclusiv cu gandul de a-mi clarifica situatia la Camera de Munca. Atmosfera nu prea era una in care sa poti munci in liniste, seful meu avand un comportament tiranic si sec. De cate ori ii spuneam ca doresc sa merg la ITM, nu ma lasa, asteptandu-ma cu treaba. Practic, ajungeam la birou la ora 9 si plecam pe la 20-21. Stiam ca trebuie sa-mi suspend cartea de munca, dar nu am reusit sa ajung in niciun loc in care imi propusesem. Ca atare, nu s-a intamplat nimic. Nici indemnizatie de crestere a copilului nu primesc şi nici salariu nu primesc. Insa eu stau acasa si imi ingrijesc copilul. De atunci au trecut deja 1 an si 4 luni. Sunt convinsa ca nu s-au platit obligatiile salariale si nici nu mi s-a intocmit fisa fiscala pentru anul 2007. Cum pot recupera acesti bani, cum pot sa beneficiez macar de acum incolo de aceasta indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:28, 13 Noiembrie 2008
Urmeaza sa-l actionati in judecata pe angajator pentru perioada lucrata si pentru care nu ati fost remunerata sau aveti posibilitatea sa solicitati sa va despagubeasca cu sumele pe care nu le-ati incasat pentru cresterea copilului din vina lui. Nu trebuie sa va deplasati la ITM ci doar sa formulati o sesizare in acest sens trimisa prin posta.
Indemnizatia lunara pe care trebuia s-o primiti pentru CIC, nu este platita de catre angajator.
In baza cererii dvs pentru acordarea CIC, angajatorul trebuia sa emita o decizie de suspendare a c.i.m. - art.51 lit.a C.mun.
Actele necesare primirii indemnizatiei lunare pentru CIC se depun la Primaria din raza in care ai domiciliul stabil.

Pentru neplata salariului ai doua optiuni : sesizarea instantei de judecata ori sesizare la ITM in a carei raza isi are sediul angajtorul.
Nu poti da in judecata firma?
Bineinteles ca are aceasta posibilitatea de a actiona in instanta societatea la care lucreaza sau a lucrat.
Care este procedura de judecata....in aceeasi situatie sunt si eu,am lucrat un an la o firma totul a fost ok, dupa care mi-am dat demisia si m-am angajat la o alta firma in date 1 noiembrie 2007, am semnat contractul dar nu a fost inregistrat la ITM atunci, abia in data de 1 februarie 2008 mi s-a inregistrat contractul cu jumatate de norma, in luna martie 2008 am ramas insarcinata si abia acuma mi-am dat seama ca nu pot beneficia de aceasta indemnizatie....ce as putea sa fac in aceasta situatie.Cum as putea sa-l dau in judecata?

Alte discuții în legătură

Intrebare concediu cresterea copilului s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. Buna ziua! Am o prietena care este insarcinata in 7 luni si are o mica dilema: in prezent este angajata cu contract pe perioada determinata din decembrie ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez? lizuca_andrecito lizuca_andrecito Am lucrat la o firma din martie 2008 pana in iulie inclusiv 2008,de la 1 august am intrat in concediu pre si post natal .Nu am beneficiat de indemnizatie pt ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil!!! corina.trandafir corina.trandafir ....Am o angajata care a nascut in septembrie anul trecut...nu a cerut concediu ptr cresterea copilului. Acum insa vrea sa intre in concediu crestere copil ... (vezi toată discuția)