avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie civila pentru femeie de serviciu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie civila pentru femeie de serviciu

Buna ziua,
In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu data incheierii conventiei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:53, 29 Octombrie 2012
Nu, conventia civila se face pentru activitati independente. Adica femeia de serviciu matura cand vrea ea, isi aduce matura, detergent si unelte de-acasa, iar acest contract trebuie sa aiba o limita de timp. Nu se face conventie civila pe timp nelimitat.

Pentru a beneficia de vechime in munca trebuie sa i se faca contract de munca cu timp partial de lucru, inregistrat la ITM in Revisal si declararea veniturilor pe declaratia 112 la ANAF.
Conform Codului Fiscal, in vigoare de la data de 01.07.2012, la art. 296 indice (21) reglementeaza ca urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate: ... "f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e)".
Printre veniturile la care face trimitere acest articol se regasesc si veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.
Astfel pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil, se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Avand in vedere ca se platesc contributii in sistemul de asigurari sociale, acestea dau si dreptul la stagiu de cotizare, in limita contributiei individuale de 10,5% din cea totala de 31,3%.
Dar cautati in Codul fiscal si unde se definesc activitatile dependente / independente.

Cand vrei sa iesi la pensie, atunci cand conteaza vechimea in munca, te duci la ITM sa intrebi, deci iti trebuie sa fii in evidenta lor, deci iti trebuie contract de munca, nu conventie civila care nu este inregistrata la ITM.
Eu nu m-am referit la vechimea in munca.
Vechimea in munca este definita de Codul Muncii, republicat, prin art. 16(4): "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca."
M-am referit la stagiul de cotizare, care in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin art. 3(1) litera "p" defineste astfel: "stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;", si care ii da dreptul de a folosii aceasta perioada in care datoreaza contributii de asigurari sociale la pensie.
Utilizatorul nu ne da informatii suplimentare, plateste sau nu CAS (?)...., intreaba doar despre conventie civila. Nu ne spune de impozit, nu ne spune de felul in care si daca declara impozitul....etc

Alte discuții în legătură

Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Pensionari adminibuc adminibuc am preluat acest paragraf din ghidul asociatilor de proprietari 2013 imi puteti spune la ce se refera cand spune ca nu se va retine contrib.soc. ( o ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)