avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca

Buna seara!
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri:

1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este data confirmarii de primire?

2. daca este concediere individuala trebuie anuntat ajofm-ul?
Cel mai recent răspuns: anymaryh , utilizator 19:44, 1 Februarie 2012
1. Daca nu ati specificat in instiintare , atunci termenul de preaviz incepe sa curga de la data comunicarii acesteia ... in principiu, in instiintarile de preaviz se prevad durata preavizului si data inceperii acestuia , respectiv data terminarii ...

2. Nu se anunta AJOFM-ul in cazul concedierilor individuale ...
multumesc pentru raspuns!

as mai avea o intrebare :

daca in urma renegocierii anuale a contr.colctiv de munca, citez din procesul-verbal : “”Având în vedere faptul că, deşi a avut loc negocierea, părţile nu au ajuns la un acord de voinţă în ceea ce priveşte încheierea contractului colectiv de muncă, au consimţit următoarele:
-legea părţilor nu o va constitui contractul colectiv de muncă, ci contractele individuale de muncă care vor cuprinde clauze cu respectarea condiţiilor minimale impuse de legislaţia muncii în vigoare
-…….....”
in acest caz, mai trebuie acordat cel putin 1 salariu compensatoriu, daca in contr. individual de munca nu este prevazut ??
Daca in c.i.m. nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii si nici nu exista un ccm la nivel de angajator sau vreo astfel de prevedere in Reg.Intern, atunci angajatorul nu este obligat sa acorde ...insa este posibil numai daca ii sunt aplicabile dispozitiile ccm la nivel de ramura de activitate ...
"".....insa este posibil numai daca ii sunt aplicabile dispozitiile ccm la nivel de ramura de activitate ..."""


va rog....nu am inteles fraza de mai sus
anymaryh a scris:

"".....insa este posibil numai daca ii sunt aplicabile dispozitiile ccm la nivel de ramura de activitate ..."""


va rog....nu am inteles fraza de mai sus


Unui angajator ii pot fi aplicabile prevederile unui ccm la nivel de ramura de activitate ... de exemplu, unei societati comerciale din domeniul constructii ii mai sunt aplicabile prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura constructii, in afara ccm la nivel de unitate.

Art. 132 din Legea nr.62/2011:
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
(2) La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
(4) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : contractul colectiv de munca la nivel de ramura se aplica la activitatea principala (caen 4941 ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii-art.65 alin.1din cm si art.76 din ccm ramura comert Ciontos Emil Ciontos Emil Buna ziua.Doresc sa stiu daca am dreptul la solicitarea celor doua salarii prevazute de art.76 din CCM la nivel de ramura comert in cazul concedierii ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)