avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nevizitarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nevizitarea minorului

In lipsa unor motive intemeiate, daca celalalt parinte nu-si viziteaza copilul, exista legi pt asta? Sau daca parintele respectiv cere program de vizitare si nu-l respecta, iarasi nu exista legi pt asta?
Cel mai recent răspuns: liviutz , utilizator 16:23, 27 Martie 2012
Nu. Nu.
Nu exista nici o obligatie legala a parintelui nerezident de a vizita copilul, exista doar un drept al acestuia pe care poate sau nu sa si-l exercite.

Obligatia cade in sarcina parintelui rezident de a permite ca copilul sa aiba relatii personale cu parintele conform unui program in baza vechii legi. În baza noului cod civil parerea mea ar fi ca progamul de vizita nu are ce cauta pentru ca limiteaza relatiile personale cu copilul, pentru ca copilul are nevoie de parinte oricand nu doar in cadrul unui program orar.
sunt de acord ca " un copil are nevoie de parinte oricand nu doar in cadrul unui program orar", insa ce facem cu un parinte care il viziteaza doar dupa bunul sau plac? Mi s-ar parea corect sa fie obligati intr-un fel sa participe mai mult la educarea unui copil, nu doar sa-l faca, sa=i plateasca o pensie alimentara si atat.

Si deci in noul cod nu este prevazut nimic pe tema unui program de vizita sau de obligarea parintelui de contribuire la educarea copilului si altfel decat doar financiar?
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
Alina2011, utilizator
O sanctiune ar fi aceea conform careia, in situatia in care instanta a stabilit initial, in interesul superior al minorului, ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, de catre ambii parinti, ulterior, daca parintele la care copilul nu locuieste, manifesta dezinteres in a-si indeplini corespunzator obligatiile ce ii revin fata de copilul sau, sa poata sa fie "pedepsit" de judecator prin pronuntarea unei hotarari conform careia, pe viitor, autoritatea parinteasca sa fie exercitatata exclusiv de catre celalalt parinte.
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
ContSters241434, utilizator
Buna ziua!

Domna Gabriela, ce se poate face in cazul in care parintele care are dreptul la vizita doar, isi viziteaza doar o ora intr o zi din saptamana (din 2 - 3 saptamani - dupa cum are chef, ca sa zic asa), cu toate ca are obligatia stabilita prin hotararea de divort la weekenduri, concediu....si mai are curajul sa ceara mai mult, vacante de iarna, de vara, weekenduri....; tin sa precizez ca la momentul stabilirii tutelei, nu a dorit incredintarea minorului, si nici macar tutela comuna . (ce mama nu-si cere copilul ? are o situatie financiara foarte buna doamna, deci nu acesta era motivul ?)
Ce se poate face daca nu se poate demonstra ca nu a respectat programul stabilit ? daca nu a fost reclamat acest fapt, cum se poate ataca reclamatia mamei respective ? (mama doar pentru simplul fapt ca a nascut copilul )

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Custodia comuna florin_tata florin_tata Ma intereseaza in mod deosebit aceasta problema . Prin sentinta judecatoreasca am obtinut programul de vizitare al fetitei asa cum l am cerut ( am cerut ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort prin acord cu copil minor, program vizita, pensia alimentara vrobu vrobu Sotia mea a hotarat sa divortam si am dori sa o facem prin acord. Copilul are 11 luni si eu nu pot renunta la el. Probabil fiind asa mic, cu sau fara acordul ... (vezi toată discuția)