avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabil, economist , expert-dar care?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabil, economist , expert-dar care?

Am si eu o mare nelamurire si ma chinui sa inteleg dar nu reusesc nicicum, poate ma ajuta cineva. Pe scurt, sotia mea are o firma mica (2 angajati) si de bun inteles ca a angajat un contabil . Toate bune si frumoase, pana la controalele celor de la Garda financiara , care au aplicat "amenda prieteniei" adica din ce am inteles eu , esi corect sau nu esti corect , tot platesti amenda cea mai mica . Sotia mea se straduieste sa fie cat mai corecta (adica toata marfa este trecuta prin acte, nu jongleaza cu adausori sau cheltuieli fictive pentru deduceri), ne dorim amndoi sa respectam legislatia (care inte noi fie vorba este f. stufoasa , alambicata si uneori fara logica sau degeaba), dar nici eu nu am timp sa studiez toate aspectele, si sotia nici pe atat. Asta inseamna probabil un contabil mai bun decat cel pe care-l avem acum (chiar daca onorariul ar fi mai mare se compenseaza cu amenzile luate degeaba cu actualul contabil) , si din pacate am fost sfatuiti "du-te la x , are spate si nu o sa mai luati amenzi".Nu vreau genul asta de contabil , vreau genul de contabil istet , care cunoaste legislatia si opereaza CORECT , pe langa asta daca se mai poate sa te sfatuiasca cum sa-ti gestionezi capitalul , cum sa-ti faci investitiile samd .Credeti ca existat asa ceva , si daca da , cum poate fi gasit ? Ce nu inteleg : cand va fi posibil sa colaborezi cu o firma de contabilitate care sa-si asume raspunderea pentru situatiile incheiate ? Mai mult de atat : de ce bilantul sau ce o fi , trebuie semnat de expert contabil sau cum se numeste ? Daca bilantul este semnat de un expert contabil acesta preia raspunderea veridicitatii datelora asupra sa ??? Daca da , este ok , atunci sa platesca el amenda daca nu e bine intocmit , daca nu -de ce-l mai semneaza???? O mie si una de documente , semnaturi , care de fapt se dovedesc a fi FARA valoare , vine garda , iti intocmesc PV contraventional , si culmea - tot ei nici macar nu compl. registrul unic de control , chiar daca au intocmit PV in acea zi ? Trebuiesc declarati banii personali zilnic , chiar daca esti administrator si lucrezi in firma ta? Ce logica poate fi si asta ? Eu nu-mi numar banii care-i am la mine nicioda . De ce daca merg la firma trebuie sa-i socotesc , si de ce daca intr-o zi nu am indeplinit formalitatea de a trece in registru acest lucru (ca treci 0 lei ,100, sau 1000, tot aia e , nu te va cauta nimeni in buzunare ) trebuie sa iau amenda ? Imi cer scuze m-am lasat dus de val , revin , vreau contabil BUN , se poate gasi ?
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 14:29, 7 Decembrie 2008
Da ! se poate gasi un contabil bun.
Stiu ca sunteti nemultumit, dar asta este realitatea pe care o traim, avem o legislatie incoerenta care lasa loc de interpretari si abuz din partea reprezentantii statului. Stim cu totii ca din banii nostrii sunt platiti si ar trebui sa nu faca abuzuri, dar traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor si nimeni nu face nimic.

Preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu, vorbeşte, într-un interviu acordat Capital, despre modificarea Codului fiscal, evaziune, cesionarea creanţelor statului şi corupţia Gărzii Financiare.( citez):

Corupţie la Garda Financiară

Capital: Într-un raport al Gărzii Financiare, se arăta că dintre societăţile controlate, 80% au fost amendate. Nu vi se pare cam mult? Din aceste date rezultă că opt din zece firme au nereguli.
D.C.: Da, mi se pare cam mult. Asta s-a întâmplat anul trecut. Le-am schimbat strategia în 2008. S-au reorientat către cazurile mari de evaziune şi fraudă fiscală, nu se mai ocupă de amenzi pentru nereguli pe Legea contabilităţii.

