avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua!
Parintii mei au decedat, tatal in 2004, iar mama in 2009 si nu am deschis succesiunea dupa nici unul dintre parinti.
In apartamentul parintilor a ramas sora mea cu sotul ei.
Am adus de cateva ori in discutie, de-a lungul anilor, deschiderea succesiunii, insa, de fiecare data m-am lovit de refuzuri gen nu am bani pentru asta.
Acum cateva saptamani am aflat ca apartamentul a fost instrainat anul trecut, fara ca eu sa fiu instiintat.
Mentionez ca eram in relatii bune cu sora, ne vizitam, eu locuind la cateva strazi distanta, insa de anul trecut, cand i-am propus sa facem succesiunea si sa-i ofer apartamentul meu in schimbul partii ei, relatiile s-au racit si, de fiecare data cand o anuntam ca vreau sa merg la ea in vizita, primeam aceleasi raspunsuri, ori ca nu are timp, ori ca este plecata.
Mentionez faptul ca toate actele parintilor si ale apartamentului se aflau in posesia ei.
Ce as mai putea face in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: mihaitza2007 , utilizator 22:38, 15 Mai 2012
Avand in vedere ca nu s-a dezbatut succesiunea, nu se putea incheia un contract de vanzare -cumparare. In cel mai rau caz, a inchiriat apartamentul ori intentioneaza sa-l vanda si i-a permis deja viitorului cumparator sa se instaleze acolo.
faceti o ultima incercare propunandu-i sa deschideti succesiunea. In caz de refuz, nu va ramane decat s-o actionati in judecata.
Multumesc de raspuns.
Am impresia ca a facut ea asta in lipsa mea, nu stiu prin ce metode.
Cand am aflat de instrainare m-am deplasat la apartament, unde mi- raspuns un adolescent care mi- spus ca parintii lui ar fi facut schimb de apartament cu sora mea.
deschiderea succesiunii are lo la data decesului. dezbaterea succesiunii se face ulterior. dreptul de optiune succesorala se exercita in 6 luni de la data decesului.(se aplica vechiul cod civil avand in vedere ca succesiunea s-a deschis inainte de intrarea noului cod) .

nu ati fost citat de niciun birou notarial in vederea dezbaterii succesiunii?
in functie de cine a facut sesizaea pt dezbaterea procedurii succesiunii, exista mai multe variante.

Pana la aceasta data nu am fost citat, nici un document nu a sosit pe adresa mea de domiciliu, chiar am continuat sa comunic si sa ma intalnesc cu sora mea si dupa ce, conform celor aflate de curand, ea instrainase apartamentul (fiul noului proprietar mi-a spus ca au facut schimb de locuinte).
Mai mentionez faptul ca ea a locuit tot timpul in apartamentul parintilor, eu locuind in propriul meu apartament, pe care l-am achizitionat in anul 1998.
Fara dezbaterea succesiunii si obtinerea unui certificat de mostenitor nu putea instraina legal apartamentul (prin act notarial). Deschideti dvs. succesiunea, in cadrul procedurilor preliminare exista si o verificare a notarului public la un registru unic de evidenta a succesiunilor, de unde veti afla daca a mai fost solicitata dezbaterea mostenirii.

Alte discuții în legătură

Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)