avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere avocatura 2009
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere avocatura 2009

Cu placere si emotie postez primul mesaj pe Avocat.net. Trimit salutul meu utilizatorilor, administratorilor acestui forum si imi permit sa aduc in discutie un subiect nou. Sunt student in anul IV la Drept, in Iasi, si voi sustine anul acesta examenul de admitere in Barou. Sunt curios sa aflu detalii cu privire la admiterea din orice judet, opiniile si sugestiile celor care au promovat, dar si ale celor care nu au promovat. Inteleg, din consultarea altor liste de discutii, ca in fiecare an au existat probleme, nemultumiri...
Acestea sunt doar zvonuri. Inca nu a aparut metodologia de organizare a examenului de primire in profesia de avocat pentru anul 2009. Intradevar, OUG 159/2009 prevede la art 1 pct 6: "Art. 16. - (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.", iar in art. IIV (1) Dispozitiile pct. 6 al art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009.

Legea de organizare a profesiei de avocat prevede un termen de 60 zile mai inainte de organizarea examenului de primire in profesie, termen in care Bibliografia, Tematica, precum si conditiile de primire in profesie se vor afisa la sediile barourilor, pe site-urile oficiale (www.unbr.ro), precum si in ziare de mare tiraj. Asa ca pana la organizarea examenului de primire in avocatura din anul 2009 mai ai de asteptat cam pana la finele lunii septembrie. Bafta
Cserey Barnabás a scris:

Examenul va fi extrem de greu, intrucat sunt prea multi avocati, iar UNBR a hotarat sa restranga nr. acestora
In ceea ce priveste pe avocati acestea vor da examen in fiecare 3 ani, deci profesia se va exercita temporara.
Av. Cserey Barnabas


ªi ce ar avea numărul de avocaţi care există pe piaţă cu dificultatea examenului? Adică, vor accede doar elitele? Aş fi de acord, dacă şi avocaţii existenţi ar da un examen la fel de dificil. S-ar chema că intră doar elitele şi rămîn doar elitele. Numai că guvernul, în luminata sa înţelepciune, a decretat că avocaţii vor fi reatestaţi la fiecare trei ani:

Inscrierea avocatilor in tablou se face pe baza licentei de exercitiu al profesiei, confirmata din 3 in 3 ani pe baza dovezii frecventarii formelor de pregatire profesionala continua organizate de barouri si U.N.B.R

şi nu pe baza unui examen, ci, cum limpede reiese din text, pe baza dovezii frecventării (atenţie, frecventării, nu absolvirii, pe baza vreunui test) formelor de pregătire.

Aberaţii. ªi într-un caz, şi în celălalt.

Ai perfecta dreptate, insa, pentru aceleasi considerente ar trebui ca si judecatorii si procurorii sa dea examene din cand in cand, la fel de complete, ca si cel de la INM, si aici ma refer la cei care nu au INM-ul si care stau bine merci pe pozitii cu cate o "specializare" pe la cate-un hotel la mare sau la munte. Unii dintre ei nu ar trece nici macar interviul de la INM. macar in avocatura poate piata sa decida daca ai loc sau nu, pe cand magistratii stau acolo pe banii nostri ai tuturor.
In primul rand, va multumesc tuturor pentru interesul si timpul acordat mesajului meu...In plan secund, indraznesc sa mai lansez cateva subiecte interesante:
1.E adevarat ca legea, impreuna cu modificarile la zi, necesita norme de aplicare, asa ca nu am alta altenartiva decat sa urmez sfatul unui antevorbitor si sa astept. Personal, ma indoiesc ca UNBR va organiza examenul la nivel national, in sensul ca va gazdui examenul, va asigura supraveghere, metodologie etc. Nu e nevoie, sper, sa mai mentionez cam care e diferenta dintre numarul participantilor la INM si cei de la barourile locale. In plus, din cate stiu, examenul la INM se da in vara, iar cel de admitere in Barou in iarna , deci ar trebui sa imi inchipui ca si cei care nu intra la INM, sau o parte din ei, vor incerca la barouri...Prin urmare, nu prea cred sa existe posibilitate fizica de sustinere a examenului in acelasi loc.
2.Cat despre presupusa solutie ca examenul sa fie mai greu pentru a tria candidatii, mi se pare o solutie naiva si mai cu seama inutila. Meseria de avocat e una liberala si cred cu tarie ca trierea intr-un atare caz se face de catre piata. Pe cale de consecinta nu cred ca asta e metoda de eliminare a abuzurilor.
3.Am o noua problema: inteleg ca, mai nou, se interzice unui avocat sa intre in cauze aflate pe rolul unor instante la care activeaza un ascendent, descendent, sotul sau sotia...Pe langa faptul ca ma aflu intr-un asemenea caz, mi se pare si o incalcare a dreptului la munca...Adica de ce as fi considerat, a priori, suspect de trafic de influenta sau favorizat in vreun fel, atata timp cat nu intru in dosare ce urmeaza a fi solutionate de catre sectia la care activeaza parintele meu, fiul, sotia. Dar daca nu exista sectii (e o instanta mica)? Eu, ca avocat, in cadrul Baroului respectiv, nu pot apara pe cineva pentru ca o ruda de a mea e judecator?

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2010 ContSters67773 ContSters67773 Stiu ca este mult prea devreme sa vorbim despre modul in care se va desfasura examenul de primire in profesia de avocat 2010 ( Examenul de admitere in Barou), ... (vezi toată discuția)
Acces in profesia de avocat Adela.Alexandra Adela.Alexandra Saptamana trecuta mi s-a spus ca daca se face dovada lucrului cu carte de munca la un birou de avocatura, dupa finalizarea licentei, se poate face accesul in ... (vezi toată discuția)
Admitere in avocatura ionicabotezatu ionicabotezatu 1) Inainte ca o persoana care aspira la a deveni avocat,poate sa urmeze vreun curs organizat de o institutie abilitata si agreata, pt. a-si usura trecerea ... (vezi toată discuția)