avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pierderilor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pierderilor de apa

Buna ziua. Detin un apartament dar de doi ani nu mai locuiesc la acea adresa deoarece m-am mutat.La respectiva asociatie se strang lunar cca 100 mc apa pierderi pe care d-na administratora ii adauga la factura curenta tuturor locatarilor, chiar daca in unele apartamente nu locuieste nimeni, cum este cazul meu.Este normal si legal acest lucru?
Auzisem ceva de genul ca pot face o cerere la asociatie si nu mai platesc aceste pierderi. Ce spune legea in astfel de caz? :)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:43, 25 Aprilie 2010
Conform noii legi 230/2007 si HG 1588/2007 cum se repartizeaza pierderile de apa rece, apa calda menajera si canal?

" Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare."

Adunarea generală va hotărâ modul de repartizare a pierderilor:
-proporţional cu nr. de persoane;
-proporţional cu nr. de apometre sau
-cu nr. de m.c. consumaţi.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2008
Alexandru Cutean, Consilier juridic
dle consilier...daca legea 230/2007 si HG 1588/2007 prevede cum se repartizeaza pierderile de apa rece, apa calda menajera si canal,cum poate o adunare generala sa hotarascacontrar legii?
Si daca in statut este stipulata repartizarea conf legii..este valabila acele hotarari contrare legii?
Daca la o adunare generala se hotaraste sa fiu dat afara din apartamen ca vor sa faca sediu ..ce pot face
?
Pierderile de apa au cauze diferite si care nu tin nici de nr. de persoane care deschid robinetul, nici de nr. mc consumati in acel bloc si nici chiar de nr. apometrelor. Este o pierdere de bani. Apa se scurge cu picatura la WC-uri, la chiuvete si nu este inregistrata pe apometrele din apartamente, dar se aduna picatura cu picatura si face multi mc la contorul comun, tevile verticale care trec prin peretii apartamentelor si sunt cel mai adesea ascunse in spatele zidurilor sau tevile din subsol pot fi fisurate si iarasi se aduna niste mc la contorul comun, se poate intampla o avarie mai maricica si pana se inchide apa se mai aduna niste mc la contorul comun, femeia de serviciu mai spala scara si holurile, se mai spala covoare si masini la intrarea din spate si iar se aduna niste mc la contorul comun si nu in cele din urma citirile din apartamente se fac si se declara nu tocmai la zecimala, nu in acelasi timp si uneori nici de catre tori locatarii..... Sunt multe cauze pentru care exista aceste pierderi. S-au consumat ore intregi de butonat la tastaturi pentru dezbaterea acestei probleme.
Probabil dv. nu ati avut timp sa cititi zecile de topicuri si postari la aceasta problema. Eu am timp sa va explic in masura in care ma pricep cum devine chestia cu pierderea de apa.
De ce trebuie sa platiti si Dv. aceasta pierdere de bani, in fond? Pentru ca sunteti asociat in acea asociatie si participati solidar la pierderi ca si la castiguri.
In ce masura trebuie facuta impartirea? Aici legea, vorbind la modul generic, nu ne spune. Adunarea generala ar trebui sa decida de ce, cum, cine si cat plateste.
Dupa opinia mea e nedrept ca o familie cu 5 persoane sa plateasca mai mult ca una cu 2 persoane pentru ca undeva in bloc s-a spart o teava sau picura WC-urile; tot asa de nedrept mi se pare ca o familie care consuma mai multa apa in mod util sa plateasca mai mult la pierdere pentru ca nu se pierde pe langa apa care curge la robinet si care se contorizeaza, ci prin locuri adesea neutile. Mai aproape de adevar mi se pare chestia cu nr. de apometre, daca luam in calcul faptul ca un apometru din casa nu masoara exact, la mg, apa consumata si cu cat sunt mai multe cu atat si erorile sunt mai mari, dar se pune problema eroarea e in plus sau in minus? Nu se stie.
Si atunci? Cum e corect? As zice ca in cazul de fata pierderea poate fi asimilata unei cheltuieli administrative. In acest caz, care nu e cea mai competenta opinie, poate, aceasta pierdere ar trebui impartita la cota-parte.
Dar oricum s-ar imparti cred ca ati inteles ca trebuie sa platiti. Aveti o locuinta in acel condominiu si faptul ca nu locuiti acolo nu va exonereaza de platile de rigoare. Va doresc un an mai bun si cu mai putina pierdere de apa. La multi ani! =D>
elga 50
legea spune clar..nu da limite aasociatiei sa aleaga.Apoi de ce sa plateasca ca trebuie platit
?Corect este ,daca sunt pierderi sa se faca asa cum spune legea..va invartiti in jurul cozii..si nu spuneti nimica concret.Daca administratorul ar face control cu o echipa pe baza unui proces verbal,atunci cand sunt pierderi mari,ar plati cei cu defectiunea.Dar asa incurajam ilegalitatile administratorului care ..inchide ochii cand ...si un an nou cu toate legale
Buna ziua
Am aceeasi problema doar ca noi locuim in ap au facturat 10 mc apa rece (toti avem apometre pe fiecare coloana si utilizam doar apa rece 3 apometre la numar , la noi nu mai exista termoficare centralizata ,utilizam centrale de apartament) iar la "diferente" am 3.80 mc .La index aduna 10 mc iar eu platesc cu 38% mai mult mi se pare furt la drumul mare.
Avem vreo sansa la protectia consumatorului?X-(



Va multumesc

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul ap.necontorizat apa rece cavallis cavallis sunt presedinte de asociatie pe 1scara si cu multe probleme de pus la punct dpdv legal si de aplicat 230/2007 si legile conexe ei. ce vas ruga, daca se poate ... (vezi toată discuția)