avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... regulament intern scolar
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

regulament intern scolar

Buna ziua. Cum pot ataca un regulament intern scolar, mai precis un singur articol (care prevede tunsoarea la baieti de pana la 5 cm)? Tin sa precizez ca se fac presiuni asupra invatatoarei sa se poarte urat cu copilul pana il tund (are cam circa 10 cm si consider ca sa ii sta bine) sau il mut la alta scoala. Este de competenta instantei de contencios administrativ? Mai intai ma adresez Inspectoratului scolar (asta stiu) si in functie de raspuns ce sanse am in fata instantei, si pe ce lege sa merg? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin_tm , utilizator 05:37, 15 Septembrie 2009
O aberaţie. Cred că nici armata nu mai are asemenea prevederi în regulamente.

Solicitaţi conducerii şcolii să-şi modifice propriul regulament. Atentează la libertatea individului. Nici măcar din considerente de igienă nu pot impune asemenea măsuri, deoarece atunci nici fetele nu ar trebui să poarte părul mai lung de limita impusă băieţilor.

În privinţa instanţei competente... trebuie să mai reflectez. Aş fi tentat să cred că ţine de contenciosul administrativ, conducerea şcolii funcţionînd, în acest caz, ca autoritate administrativă cu puterea de a adopta acte normative interne, cum este acest regulament. Poate Legea învăţămîntului oferă alte soluţii. Sincer, nu ştiu. Dar vă dau, sută la sută, dreptate. Iar dacă dreptul şcolii de a reglementa în acest mod derivă din lege, trebuie schimbată legea. Sau trebuie declarată neconstituţională. Chiar dacă portul părului este un element minor în aparenţă.

Liviu S.Bordaş

Multumesc pentru promptitudine. Sincer si eu m-am gandit ca ar tine de contencios dar nu eram sigura dar sa stiti ca sunt deschisa la orice sfaturi. Am redactat sesizarea adresata conducerii scolii pentru excluderea acelui articol, saptamana aceasta o depun la secretariat si astept raspunsul lor. Mi-am intemeiat cererea pe Constitutie, Ordonanta nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, Legea 18/1990 privind drepturile copilului si Ordinul nr.4925/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar in care este stipulat ca tinuta elevului sa fie una decenta si atat. In functie de raspunsul lor ma adresez Inspectoratului scolar si dupa raspunsul acestora instantei judecatoresti. Sper sa rezolv ceva, ma lupt pentru drepturile copilului meu. Sunt hotarata sa nu cedez iar daca se vor face presiuni asupra copilului ii voi face o plangere la Parchet pentru abuz in serviciu si purtare abuziva (sper din tot sufletul sa nu se ajunga aici). Va multumesc si astept noi sfaturi.
Mai puteti adauga:
Convenţie nr. (r1) din 20/11/1989
Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 314 din 13/06/2001
Intrare in vigoare: 13/06/2001
cu privire la drepturile copilului*)

2. Statele părţi vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile părinţilor, ale reprezentanţilor săi legali sau ale membrilor familiei sale.

Mai vedeti si Legea 272/2004

Art. 28. - (1) Copilul are dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.

Incredibil!!! ... presiuni asupra invatatoarei sa se poarte urat cu copilul... pana il tundeti !??
Multumesc, o sa la adaug. Oricum la sesizarea mea atasez si legile, poate domnul director nu le cunoate. Am avut noroc de doamna invatatoare , care are experienta , si ne-a luat apararea spunand ca atata timp cat copilului ii sta bine, este curat si ingrijit pe ea nu o deranjeaza. Problema este cat va rezista presiunii deoarece domnul director ne-a spus noua, parintilor, ca ii va lua premiul de 2 % daca nu va face presiuni asupra copilului pana il tundem sau mai bine il mutam la alta scoala. Probabil domnul director a uitat ca invatamantul de stat este gratuit si obligatoriu. Am inteles de la celelalte cadre didactice ca dupa ce se voteaza regulamentul va intra prin clase si va masura cu rigla parul copiilor. Mie mi se pare o masura umilitoare si degradanta si nu vreau ca cineva sa se atinga de copilul meu. Ne-a mai amenintat ca ii va scadea nota la purtare dar si asta este o aberatie, un copil de 7 ani nu se poate duce singur la tuns asa ca aceasta masura disciplinara nu are decat sa le-o aplice parintilor. A mai precizat ca acest regulament este de 17 ani si am venit noi acuma sa-l schimbam si ca a mai fost un nebun ca noi care pana la urma si-a mutat copilul ca nu a avut incotro. Eu sper sa nu-mi mut copilul, sa nu-l tund si sa fac dreptate. Si cred ca am sa reusesc cu putin ajutor.
da de ce nu faceti reclamatie la inspectorat pentru comportamentul abuziv al directorului ?
e bine ca v-ati gandit la regulamentul din 2005. sprijin si consiliere mai puteti primi si de la organizatia salvati copiii, din localitate sau din judet.
sau poate aveti norocul sa functioneze pe acolo "avocatul elevului", din cate stiu insa, e numai prin licee...
eu as merge pe civil, ca in contencios le e mai usor, taraganeaza mult procesul
succes !

Alte discuții în legătură

Regulament in scoala - lungimea parului la baieti vivere vivere Desi regulamentul zice\"tinuta decenta iar parul sa nu impiedice desfasurarea acivitatii scolare\" si desi copilul meu are aceeasi freza de un an si jumatate ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)
Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)