avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... ce este cifra de afaceri?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

ce este cifra de afaceri?

va rog mult,cifra de afaceri pe care trebuie sa o trec in Decl 392b (sunt neplatitoare de TVA),este suma incasarilor sau suma facturilor emise de mine pe anul 2011?(am doua facturi emise in decembrie 2011 si incasate in ianuarie 2012...acestea intra in cifra de afaceri pe anul 2011 sau nu?)
Cel mai recent răspuns: ismi3ismi , utilizator 00:50, 19 Februarie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cifra de afaceri (CA) reprezintă totalul vânzărilor realizate (facturate) pe parcursul unui exercitiu fiscal. Cifra nu include TVA-ul facturat.

Cifra de afaceri cuprinde suma totală a veniturilor din operatiunile comerciale efectuate de firmă, respectiv vânzarea de mărfuri si produse într-o perioadă de timp determinată.În cuantumul cifrei de afaceri nu se includ veniturile financiare si veniturile exceptionale. În termeni corecti, cifra de afaceri reprezintă suma veniturilor aferente bunurilor livrate, lucrărilor executate, serviciilor prestate, precum si a altor venituri din exploatare,mai putin rabaturile,remizele si alte reduceri acordate clientilor. Notiunea de cifră de afaceri poate fi abordată pe mai multe categorii:cifra de afaceri totală, cifra de afaceri medie, cifra de afaceri marginală si cifra de afaceri critică, fiecare dintre acestea evidentiind câte un aspect referitor la activitatea firmei Cifra de afaceri totală(CA)reprezintă volumul total al afacerilor unei firme, evaluate la preturile pietei, respectiv încasările totale.Ea cuprinde totaliatea veniturilor din vânzarea mărfurilor si produselor, executarea lucrărilor si prestarea serviciilor într-o perioadă de timp.
Treceti facturile inregistrate in 2011, nu conteaza daca au fost incasate in 2011 sau 2012.
la intrebarea mea:de ce nu am cifra de afaceri egala cu suma dintre livrarile catre persoanele platitoare de TVA si cele neplatitoare de TVA,in declaratia 392b,contabilul meu raspunde asa:

LA 392 SUMELE DE LA LIVRARI DIFERA DEOARECE NU AVETI TOATE FACTURILE INCASATE: SUS SUNT TRECUTE INCASARILE (CIFRA DE AFACERI) ,JOS SUNT DEFALCATE FACTURILE (UNA NEFIIND INCASATA, 77 LEI, DE AICI VINE DIFERENTA)

deci,el stie ca INCASARILE= (CIFRA DE AFACERI) ....greseste,nu?
ce fac acum,ca mi-a predat actele ,cu declaratii cu tot,eu ramanand sa le depun ...sa-i cer sa le schimbe sau le pot lasa asa cum le-a intocmit el?

adycon,eu nu sunt platitoare de tva,deci,la mine,cifra de afaceri nu contine tva,pt ca nu facturez tva.am inteles bine,da?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
ismi3ismi, utilizator
Sunteti societate comerciala sau pfa, intreprindere individuala.
sunt intreprindere individuala ,neplatitoare de tva,fara angajati.
scuzati,am scris ca e vorba adespre 2 facturi....am gresit...e vorba despre o factura pe care am emis-o in decembrie si am incasat-o in ianuarie,in valoare de 77 ron..
va rog,deci,cum e corect,sa procedez,in acest caz?
eu am ,in declaratia 392b,trecut asa.de catre contabil:
CA=3012
Livrari catre pers platitoare de TVA=890
Livrari catre persoane neplatitoare de TVA=2199
ori 890+2199=3089 care e mai mare decat 3012 ,cu 77 ron-adica factura emisa in decembrie 2011 si incasata in ianuarie 2012.
e corect?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
ismi3ismi, utilizator

Alte discuții în legătură

Baza de calcul pentru tva in cazul unui pfa la norma de venit Catalin9871 Catalin9871 Buna ziua, Se da PFA la norma de venit, neplatitor de TVA. In cazul in care se depaseste plafonul TVA de 300.000 lei, suma de plata TVA se va calcula din ... (vezi toată discuția)
Plafon tva - venituri din activ.independente nicoletapenescu nicoletapenescu Care sint veniturile din activ.indepndente care sint luate in considerare la plafonul de TVA de 300.000 lei. Situatia practica este a unui PFI activitati ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor tva adina_beb adina_beb Buna ziua La PFA as dori sa stiu si eu : - suma de 35.000 euro se calculeaza in functie de incasarile propriu-zise sau de facturile emise? Multumesc ! (vezi toată discuția)