avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Bine, si ce ar trebui sa facem acum? Am citit. Ce se asteapta de la noi? O analliza a situatiei, lamentari? Noi insemnand cititorii.
Nu se asteapta nimic stimata d-na. de la dvs. , numai ca la o eventuala astfel de "vizita" , la un astfel de "asezamant medical" s-ar putea sa va astepte aceiasi "primire plina de caldura" sau una chiar si mai "calda".
Dupa aceea puteti sa va lamentati cat de mult doriti , dar sa nu uitati ca intotdeauna "tacerea" a fost cea care a determinat raul social sau de orice fel.
De fapt , poporul acesta dupa multi ani , continua sa taca , de cele mai multe ori , tacerea sa fiind una vinovata sau cel putin , complice.
Eventual , chiar i-am putea sprijini "cand pun de o greva" !
Eu va doresc sa nu aveti ocazia "sa va lamentati" , dar cine stie...
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Prin deschiderea temei: "Cand realitatea pare fictiune" eu inteleg ca ati deschis calea catre noi forumistii, de a posta intamplari similare....asa ca ma voi conforma.

Acum 3 ani de zile mama unei cunostinte a fost diagnostica ca avand grave probleme cardiace. Avand in vedere ca starea sanatatii depindea de efectuarea un triplu bypass coronarian si a unuia aorto-coronarian, cunostinta mea...sa ii spunem Doamna x...a inceput sa faca toate demersurile necesare pentru a salva viata mamei sale.

Varianta 1 -operatie in afara tarii

Din informatiile pe care le avea.....in urma discutiei cu persoane care au suportat acest tip de operatie....a decis ca va alege intre Germania, Italia sau Israel.
A corespondat pe mail si apoi telefonic cu toate cele 3 clinici renumite in efectuarea acestei proceduri medicale pentru a optine detalii referitoare la: costul operatiei, ce presupune interventia in sine si perioada necesara de recuperare.
Mentionez ca toate clinicile contactate pe mail au raspuns in maxim 24 de ore de la trimiterea solicitarii catre ei si au dat in amanunt detaliile cerute.

Costurile totale incluzand si pe cele ale insotitorului erau cuprinse intre 12.000 euro si 17.000 euro si trebuiau platite la casieria clinicii, la cazarea pacientului si insotitorului (unei cunostinte operate chiar i s-au inapoiat la plecare 1200 euro deoarece nu a mai fost nevoie foloseasca un anumit serviciu).
Doamna X trebuia sa se cazeze impreuna cu mama sa inainte cu 3 zile de operatia programata si sa se externeze dupa 3 saptamani, cu aceasta (incluzand perioada de recuperare) urmand sa zboare catre Romania cu asigurarea conditiilor necesare post-operator.

Conditiile asigurate (informatiile primite de la clinici dar si de la romani care s-au operat in aceste clinici) constau in: o camera pentru mama, dotata cu aparatura de ultima generatie in domeniu si o camera pentru Doamna X (exact camera de hotel de 5 stele)....asistenta prezenta 24 din 24 in primele 3 zile de dupa operatie si alte 3 asistente plus 2 doctori care apareau la simpla atingere de buton.
Recuperare de dupa se facea in cadrul aceleasi clinici si consta in exercitii fizice zilnice in prezenta unui trainer specializat.

Dupa studierea analizelor medicii au afirmat ca operatia va decurge bine, fara probleme si ca doar post operator pot aparea anumite dificultati datorate faptului ca mama era fumatoare inraita.

Din pacate veniturile familiei cu tot cu cele ale rudelor nu au permis strangerea acestei sume de bani.....iar obtinerea unui credit nu era posibila.

