avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre hartuire in noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre hartuire in noul cod civil

Un fost prieten (iubit) de-al ei ii trimite prietenei mele mesaje pe mail, in care ii spune ca doreste sa vorbeasca cu ea. Nu e agresiv sau vulgar, mesajele sunt foarte "cuminti", ceva gen "as vrea sa vorbim, mai esti suparata pe mine?".

Ea insa stie ca el inca mai tine la ea, si ce isi doreste de fapt, anume o reluare a relatiei cu ea, si i-a spus explicit ca nu vrea sa discute cu el si sa nu-i mai trimita mesaje.

Mesajele insa au continuat. Frecventa lor este cam unul la 2-3 saptamani, deci nu sunt foarte dese. Ea de obicei le ignora, o singura data i-a raspuns atunci cand l-a rugat sa nu-i mai scrie, dar o deranjeaza mesajele.

In plus, acum de 1 martie, i-a trimis si un buchet de flori pe adresa de la serviciu, pe care a aflat-o de pe contul ei de facebook. Pe felicitare scria "O primavara frumoasa", deci nu ceva agresiv, dar ea s-a speriat ca respectivul o poate cauta sau urmari, acum ca stie unde lucreaza.

Ne gandim sa-l actionam in instanta, numai ca am dori sa aflam ce sanse de succes avem si care ar putea fi rezultatul, care sunt pedepsele in eventualitatea ca am castiga.

Mentionez si ca la sfarsitul relatiei lor, acum cativa ani buni, el a fost destul de agresiv, tot pe mail, a fost deprimat si i-a scris multe lucruri urate si amenintari, ba ca-i face ei rau, ba ca se sinucide, a jignit-o, si asa mai departe. Aceste mailuri pot fi folosite ca probe intr-un eventual proces, sunt admise?
Cel mai recent răspuns: adrian_1984 , utilizator 15:55, 7 Martie 2012
Ma poate ajuta cineva?
Nu poate sa-l traga la raspundere pe fostul prieten pentru asa ceva, nici in civil si nici in penal.Sa-l ignore in continuare si sigur va inceta cu mesajele.
Va multumesc pentru raspuns.

Problema este ca el a continuat cu mesajele desi ea i-a cerut explicit sa inceteze.
Si noi credeam ca daca il va ignora el va renunta, insa in schimb a venit gestul acesta cu florile de 1 martie, care ne ingrijoreaza.
Acum ca a aflat adresa ei de serviciu nu stim la ce sa ne asteptam din partea lui, ar putea s-o urmareasca, sa o astepte pe undeva in drumul spre serviciu, sau sa o deranjeze in diverse alte moduri.

Noi ne bazam pe faptul ca Art. 207 din noul cod penal ar putea fi invocat pentru a-l determina sa inceteze

Art. 207 Hartuirea
(1) Fapta persoanei care, în mod repetat, urmareste victima ori îi supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa sau continut alarmeaza victima, se pedepseste cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(3) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.


Comportamentul sau poate fi inadrat aici?
Practic, tot ceea ce a facut pana acum a fost sa-i trimita mailuri, cam odata la doua, trei saptamani, in care ii cere sa vorbeasca cu el, nu o insulta in nici un fel, doar ii cere sa vorbeasca.

La asta se adauga faptul ca dupa ce i-a spus explicit sa nu-i mai trimita mailuri, i-a trimis flori de 1 martie pe adresa de serviciu, pe care banuim ca a aflat-o de pe facebook.




Noul Cod Penal nu este in vigoare si nu va intra prea curand.
Dar dupa vechiul cod penal, exista vreun articol la care am putea incadra comportamentul lui?
Chiar nu putem face nimic? Nici macar o plangere la politie?

Nu ne dorim sa ii facem nici lui probleme, doar sa inteleaga ca nu are un comportament tocmai normal, atunci cand cineva refuza dialogul si iti spune explicit sa nu-l mai contactezi, ar trebui sa-i respecti dorinta.

Alte discuții în legătură

Poate fi acuzat de calomnie? pauleo pauleo buna ziua, fostul concubin de care sunt despartita si cu care am 2 copii incredintati mie prin hotarare judecatoreasca imi trimite in permanenta mail-uri in ... (vezi toată discuția)
Ce pot face din punct de vedere juridic pentru ca o persoana sa inceteze a-mi trimite e-mail-uri? adle adle Acum cateva luni am intanlit o persoana careia i-am dat adresa mea de mail. Primesc mailuri de la el cu diferite lucruri frumoase(ma refer la ppt-uri). In ... (vezi toată discuția)
Hartuire e-mail midnight.rain midnight.rain Buna ziua, Va scriu in legatura cu o persoana care de mai bine de 18 luni imi trimite o seama de mesaje prin e-mail, fie prin adresa proprie, fie prin ... (vezi toată discuția)