Capital: ªi nivelul amenzilor, nu credeţi că este cam mare? Din acest motiv, poate interveni negocierea: oamenii preferă să dea şpagă decât să plătească amenzi.
D.C.: Nu sunt prea mari. Prin Codul de procedură fiscală am redus ecartul dintre suma minimă şi maximă, tocmai ca să nu mai existe loc de negociere. ªi chiar dacă amenzile sunt mici, oricum dau şpagă. Nu i-am pus pe toţi? ªi DNA, şi serviciile pe ei? Dacă nu există autodenunţător, nu am ce să le fac. Nu vor să facă denunţuri pentru că le e frică să nu le strice afacerile colegii lor. I-am chemat aici, să facă autodenunţuri în scris. Se plâng, dar nu vrea absolut niciunul să facă autodenunţ. Amenzile trebuie să fie mari ca să descurajeze evaziunea fiscală. Problema la noi nu este de amenzi, ci de moralitatea organului de control. ªi săptămâna trecută mi-au semnalat că unii de la Gardă au luat şi i-am detaşat. Mai mult nu am ce să le fac, pentru că nu am dovadă. Dacă aş avea-o, aş da-o mai departe la DNA.


Va multumesc mult pentru raspuns. Voi cauta in continuare un contabil bun si voi incerca sa sa tin pasul cu cerintele legislatiei in vigoare . Este adevarat ca suntem chiar si noi fricosi, de fiecare data cand veneau cei de la Garda Financiara , daca incercam sa fac contestatie pentru abuz in serviciu sau modul defectuos de aplicare a contraventiilor conf. legislatiei , sotia mea ma tempera si-mi spunea ca mai bine inchide firma decat sa se "puna " cu ei , pentru ca (din pacate) noi consideram ca daca te-au luat in vizor , te "termina" indiferent de ce ai face. Noi avem firma din 2005 si am inteles ca in interval de cca. 3 ani vine fiscul in control . Vom lua probabil amenda cuvenita pentru greselile contabilului (exista multe luni din 2006-2007 cu calcul gresit ptr. tva deoarece se lucreaza cu tva 9% si 19%, dar din cate am inteles am platit mai mult TVA decat trebuia statului, asa ca, cred ca va fi doar amenda), FAZ nu vom face chiar daca ne vor scoate bonurile de la deduceri (si probabil si amenda) pentru ca sotia prefera sa nu bage bonuri ptr, carburant de cca. 350 lei pe luna (si sa deduca imp pe profit 16% ) decat sa scrie 22-24 FAZ lunar. Toate bune.
O firma are de ales intre contabil angajat cu studii sup.(dir.ec) care are dreptul de a semna bilant si a organiza contabilitatea ,iar conf. L.contabilit ,are si raspunderea si intre un expert contabil pers.autorizata CECCAR,obligat sa aiba asigurare de malpraxis,care va raspunde de modul de org. a contabilitatii si va suporta majorarile de intarziere platite de firma,din asigurare. Daca evidenta este beton si Garda fin. face abuz ,amendand orice banalitate ,se poate face contestatie,care va amana plata amenzii. Dupa parerea mea, sunt putini aceia care sunt profesionisti (ma refer la Garda). Opinia lor este ca nu-i intereseaza fen.ec. verificat ci doar cat vor scoate la un control.Daca ne uitam in jur,asa cum este economia condusa de "profesionisti" in comisioane, spagi.s.a. asa sunt si functionarii statului.Nimeni nu realizeaza de la fisc, ca fara acesti agenti economici care se straduie sa plateasca imp.la stat ei nu ar exista,caci pestii mari au in general un loc f.mare sa innoate.
Aveti dreptate, cei de la Garda nu urmaresc combaterea infractionalitatii economice , ci vaneaza micile greseli (pana la urma , a gresi e omeneste) ex: cand vin in control primele lucruri dupa care se uita - bani ascunsi in soba sau in sertare , raportu Z (parca asa i se spune ) , eleiberarea bonurilor fiscale , registrul in care se compl. zinlnic bani personali, etichete cu pretul (desi ca farmacie , preturile sunt fixe-impuse pentru toate medicamentele ce se elibereaza pe reteta).Nu au cerut nici o data evidenta contabila , intreaba mai intai " ce rulaj aveti , unde lucreaza sotul/sotia , pe cine aveti contabil " . Hai sa fim seriosi , de ce