Varianta 2 - operatie in Romania

Vizite cu programare initiala, la doctori/profesorii de specialitate din 5 clinici...programare obtinuta prin multe telefoane date si relatii puse in functiune......soldate cu inevitabilul raspuns: "e foarte grav si nu ne bagam la operatie fara 5000 euro, dar oricum credem ca va deceda".
In disperare de cauza merge la "esasonul 2"...adica mana dreapta sau stanga a profesorului si in sfarsit un doctor mai tanar si cu inca cu o urma de empatie si sensibilitate fatza de caz acesta decide sa efectueze operatia. Ii explica Doamnei X ca operatia in sine nu este dificila numai ca marea problema este eliminarea miliardelor de microbi care intra in organism in timpul operatiei (de infectiile intraspitalicesti nici nu pomenesc) cat si reumplerea cu aer a plamanilor.

Doamna X accepta si urmeaza internarea intr-un salon cu alte 8 persoane. La internare primeste urmatoarea lista: 2 suluri de servetele, 2 pachete de vata, 2 deodorante???, 2 pachete de pampersi, 2 suluri de hartie igienica, 2 sticle de alcool sanitar, 2 sticle de clor/dezinfectant....si tot asa cate 2. La intrebarea de ce cate 2 i se raspunde: "ca asa este regula".

Este operata mama si trimisa intr-un salon de reanimare cu alte 4 persoane (iarasi i se cere o lista de produse)....Doamna X, cu pile, optine un scaun in salon, cu plata sumei de 20 de lei pe zi si 20 lei pe noapte (in functie de tura) de la asistenta sefa dupa ce ii ofera 500 ron......si isi castiga si dreptul a isi toaleta mama, de a ii schimba pampersul, de a supraveghea, etc. fiind intrebata odata pe zi de asistente daca si-a facut datoria.
Pentru toaletarea plagii venea zilnic tanarul doctor.

Sa nu uit, operatia a fost amanata cu 2 zile pentru ca in ziua operatiei profesorul a avut un pacient cu aceeasi grupa de sange rara si a folosit fara sa ii pese, cele 5 flacoane "facute rost" de Doamna X. Moment de panica extrema, frustrare din partea familiei care nu mai putea face rost. Intram in functiune noi cunostintele si din telefon in telefon reusim sa intoarcem pe dos Centrele de transfuzii, Ministerul Sanatatii, donam sange (al nostru si al prietenilor oameni cu suflet) si pe necuratu' in iad ca sa o ajutam pe Doamna X. De frica facem rost de 10 flacoane ca nu cumva sa mai aiba domnul profesor alta interventie si sa ramanem fara si inghitim cu umilinta, dar bucurosi ca am reusit, toti cei implicati, reprosul: " da numai de la Guvern nu am fost sunati pentru sangele asta....cine este persoana asta atat de importanta?"....tacem malc, pentru ca omul acesta sa poata trai si daca nu este o persoana importanta si ascundem faptul ca este vorba de o pensionara fara bani si pe deasupra si de 60 de ani....:((

A doua zi dupa operatie, spre seara, mamei i se face rau (probleme cu plamanii)....asistenta ii spune Doamnei X, textual: " nu avem ce face doamna, se curata pana dimineata".....doamna suna la doctor si acesta se urca in masina si vine in timp util....o salveaza. O alta doamna din salon decedeaza pentru ca nu era nici-o ruda langa dansa ca sa il poata chema pe profesorul care o operase, iar asistenta si si-a permis sa il deranjeze.

Doamna X este fericita ca mama traieste, se simte bine si se roaga zilnic de sanatatea domnului doctor care a venit sa o salveze desi luase deja plicul cu bani.



Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

@r. gabi, multumesc.
Ca de obicei, preocupat se problemele semenilor .
Pe buna dreptate blamati sistemul , este de neiertat unde s-a ajuns.Eu n-am sa istorisesc nimic asemanator cu istorisirile precedente, pentru ca nu mi s-au intamplat.POate am fost eu norocoasa. De principiu, fug de spitale mai ceva ca necuratul de tamaie.NU mi-as dori sa-mi mai petrec vreodata nici o secunda pe patul vreunui spital.Insa, who knows?
Cand am avut de-a face cu ei, am fost tratata cat de bine se putea.Iar asta fara sa le dau vreun leu.Credeti sau nu , este purul adevar.
Erau insa oameni acolo care se interesau cam cat se da, unii spuneau cat au dat ei deja, si, parca ma incerca un sentiment de revolta care insa imi intarea convingerea de a nu le da nimic.
Ah, sunt un om extrem de generos, parol.Dar cu cei care o merita nu cu cei care-si fac datoria si pentru servicii pentru care sunt deja platiti.Dau cu tot sufletul celor care nu au, nu celor imbuibati.
Le recunosc meritele, profesionalismul, priceperea, dar acesta este insusi motivul pentru care au ajuns sa imbrace halatul alb.
E trist, fiindca stiu si din alte surse cum stau lucrurile...am sa spun pe scurt o intmplare, povestita mie de catre un chirurg.Un coleg al sau operase un pacient.Apoi il cususe cam la modul la care se cos cadavrele dupa necropsie.Cum cel care mi-a povestit mie urma imediat in sala de operatii, a gasit pacientul pe masa , fiindca intrase ceva mai devreme.S-a uitat curios la operatie...apoi si-a intrebat colegul care operase, ca de ce nu i-a spus ca a pierdut pacientul? La care acesta i-a spus ca nu a pierdut pacientul.Atunci, de ce ti-ai batut joc si l-ai cusut astfel, a intrebat celalalt nedumerit.Raspunsul a fost: Pai daca nu a iesit cu nimic la inaintare....celalalt, auzind acestea, a tabart pe el si i-a ars niste pumni, atat de revoltat a fost. Pacienta era o tanara cam in jur de 20 de ani...apoi, a descusut si cusut el insusi asa cum se cuvenea.
Cred ca mai relevant de atat nu as avea ce sa va spun , ci prin aceasta doar va confirm tristul adevar al zilelor noastre. Sau, unul dintre ele.
Cred ca este dificil sa judeci....Nu am in familie cadre medicale...eu personal am vizitat ,cu ghilimelele de rigoare, spitalul o singura data ...cand am adus pe lume o pereche de gemene...:)
Insa nu stiu daca putem judeca atat de aspru doctorii care sunt platiti foarte prost, chiar daca au depus juramantul lui Hiprocrat....Cu un salariu de 8 milioane pentru debutanti, dupa 6 ani de tocire a nervilor cu invatatul a sute de carti si cursuri, dupa rezidentiat si specializari care presupun alt consum nervos si alte carti tocite si pe marginea cotorului, cu garzi care depasesc norma pentru a mai fi platiti in plus....cum sa si intemeieze o familie un doctor tanar? Cum sa lase greutatile de zi cu zi, intretinerea, cumpararea unor carti indispensabile exercitarii profesiei ca sa fi pus la punct cu ultimele noutati, participarea pe bani la conferinte medicale care vin tot in sprijinul desavarsirii profesionale, frustrarea de zi cu zi a acestor oameni care sunt depasiti numeric cu mult de numarul pacientilor...bineinteles acest lucru nu reprezinta o scuza pentru indiferenta unora dintre ei vis-a-vis de pacienti, care pana la urma nu au nicio vina...
Eu cred ca sistemul trebuie blamat...indiferenta celor care conduc si care nu inteleg ca santatea este un capitol prioritar al oricarei societati .....
Intr-adevar insa acest lucru este valabil si pentru alte categorii cum ar fi profesorii...
Nu stiu, nu vreau sa fiu Gica Contra...dar intai ar trebuie sa eliminam cauza si apoi sa judecam efectele unui sistem depasit, in care valorile nu sunt puse la locul in care ar trebui sa stea, intr o tara care exporta doctori si asistente medicale si sunt desfiintate spitale dar se fac bazine de inot si patinoare care nu au clienti.....Unde presedintele este indiferent si face chiar misto de doctorii care pleaca, de cei care ii formam ca sa ne ajute.
Pot spune ca am intalnit si medici care sunt pasionati de ceea ce fac, misonari prin defintie, care nu urmaresc numai castiguri banesti...
Insa asta e doar simpla mea parere a unui om de pe zebra care inteleg atat nevoia la decenta a doctorilor cat si nevoia de ingrijire medicala a pacientilor...

Multumesc Birou_de _Mediator pentru invitatia la aceasta discutie :)

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)