avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea permisului de sedere in Romania pentru un ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea permisului de sedere in Romania pentru un cetatean non-UE casatorit cu cetatean roman

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la documentele necesare pentru a obtine dreptul de sedere in Romania de la Oficiul Roman pentru Imigranti. Mentionez ca persoana este cetatean non-UE (turc) si este casatorit cu o cetateanca romanca. In prezent aplica la consulatul Consulatul Romaniei la Istanbul pentru obtinerea vizei de tip D. Lucratorul consular a spus ca pentru permisul de sedere trebuie sa pregateasca niste documente turcesti traduse si apostilate cu care sa se prezinte la ORI si ca nu e neaparat nevoie de visa de tip D, se poate aplica si cu viza C daca este casatorit. Nu am gasit nicaieri aceasta informatie. care este setul complet de documente si ce taxe trebuiesc platite si unde.

Multumesc anticipat!
El nu va aplica pentru permis de sedere ci va solicita cartea de rezidenta pentru membri de familie.

Va solicita la Ambasada de la Ankara sau Consulatul de la Instambul o viza de tip D/VF si la care va anexa certificatul de casatorie român. Nu este nevoie de avizul ORI in acest caz, fiind casatorit cu un cetatean român.

Nu are nevoie decat de certificatul de casatorie roman si asigurare medicala + pasaport.

Nu se plateste nici o taxa.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc pentru raspuns. Din cate inteleg pt cartea de rezidenta nu ii trebuie decat pasaport asigurare medicala si certificat de casatorie. Daca nu inteleg bine atunci va rog sa imi spuneti ce documente ii trebuie pentru a aplica la cartea de rezidenta. Cei de la consulat vorbeau de niste documente apostilate, stiti cumva depre ce vorbeau?
Acordarea vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei poate fi refuzata atunci cand solicitarea se intemeiaza pe o casatorie de convenienta constatata anterior, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sau cand se constata existenta unei stari de bigamie sau poligamie.
Pentru viza:
a. certificatul de casatorie eliberat de autoritatile romane sau transcris in conditiile legii, ori, dupa caz, dovada existentei legaturii de rudenie sau a calitatii de partener;
b. dovada asigurarii medicale pe perioada valabilitatii vizei;
c. certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta a strainului.
Pentru cartea de resedinta:
a. cerere;
b. documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si
copie;
c. documentul de identitate al cetateanului roman, original si copie;
d. certificatul de casatorie eliberat de autoritatile romane original si copie (in cazul in
care casatoria s-a incheiat in strainatate, certificatul va fi transcris la Oficiile de
Stare Civila din Romania);
e. declaratie scrisa din care sa rezulte ca strainul nu mai are incheiata o alta
casatorie;
f. dovada detinerii legale a spatiului de locuit la adresa la care declara ca are
resedinta pe teritoriul Romaniei in original si copie;
g. dovada asigurarii sociale de sanatate;
h. adeverinta medicala;
i. taxe.
Taxele pe care trebuie sa le achitati pentru aprobarea cererii de reintregire a familiei pentru straini casatoriti cu cetateni romani, strainii care convietuiesc cu cetateni romani, membrilor de familie ai cetateanului roman, sunt:
􀂙 260 RON reprezentand contravaloarea permisului de sedere - taxa se achita la C.E.C in contul R.A.-A.P.P.S. IBAN RO 60CECEB50333RON0009500.
􀂙 4 RON reprezentand taxa extrajudiciara de timbru - se poate achita la C.E.C. in contul bugetului local cu nr.21340202 (puteti prezenta si un timbru fiscal cu aceeasi valoare).
adeverinta medicala de unde trebuie luata si ce trebuie sa contina?
multumesc!
De la un medic de familie si trebuie sa spuna ca este clinic sanatos. Adica nu are nici o boala infectioasa.

Alte discuții în legătură

Permis de sedere temporara adno adno buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce acte sunt necesare pentru prelungirea permisului de sedere temporara (pentru reintregirea familiei) ... (vezi toată discuția)
Viza cetatean egiptean Madalina_mihaela Madalina_mihaela Buna ziua! As dori sa stiu cum poate sa ma viziteze si ce acte sunt necesare pentru viza unui cetatean egiptean cu resedinta in Arabia Saudita.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)