ii roade pe ei grija unde lucreaza sotul/sotia ? O data nu au gasit "greseli " si ne-au invitat pentru a doua zi la sediu cu evidenta contabila, dar inainte sa plece au descoperit ca nu a fost compl. registrul cu bani personali , ne-au dat amenda si au plecat fericiti , spunand ca nu e nevoie sa mai venim la sediu cu evidenta contabila. Oare de ce ? Din pacate noi avem bolovanul legat de picior (adica greseli contabile pe 2006-2007 , in 2008 sper ca nu mai sunt , sotia tine contabilitatea primara , si la sfarsitul fiecarei luni se puncteaza cu contabilul pentru a evita greselile contabilului din trecut) dar vrem sa finalizam cumva aspectul asta, probabil ca vor fi sanctiuni , dupa care trebuie sa gasesc un contabil bun, pentru a evita pe viitor genul acesta de probleme . Dna. Ghola cita din Capital ca 80% dintre unitatile controlate au fost sanctionate, ei bine , eu cred ca restul de 20% care nu au fost sanctionate reprezinta pestii mari , sau firmele ale caror administratori sunt fie rude cu cei de la Garda , fie cunostinte bune , sau pur si simplu au dat spaga . Consider ca vina o poarta : legislatia alambicata stufoasa si interpretativa , comportamentul tipic romanesc - mai dau/iau o spaga, treaba merge,noi ne facem ca ne interesam , ei se prefac ca, controleaza ...oare cand s-o sparge buboiul asta? 80% din societatile controlate au primit sanctiuni , probabil ca 19% sunt mana in mana cu cei de la garda, sau reprezinta parte din pestii mari de care nu se atinge nimeni , iar 1% fac eforturi f. mari sa fie MEGAcorecti, sau sunt pre mici pentru a fi bagati in seama.Daca facem un calcul simplu : platim un contabil cu studii superioare 500 lei pe luna (in conditiile in care cont. primara este tinuta de noi - 10 niruri - cca80 facturi pe luna ) am platit amenzi 4000 lei anul acesta (sa nu mai punem la socoteala ca inainte de alegerile locale toti agentii din zona au fost controlati si amendati ) total 9000 lei /an , ca sa stam cu morcovul in ... ca poate fi si mai rau ? Cine nu prefera sa plateasca banii astia si sa ste linistit ?? Nu suntem sado-m! Bineinteles ca la un rulaj mai mare, sumele sunt cu totul altele , dar daca mai vin "note de plata" de genul acesta e mai bine pentru sotia mea sa inchida firma si sa se angajeze. Asta este unul dintre aspectele mediului de afaceri la nivel de microintreprindere sau ce om fi noi . Nu punem la socoteala zecile de ore pierbute cu sistemul birocratic de la noi . Ce sa fac ? Sa mai fac o facultate si sa ma "policalific" sa tin eu contabilitatea firmei ? La ff nu ma pasioneaza , mare lucru nu am cum sa invat , la zi nu am cum , air contabil BUN caut de cca 1 an jumatate , care sa nu-mi spuna " cumpara din UE cu TVA ca-l deducem noi " dupa care " nu putem deduce TVA"! Toate bune .
Statul se bucura si profita cand nu aplici corect legislatia.
Erorile din registrele tale fiscale sunt cele mai serioase surse de venit la buget.
Comisarii veniti in control isi freaca mainile bucurosi cand descopera ca ai gresit sau intarziat!
Normal! O cota parte din amenda pe care ti-o administreaza ajunge in buzunarul lor!:wave:

Alte discuții în legătură

Intocmire raport de gestiune zilnic taie taie Buna, Nu stiu daca mai este obligatoriu a se intocmi raportul de gestiune zilnic, si as vrea sa stiu, pentru ca cei de la Garda Financiara au cerut asa ceva ... (vezi toată discuția)
Raport zilnic casa marcat anamariacelik anamariacelik se mai intocmeste si monetar in cazul in care se scoate rapotul zilnic la casa de marcat? daca da ce lege reglementeaza acesata?#-o (vezi toată discuția)
Inventar magazin comert cu amanuntul pfa Tessy Tessy Cum se efectueaza inventarul marfii unui PFA cu activitate comert cu amanuntul, care este neplatitor de tva? Ce registre speciale sau liste speciale exista? Si ... (vezi toată discuția)