avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor social si pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor social si pensie de invaliditate?

va rog sa-mi spuneti daca la pensia mea medicala in valoare de 402 lei mai am dreptul la vreun ajutor social ( detin un autoturism cu o vechime mai mica de 10 ani )la fel si pentru un somer care incaseaza lunar 580 lei, va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: meryleen , utilizator 12:57, 21 Februarie 2012
Din cate vad nu va incadrati la venitul minim garantat.
ce ma sfatuiti sa fac, cum sa procedez, unde sa merg? Ajutorul social se da permanent ?
Pai tocmai v-am spus ca nu va incadrati pentru ajutorul social.

În primul rand pentru ca aveti deja venituri care depasesc ajutorul social si in al doilea rand pentru ca detineti un automobil.
[ link extern ]

Ce fel de pensie aveti? Indemnizatie de handicap sau pensie de invaliditate
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Am o pensie de invaliditate de gradul 3 in valoare de 402 lei si am inteles ca venitul minim garantat este de 640 lei de aceea credeam ca mi se poate da diferenta pana la 640 lei, in legatura cu autoturismul din anul 2007 pot sa il fac cadou fiicei mele care deja il conduce sa-l trec pe numele ei, iar sotul in prezent are 580 lei din somaj, deci as vrea sa stiu daca mai avem vreun drept la ajutor social chiar fara sa mai am pe numele meu un autoturism, va foarte multumesc, sper sa ma lamuresc.
Problema dvs. este urmatoarea: aveti venituri prea mari, din pacate. venitul mimim garantat nu se calculeaza dupa metoda dvs.Iata ce spune Legea 416 /2001 actualizata

CAP. 1 SECTIUNEA 1 Dispozitii generale

ART. 1 (1) Familiile si persoanele singure, cetateni români, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala.
(2) Venitul minim garantat se asigura prin acordarea ajutorului social lunar, în conditiile prevazute de prezenta lege.
(3) Instituirea venitului minim garantat se întemeiaza pe principiul solidaritatii sociale, în cadrul unei politici nationale de asistenta sociala.
"Art. 2. - (1) In sensul prezentei legi, termenul familie desemneaza sotul si sotia sau sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, aflati in intretinerea acestora, care locuiesc si gospodaresc impreuna.
.......
SECTIUNEA a 2-a Nivelul venitului minim garantat

"Art. 4. - Nivelul lunar al venitului minim garantat se raporteaza la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, si este de:
a) 0,25 ISR pentru persoana singura;
b) 0,45 ISR pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 0,63 ISR pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 0,78 ISR pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 0,93 ISR pentru familiile formate din 5 persoane;
f) cate 0,062 ISR pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie, in conditiile prezentei legi.

SECTIUNEA a 3-a Stabilirea cuantumului ajutorului social

"Art. 5. - (1) Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile prevazute la art. 4, transformate in lei, si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
"(2) Daca din calcul rezulta un ajutor social mai mic de 10 lei, se acorda 10 lei."
ART. 6 (1) Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pâna la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
(2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

ISR = 500 lei

familia dvs.e formata din 2 persoane.Statul va calculeaza astfel 500 X 0,45 =225 lei
Acesta este venitul garantat de stat... statulX-( #-oconsidera ca pentru 2 persoane sunt suficienti acei bani.

In cazul in care venitul familiei dvs era mai mic de 225 lei statulX-( #- va "arunca" niscai banuti..... pana se facea suma de 225 lei (ca atata garanteaza el.....)

"Cineva" sus-pus spunea acu catva timp " STATUL NU E DATOR SA AIBE GRIJA DE CETATENII SAI" ( atunci cand s-au taiat salariile)......

[ link extern ]

Recapituland venitul familiei dvs este de 982 lei (corect, sau gresesc?) deci cu mult superior venitului garantat de stat#-o
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
leuca_luminita, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor social dantemircea dantemircea Care a fost venitul/ familie sau pe membru conform legislatiei pe anul 2012 pentru obtinerea ajutorului social? (vezi toată discuția)
Ajutorul social, in 2016 CYBORG CYBORG Buna seara! Citesc pe Internet, undeva, despre ajutorul social, in 2016.:\"Nivelul acestuia va fi de cel putin 273 lei pentru o persoana singura\" Este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie minima pt ccc andresssa1234 andresssa1234 Buna ziua Am inceput de curand un proiect de ajutor al femeilor defavorizate si as vrea sa vad ce pot face pt cele cu copii mici sau care nasc anul ... (vezi toată discuția)