avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune continuata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune continuata

se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani.
dupa trecerea a 7 ani de la comiterea infractiunii (deci la 2 ani dupa termenul de prescriptie) aceasta infractiune produce din nou efecte juridice si prejudicii intr-o alta cauza, dar persoana prejudicata este aceiasi.
poate fi considerata ca fiind o infractiune continua, s-au continuata (in sensul art 122, alin 3, CP) si denuntata ca atare intr-o plangere penala, de catre persoana prejudicata?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
cuziamusia, utilizator
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 22:05, 29 Iunie 2012
Despre ce infracţiune este vorba?
În opinia mea nu este infracţiune continuată. Poata fi cumva vorba despre o infracţiune continuă.
Dar să lămurim niişte aspecte, în cazul infracţiunilor continuate este vorba despre acţiuni sau inacţiuni care alcătuiesc conţinutul aceleiaşi infracţiuni , şi in cadrul aceleiaşi hotărâri infracţionale, acţiuni comise la diferite intervale de timp. Intervalele de timp nu trebuie să fie nici prea lungi nici prea reduse, că altfel nu mai vorbim despre aceea şi hotărâre infracţională, ci despre alta şi deci, avem o nouă infracţiune. În niciun caz nu putem vorbi despre infracţiune continuată după atâţia ani.
Infracţiunea continuă nu este susceptibilă de întreruperi , însă acţiunea sau rezultatul acţiunii se poate prelungi în timp.
Sau am pute vorbi despre infracţiunea progresivă, care este acea infracţiune în cazul căreia rezultatul se amplifică, se agravează în timp, fără intervenţia fătuitorului, determinând o altă încadrare juridică a faptei.

infractiunea este: fals in incrisuri. Inscrisurile false se folosesc si produc consecinte atat in anul falsificarii, cat si dupa 7 ani. Aceiasi persoana le foloseste in amandoua ocazii, deci putem vorbi si de uzul de fals ca infractiune continua?
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
cuziamusia, utilizator
Ca idee, infracţiunea continuată are un moment al consumării ( se consumă instantaneu, la data folosirii înscrisului falsificat ), şi are un moment al epuizării- data ultimei acţiuni sau inacţiuni , săvârşite în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale
Deci dacă făptuitorul, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, foloseşte înscrisul falsificat la diferite intervale de timp, în vederea producerii unei consecinţe juridice, infracţiunea de uz de fals se comite în formă continuată, caz în care se epuizezază la data ultimului act de executare.De la acest moment începe să curgă şi termenul de prescripţie a răspunderii penale.Din acest punct de vedere , al prescripţiei, mă întreb dacă într-adevăr putem vorbi despre o faptă prescrisă.
Însă, discutăm în abstract, fiindcă eu nu ştiu decât ce-mi spuneţi dvs. , iar eu vă spun cam ce spune legea vizavi de infracţiunea continuată, iar uzul de fals poate avea şi forma continuată.
Totodată, cum am spus şi în mesajul anterior, intervalele de timp dintre acţiunile sau inacţiunile din cadrul unei infracţiuni continuate, trebuie să aibă o durată rezonabilă, adică să nu fie nici prea reduse, nici prea îndelungate, ori după 7 ani , cînd a avut loc o nouă acţiune. parcă îmi vine să afirm că s-a săvârşit o nouă infracţiune, şi nu o altă acţiune, un alt act material , ca parte integrantă a aceleiaşi infracţiuni.
Poate mai vin şi colegii cu opinii.
excelent raspuns, usor de inteles. am putea vorbi de aplicarea art 122 alin 3 C Penal?
Dacă aţi citit textul art. 122 alin. 3 , aţi observat că se aplică aceleaşi reguli ca şi în cazul prescripţiei răspunderii penale a persoanei fizice. Dacă este ceva care nu înţelegeţi, putem discuta.

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu Rmilitaru Rmilitaru Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua.in cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in 2008, care a ajuns pe rolul instantei in anul 2013, putem vorbi despre prescriptie? Aceeasi ... (vezi toată discuția)