avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... capacitate procesuala a cabinetului individual de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

capacitate procesuala a cabinetului individual de avocat


As dori sa supun dezbaterii urmatoarea problema:

Un client vrea sa intenteze o actiune in pretentii impotriva avocatului care l-a reprezentat in mai multe litigii, pentru neindeplinirea corespunzatoare a obligatiilor de catre avocat, iar contractele de asistenta juridica au fost incheiate intre client (persoana juridica) si Cabinetul individual de avocat .
Ceea ce vreau eu sa aflu este daca poate figura ca parat in proces cabinetul de avocat, in conditiile in care potrivit dispozitiilor art.5 indic1 din Legea 51/1991 singura forma de exercitare a profesiei de avocat care are personalitate juridica si patrimoniu propriu este societatea civila profesionala cu raspundere limitata, si avand in vedere ca potrivit art.41 din Codul de procedura civila , orice persoana care are folosinta drepturilor civile poate fi parte in judecata., iar societatile care nu au personaliate juridica pot sta in judecata ca parata daca au organe proprii de conducere. As dori sa stiu daca are capacitate procesuala cabinetul de avocat sau clientul trebuie sa-si indrepte actiunea impotriva avocatului, ca persoana fizica .

Astept opinii.
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 09:06, 16 Martie 2010
Raspunderea profesionala este a avocatului, nu a formei de exercitare. Forma de exerctare poate fi chemata in judecata numai in calitate de comitent dar, evident, numai acolo unde are aceasta calitate. Dupa parerea mea cabinetul nu poate fi comitent.
exista posibilitatea in aceasta situatie ca avocatul sa invoce cu succes exceptia lipsei calitatii procesuale, deoarece contractele de asistenta juridica au fost incheiate intre client si cabinetul individual ?
Pai eu spuneam mai sus tocmai ca avocatul are capacitate procesuala, nu cabinetul, deci nu cred ca ar putea invoca exceptia.
Buna seara.

In niciun caz un cabinet de avocatura nu poate avea calitte procesuala pasiva. La fel nici formele de exercitare a profesieei de avocat care nu au personalitate juridica.
Chiar daca in viata de zi cu zi dobandim bunuri "pe cabinet" ( masina, PC-uri, etc) nu suntem in fata unui atribut al personalitatii juridice ci doar de facilitati fiscale pe care statul ni le acorda (sau poate de scapari ale celor de la Administratia financiaraB-)).
Asadar, raspunderea apartine avocatului care "a prestat" in cauza cu pricina.
Daca greseala s-a datorat unui colaborator, atunci avocatul titular raspunde in calitate de comitent.

av. Costi Boncu

Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
Boncu Constantin, Avocat
Dupa aproape 11 luni de la raspunsul dat de dvs. in legatura cu capacitatea procesuala a cabinetului individual de avocat, aflandu-ma si eu intr-o situatie similara (un cabinet individual de avocat care a fost obligat prin hotarare judecatoreasca irevocabila la plata unor cheltuieli de judecata, hotarare care astazi are titlu executoriu si este baza unui dosar executional), ma lovesc de reaua credinta a executorului care pretinde ca el nu-l poate urmari pe avocatul respectiv (persoana fizica) pentru ca eu am titlu... pe cabinetul respectiv si nu pe persoana fizica (mi-a trimis raspuns in sensul asta). Cabinetul respectiv, care functioneza de 17 ani in Bucuresti, in mod "ciudat" nu figureaza ca platitor de taxe la niciunul din centrele fiscale de sector, si nu are conturi la nicio banca din Romania.
Intrebarea mea este: cu un astfel de raspuns in mana, pot sa-i fac plangere executorului la Ministerul Justitiei pentru neindeplinirea sarcinilor ce-i revin? Ce alta cale ma sfatuiti sa adopt?

Alte discuții în legătură

Achizitie servicii de consultanta juridica Clara1950 Clara1950 Care este modalitatea de achizitie a unui contract de consultanta juridica. Contractul poate fi incheiat cu un cabinet individual de avocatura?? (vezi toată discuția)
Cine poate si trebuie sa stea in judecata primarul, primaria sau orasul? LuchianSeb LuchianSeb A fost chemata in judecata o primarie pentru a garanta restituirea unei sume de bani retinuta in mod abuziv de catre o persoana juridica, ce lucra in numele ... (vezi toată discuția)
Avocat din spania arara arara va rog sa-mi spuneti daca un avocat cu experienta din Spania poate sa profeseze in Romania. in ce conditii? (vezi toată discuția)